https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Občina Ljutomer: na seznamu najbolj zadolženih so se znašli zaradi kredita za izgradnjo vodovoda

16.03.2016 ob 10:00  

Pred časom smo mediji poročali o zadolženosti slovenskih občin, med katerimi je glede na število prebivalcev v samem vrhu tudi občina Ljutomer. Z občine pa sporočajo, da dolgoročno niso med najbolj zadolženimi. Krivdo za slabo statistiko gre pripisati kratkoročnemu kreditu prleških občin za izgradnjo vodovoda.

Z občine pojasnjujejo, da Ljutomer ne sodi med dolgoročno najbolj zadolžene slovenske občine. Kot pravijo, njihove dolgoročne obveznosti ne znašajo 976 EUR, ampak 500 EUR na prebivalca. 466 EUR razlike na prebivalca gre na račun kratkoročnih premostitvenih kreditov osmih prleških občin (partneric projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem C), ki zapade 30. 6. 2016.

Pojasnjujejo, da je občina Ljutomer v letu 2010 imela zadolženost 391 EUR na prebivalca. V preteklih petih letih je sprejela dolgoročne dodatne obveznosti za 109 EUR na prebivalca. Vendar ji uradna statistika v evidenco posojil prišteva tudi 5,5 milijona EUR (466 EUR/prebivalca) kratkoročnih premostitvenih kreditov za zaključevanje projekta Sistem C, ki jih je Občina Ljutomer, kot nosilna občina sistema C morala najeti za zaključevanje projekta oskrbe s pitno vodo.

Kot pravijo, to ni prav iz treh razlogov: "Prvič gre za šestmesečna premostitvena sredstva (ne dolgoročne kredite), s katerimi je Občina Ljutomer lahko zagotovila črpanje 5,5 milijona EUR nepovratnih sredstev za zaključna dela na vodovodnem Sistemu C (zahtevek se lahko odda zgolj za opravljena dela, plačana do 31. 12. 2015). Drugič teh 5,5 milijonov evrov sredstev se prav tako deli med vse partnerice projekta. Delež Občine Ljutomer je 28,3 % oziroma 1.556.500 EUR ali 131 EUR na prebivalca. Tretjič pa rok za vračilo tega 5,5 milijonskega kredita se ne meri v letih, ampak mesecih. Poteče 30. 6. 2016, do takrat se bo uredilo prenakazilo nepovratnih sredstev, s katerimi se bo kredit vrnil."

Slika 1: Zadolženost občine v EUR.

Ob tem dodajajo, da je sicer v zadnjih petih letih (2010–2015) bilo izvedeno preko 40 investicijskih projektov v občini Ljutomer, ki so bili v visokem deležu sofinancirani in niso potrebovali kreditiranja. Zato se je v tem času občina zadolžila za 109 EUR na prebivalca oziroma 1,29 milijonov EUR, kar predstavlja smiselno mejo zadolževanja v enem mandatnem obdobju.

Slika 2: Zadolženost občine v EUR na prebivalca.

S tem je skupni znesek zadolženosti občine na prebivalca v resnici 391 EUR + 109 EUR, kar ne znese 966 ampak dobrih 500 EUR na prebivalca.

Za primerjavo, v mandatnem obdobju poprej (2006–2010) se je Občina Ljutomer dolgoročno zadolžila za 730 EUR na prebivalca oziroma za 8,6 milijonov evrov (6,3 milijonov od tega za športno dvorano ŠIC). Glavnina kreditov iz tega obdobja poteče leta 2024, do takrat je za odplačati še 4,6 milijona EUR oziroma 391 EUR na prebivalca.

Županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba pojasnjuje:  »Tako kot velja za večino stvari v življenju, je tudi zadolževanje koristno, če je zmerno in z njim res omogočimo uresničitev dobre priložnosti za razvoj kraja. Po drugi strani je kreditiranje lahko usodno, če se z njim pretirava. Predvsem ni dobro, da ga je preveč naenkrat. Ocenjujem, da je sprejemljiva meja zadolževanja do največ 20 % na vsakih pet let, ker to omogoča občini, da sproti uresničuje veliko idej v kombinaciji lastnih in nepovratnih sredstev. Sama sem doslej posegla po dobrih 10 % meje zadolževanja v zadnjih petih letih, s tem smo poleg izvedbe številnih drugih projektov omogočili ureditev pločnika na zelo nevarnem odseku ceste (Ljutomer–Spodnji Kamenščak) in izgradnjo novega vrtca v Cezanjevcih. Razvoj je tek na dolge proge, kar gre lažje z bidonom v roki kot s težkim nahrbtnikom.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.