https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Spomladansko kurjenje na prostem vas lahko drago stane

Slovenija, 19.03.2016 ob 9:00  

Toplejše in sočno vreme privabi številne ljudi iz stanovanj v naravo. Pri tem se začnejo tudi spomladanska čiščenja in urejanja okolice, ki pa so povezana tudi s kurjenjem na prostem in v naravi. Slednje pa vas lahko tudi drago stane.


Kako je zakonsko urejeno kurjenje v naravnem okolju

Kurjenje v naravnem okolju je opredeljeno v Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju, ki spada v pristojnost Ministrstva za obrambo.

Na navedeno področje se nanaša tudi Uredba o odpadkih, ki je v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Slednja se sicer direktno ne nanaša na področje kurjenja v naravnem okolju, ampak predpisuje, da je potrebno vse odpadke, tudi naravne, primerno obdelati in odstraniti v skladu z odredbo. Kar pomeni, da je potrebno odpadke kompostirati, razgraditi, mehansko, biološko ali z drugimi postopki ustrezno obdelati in predelati. V nobenem primeru pa to ne pomeni, da je s tem dovoljeno kurjenje odpadkov v naravnem okolju.

Foto: www.freeimages.com

Kdaj je dovoljeno kurjenje na prostem

V gozdu in v naravnem okolju je sicer prepovedano kuriti. Prepoved velja najmanj sto metrov od gozda, drevoredov, parkov in podobno. V primeru povečane požarne nevarnosti se meja poveča na vsaj 250 metrov. Izjema, ko je v gozdu dovoljeno kurjenje so urejena kurišča, kjer lahko kurijo zaradi zatiranja bolezni in podobno. Pri tem pa je pomembno, da uporabljamo le naravne in nenevarne materiale, kot sta trava in les.

Kurjenje na prostem je načeloma dovoljeno skozi vse leto, razen v gozdu, kjer velja stalna prepoved kurjenja. Kurjenje na prostem je prepovedano le v časih, ko so razglašene večje požarne ogroženosti.

Kakšne so kazni v primeru kršitev

Za kurjenje odpadkov v naravnem okolju ali na prostem se po uredbah gibljejo globe v višini med 100 in 600 evri za posameznike, ter med 600 in štiri tisoč evri za pravne osebe. Prijave je potrebno posredovati Inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. V primerih kršitev v času, ko je razglašena večja požarna ogroženost pa se lahko o kršitvi obvesti tudi policijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.