https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Medicop: Vse storitve v UC Šempeter pri Novi Gorici smo opravili strokovno, brez napak in v skladu s pogodbo

18.03.2016 ob 6:00  

Potem ko se je pričelo iskanje odgovornega za napako v šempetrski bolnišnici, zaradi katere so bolniku namesto kisika dovajali smejalni plin, podjetje Medicoenginering iz Trzina, ki je bilo pristojno za vgradnjo inštalacij, s prstom kaže na podizvajalca murskosoboško podjetje Medicop. Slednji zatrjujejo in dokazujejo, da niso odgovorni za napako, saj samega priklopa medicinske opreme niso izvajali.


Njihova pojasnila objavljamo v celoti:

»V sklopu izvajanja del in storitev v UC Šempeter pri Novi Gorici podjetje Medicop ni bilo ne pooblaščeno niti pogodbeno zadolženo za izvedbo fiksnega in končnega priklop kateregakoli stativa v UC Šempeter pri Novi Gorici. Podjetje Medicop ni niti opravljalo testiranja na sklopkah za medicinske pline, vgrajene v stative, ki so bili dobavljeni s strani drugega dobavitelja. Podjetje Medicop, ki niti ni v preiskavi, ni in ne more biti odgovorno za napačno priključitev in tragične posledice, ki so se zgodile v UC Šempeter pri Novi Gorici.

V procesu gradnje in opremljanja UC Šempeter pri Novi Goric je podjetje Medicop izvajalo zgolj instalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa medicinske opreme. Podjetje Medicop ni bilo niti pooblaščeno niti pogodbeno zadolženo za izvedbo fiksnega in končnega priklop kateregakoli anestezijskega stativa, še manj pa zadolženo za izvedbo procesa, s katerim se anestezijski stativ da v uporabo.

Podjetje Medicop tako ni bilo pogodbeni partner za anestezijski ne katerikoli drugi stativ. Pogodbeni partner, zadolžen za anestezijski stativ, pa bi moral opraviti končne priklope, funkcionalna testiranja in ugotoviti skladnost s standardi. Podjetje Medicop na objektu skladno s pogodbo in pooblastili ni opravljalo testiranja na sklopkah za medicinske pline, vgrajene v stative, ki so bili dobavljeni s strani drugega dobavitelja. Iz vsega navedenega izhaja, da podjetje Medicop ni in ne more biti odgovorno za napačno priključitev in tragične posledice.

Po pogodbi s podjetjem Kolektor Koling d.o.o. je Medicop izvedel instalacijo medicinskih plinov v objektu UC Šempeter pri Novi Gorici. Po končanih delih na instalacijah je podjetje Medicop že v septembru 2015 izvedlo vse teste v skladu s pogodbo in iz dokumentacije je razvidno, da so bili opravljeni uspešno. Dela so bila zaključena 9.9.2015, tlačni preizkus pa opravljen 23.9.2015. Medicop je bil zadnjič prisoten na objektu 23.10.2015, ko je izvedel šolanje uporabnikov.

Glavni izvajalec del in uporabniki so izvajali testiranja na objektu med 15.12. 2015 in 15.1.2016. Do 15.3.2016 nihče ni obvestil podjetja Medicop, da bi z instalacijami bilo karkoli narobe. Tega dne je tudi podizvajalec Medico Engineeringa izjavil, da so bile meritve opravljene in so bile v skladu s standardi.

Odgovornost in krivdo preiskujejo preiskovalni organi. V Medicopu obžalujemo tragični dogodek, vendar zanj ne moremo prevzemati ne krivde in ne odgovornosti, saj smo svoje dolžnosti opravili strokovno, skrbno in v skladu s pogodbo ter najvišjimi standardi. Vsekakor pa si bomo prizadevali, da pristojnim pomagamo, da se razišče tragičen dogodek ter da se v Sloveniji implementirajo standardi, ki bodo zagotavljali, da do takšnih primerov ne bo nikoli več prišlo.«

Medicop se že 35 let ukvarja z medicinskimi storitvami, katerih glavnina so instalacije medicinskih plinov. Reference podjetja Medicop segajo v 65 državah in v 35. letih nismo

nikoli imeli nobenega tovrstnega primera. Na določenih objektih je podjetje Medicop poleg instalacij medicinskih plinov izvajalo tudi priklop opreme in nenazadnje tudi testiranje le te, vendar ne v primeru UC Šempeter pri Novi Gorici, kjer je bilo to pristojnost in odgovornost nekoga drugega.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. RobinHood
      22.03.2016 ob 3:15 RobinHood

      Brez smisla je iskati odgovornost pri podizvajalcih. Pri vseh takih večmilijonskih investicijah ima investitor nadzornike, ki so mastno plačani. Potem je še tehnični pregled, testiranje vse opreme in prevzem. Če vsa oprema ni bila pred prevzemom testirana in pregledana se naj pogleda, kdo se je na koncu pod vse skupaj podpisal. Iz objektivnih razlogov bi že takoj morala odstopiti tudi ministrica. Njeni ljudje oziroma tisti, ki jih je ministrstvo, kot investitor dobro plačalo, niso naredili svojega posla, kot se spodobi. Končno je tudi možno, da bi šlo za sabotažo in bi nekdo pred kratkim zamenjal cevi zaradi njemu znanih razlogov. Glede na to, da se to dogaja v Sloveniji se pravih odgovornih ne bo našlo. Ko za stotine raznih zavoženih investicij a la TEŠ 6 in podobno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.