https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Z 9. aprilom naj bi država umaknila roke glede določanja cen za kurilno olje in 98 oktanski bencin

02.04.2016 ob 8:15  

Predlog uredbe določa, da naj bi država z 9. aprilom prepustila določanje maloprodajnih cen za kurilno olje in 98-oktanski bencin prostemu trgu - prodajalcem. Določanje najvišjih maloprodajnih cen za 95 oktanski bencin in dizelsko gorivo do nadaljnjega ostajata še pod nadzorom vlade.


Nekatere cene prepuščene trgu, druge še pod nadzorom vlade

Od 9. aprila naprej bo vlada samo še določala najvišje maloprodajne cene za 95 oktanski bencin in dizelsko gorivo, ki bosta za enkrat še ostali pod nadzorom vlade. S tem datumom bo oblikovanje maloprodajnih cen za kurilno olje in 98 oktanski bencin prepuščeno prostemu trgu in jih bodo prodajalci prosto oblikovali glede na povpraševanje so zapisali na Žurnalu24.

Namreč takšen je predlog uredbe objavljen med gradivi v obravnavi, ki ga mora vlada le še potrditi. Tak predlog je že bil na mizi z veljavnostjo 8. februarja, uveljavitev katerega pa so takrat preložili.

Kakšni bodo učinki sprememb

V primeru, če se bo 98 oktanski bencin preveč podražil na Ministrstvu menijo, da se bodo ljudje bolj posluževali 95 oktanskega bencina, katerega cena bo še naprej ostala pod nadzorom vlade. Zato s tega naslova pričakujejo tristo tisoč manj prihodkov v proračunu. Za kurilno olje pa menijo, da ne bo zaznavnih finančnih učinkov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek zagovarjapopolno liberalizacijo trga, ki pa je ne podpira finančni minister Dušan Mramor. Petrol obvladuje 70 odstotkov celotnega slovenskega trga, skupaj z OMV pa obvladujeta kar 87 odstotni delež slovenskega trga. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.