https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Hospicovem večeru tudi o problemih zavetišča za brezdomce Murska Sobota

Murska Sobota, 31.03.2016 ob 7:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je slovensko društvo Hospic pripravilo Hospicov večer, ki so ga podnaslovili z naslovom »Brezdomci so med nami«.

V društvu Hospic poudarjajo, da se moramo zavedati, da je na žalost vse okoli nas veliko ljudi, ki občutijo hudo stisko, ki nimajo strehe nad glavo, ki nimajo kaj za pod zob in ki si želijo ponovne integracije v družbo. Pri tem je govora o brezdomcih. Žalostna resnica je, da se v današnjih nestabilnih časih vsakomur lahko zgodi, da bo pisal takšno zgodbo. V primeru, da nekdo postane brezdomec, je pri tem ključnega pomena, da posamezniku nekdo stoji ob strani, ki mu nudi pomoč.

Zbranim je na Hospicovem večeru spregovorila Polonca Felicijan, vodja zavetišča za brezdomce Murska Sobota, pridružila pa sta se ji tudi dva uporabnika, ki sta z vsemi delila svojo življenjsko zgodbo. Felicijanova pravi, da žal v družbi še vedno obstaja veliko predsodkov do brezdomcev. Zato poudarja, da so razlogi za to, da nekdo postane brezdomec različni, od zdravstvenih problemov, do nenadnega upada prihodka posameznika ipd..

Ključna problema zavetišča za brezdomce Murska Sobota sta prostorska stiska in premalo zaposlenih

Zavetišče za brezdomce Murska Sobota nudi streho nad glavo in vse kar spada zraven maksimalno 15 uporabnikom (10 moških, 4 ženske in 1 interventna). Kapacitete so trenutno polno zasedene. Felicijanova dodaja, da že odkar zavetišče deluje opažajo konstantno povečanje števila uporabnikov. Zato so murskosoboškemu zavetišču dodali še dislocirano enoto v Lemerju, kjer je prostora za 7 uporabnikov. V Lemerju jih je trenutno nastanjenih 5. Če nimajo prostega ležišča, pa se povežejo tudi z zavetiščem za brezdomce v Mariboru. Pravi, da bi za lažje izvajanje njihovega programa nujno rabili več prostora.

Še en problem, ki jih pesti, so zaposleni. Teh je v Murski Soboti pet, v Lemerju pa uporabniki v veliki večini sami skrbijo zase. Ker se potreba veča, se trenutno znajdejo tako, da angažirajo več prostovoljcev in da si razdelijo dežurstva. V kadrovskem primanjkljaju so se znašli zato, ker jim zakonodaja ne omogoča več tolikšnega števila javnih delavcev, kot je to bilo minula leta. Vendar pa pravijo, da se z vsemi problemi soočajo iz dneva v dan, saj so prav brezdomci tudi njih zaposlene naučili, kako veliko so v življenju pomembne majhne stvari.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lopov
      31.03.2016 ob 9:03 lopov

      Bogme kaši močni baki so na slikaj te pa tej ne mrejo opravljati sezonska dela ali pa javna ? Stare prek 50 lejt pa zavod tira ka si morejo delo iskati tej pa nej

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.