https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Odranski svetniki o proračunu, preoblikovanju pošte in širjenju Carthaga

Odranci, 01.04.2016 ob 13:00  

Na včerajšnji seji je občinski svet občine Odranci potrdil proračun za prihodnje leto.


Ključna točka dnevnega reda 9. redne seje je bila druga obravnava proračuna za leto 2016. Po prvem branju proračuna, ki je potekalo pred dvema tedonma, ni bilo podane nobene pripombe oziroma nobenega amandmaja. Proračun je podprla tudi komisija za proračun, finance in gospodarske dejavnosti, občinski svet pa ga je soglasno potrdil.

Občina Odranci v proračunu za letos predvideva 1.316.345,00 evrov prihodkov in 1.262.080,12 evrov odhodkov.

92 tisočakov »rezerve«

Kot je pojasnil župan Ivan Markoja, podprli pa so ga tudi svetniki, v proračunu letos puščajo 92 tisočakov nerazporejenih sredstev, ki jih želijo imeti na zalogi za morebitne investicije in razpise tekom leta ali pa jih po potrebi kako drugače prerazporediti.

Društvom in drugim nevladnim organizacijam, ki delujejo v občini, bodo tudi letos namenili približno enak znesek kot v preteklih letih, saj menijo, da ta sredstva zadostujejo za nemoteno delovanje društev. Med investicijami, ki so načrtovane za letošnje leto, je izgradnja BMX steze in igrišča za mali nogomet. V ta namen občina namenja 62 tisočakov lastnih proračunskih sredstev.

O predvideni večji širitvi podjetja Carthago

Občinski svet se je seznanil tudi z namero podjetja Carthago, ki naj bi se v prihodnje dodatno širil. Kot se govori, naj bi v prihodnjih štirih letih proizvodnjo povečali v takšni meri, da bi dodatno zaposlili do 1000 delavcev.  Župan Markoja in svetniki so preučili načrte podjetja in razglabljali o tem, kaj širitev podjetja pomeni za njihovo občino, tako z vidika komunalnih voda, prometa in drugih s širitvijo povezanih tematik. Kot so pojasnili, širjenje podjetja podpirajo, strinjali pa so se, da morajo v sodelovanju z vodstvom Carthaga skupaj poiskati rešitve za dobro nadaljnje sobivanje podjetja in okolja.

O reorganizaciji pošte v Odrancih

Župan je zbranim svetnikom predstavil tudi namero Pošte Slovenije o preoblikovanju tamkajšnje pošte. Kot sicer pojasnjujejo na Pošti Slovenije, naj bi pošta v takšni obliki kot sedaj v Odrancih obstajala še do konca leta. V tem času bodo iskali rešitev, ki bi ustrezala tako Pošti kot tudi prebivalcem. Pošta v Odrancih je namreč ena od mnogih, ki niso dobičkonosne, zato na Pošti Slovenije razmišljajo o njenem preoblikovanju, najverjetneje v obliki pogodbene pošte.

Svetniki so odprli debato o tem, kaj preoblikovanje pošte pomeni za občane, ali to pomeni zmanjšanje kakovosti poštnih storitev, o dostopnosti za občane in o morebitnih pogodbenikih, ki bi lahko opravljali poštne storitve. Strinjali so se, da mora pošta v Odrancih v takšni ali drugačni obliki delovati tudi v prihodnje.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.