https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Z 9. aprilom cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja določajo trgovci sami

08.04.2016 ob 7:05  

Vlada je na včerajšnji seji razpravljala o cenah naftnih derivatov. Sprejela je odločitev, da bo cene naftnih derivatov delno sprostila.

Ob vsem tem je dobra novica ta, da bodo ceno 100-oktanskega bencina in kurilnega olja določali trgovci sami. Slaba novica pa je, da bo nad cenama 95-oktanskega in dizelskega goriva še naprej roko držala država. Nova ureditev bo začela veljati z 9. aprilom.

Po poročanju Žurnala, je Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ob tem dejal, da je to edini način, kako korak po koraku priti do liberalizacije cen za vsa naftna goriva, od česar bodo na srednji rok imeli koristi tudi potrošniki. Cene, ki jih bo še naprej regulirala država, bodo tudi v prihodnje temeljile na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro in se bodo še naprej izračunavale na podlagi 14-dnevnih povprečij. Uredba bo veljala dva meseca.

Foto: www.mingo.hr

 V državni proračun sicer manj denarja, a je liberizacija cen obvezna, meni Počivalšek

Liberalizacijo cen vseh naftnih derivatov vlada smatra za potrebno, ker je Slovenija tako kot ostale države usmerjena v tržno gospodarstvo in je prav, da se tudi te cene oblikujejo na trgu, je nadalje pojasnil Počivalšek.  Je pa ob tem poudaril, da vlada ima na voljo ukrepe, s katerimi lahko tako ustavijo neželena gibanja cen. Nova ureditev je bila sprva predvidena že februarja, a je vlada konec januarja predlog zavrnila in obstoječi sistem podaljšala do 8. aprila. Dejstvo je, da bo v državni proračun zaradi te sprostitve steklo približno 300.000 evrov manj denarja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2016 ob 22:45 Božo gost

      "Dejstvo je, da bo v državni proračun zaradi te sprostitve steklo približno 300.000 evrov manj denarja."... se pravi slabše za državo slabše za potrošnike edini ki bodo imeli profit so trgovci če mene vprašaš smrdi po korupciji

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.