https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pomursko viteško vinsko omizje povišano v Legaturo

Radenci, 08.04.2016 ob 12:00  

Omizje za Pomurje je eno izmed šestih regionalnih viteških omizij, ki v Sloveniji sestavljajo mednarodno društvo Evropski red vitezov vina. Včeraj, 7.4.2016, jim je pripadla čast prejeti nov naziv, in sicer Legatura za Pomurje.

Kakšno je poslanstvo Evropskega reda vitezov vina?

Gre za vinski viteški red, katerega središče predstavlja vino, povzdignjeno v simbol. Čeprav Red ni verski, je za njegovo delovanje pomembna bližina oltarja, ki si jo vsak redovnik določa sam. Redovne slovesnosti so namreč povezane z blagoslovom vina in spoštovanjem krščanskih enot. Red tudi ni političen, kar pa ne pomeni, da ga ne zanima odnos države do zemlje in vinogradov ter pridelovalcev vina, da ga ne zanima zdravstvena politika, karitativna dejavnost, odnos do človekovega dostojanstva in podobno.

Vitezi vina Evropskega reda so bojevniki za mir in sožitje med narodi, njihov meč pa je simbol časti in ni orožje sovražnosti. Eden vedno aktualnih rekov Reda je: Položimo orožje, dvignimo čaše."

 

Omizje za Pomurje povišano v Legaturo za Pomurje

Omizju za Pomurje, ki ga vodi vitez Ignac Rajh, je pripadla čast, da je bilo s strani najvišjega vodstva Reda, ki ima sedež v Železnem v Avstriji, na svečani prireditvi v hotelu Radin v Radencih, dne 7.4.2016 povišano v naziv Legatura za Pomurje.To pomeni višjo obliko organiziranost in bogatejši letni program aktivnosti, povezan tudi s turizmom.

Listino za imenovanje prvega legata je prejel Ignac Rajh, listino o imenovanju drugega legata je prejel Andrej Šajnovič.

 

Župan opozoril na samevanje vinske kleti na Kapeli

Župan Janez Rihtarič, je izrazil čast ob gostovanju tako pomembnega dogodka v Radencih. S svojimi mislimi se je dotaknil tudi Vinske leti na Kapeli, ki kljub svoji častitljivi starosti, kljub prvi okrogli vinski obliki kleti v Sloveniji in kljub srčnim žuljem marljivih viničarjev zdaj sameva in čaka na svojo usodo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2016 ob 12:24 Vitezi....ha, ha gost

      društvo iz mesta Eisenstadt, Gradiščano, mesto s 13.000 prebivalci, tile naši pa mislijo, da je to kr nekaj.... JAO - velikosti MSobote... https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezno,_Avstrija sem prepričan, da pri nas več pompa vzganjajo kot tam tisto društvo....

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.04.2016 ob 14:19 VITEZ prdonja gost

      Tej viteze ne združuje samo vino ampak tudi denar ,davčne oaze in korupcija in klientelizem škoda za bivšega škofa EC,da se spušča izpod nivoja.ostali pa itak ne vejo zakaj gre glavno da se slikajo,naj povedo kolikokrat so obdelovali vinograd ?Sramu itak ne poznajo.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.04.2016 ob 15:54 mušketir gost

      kakši vitezi?? več ne vejo kak bi se preseravali

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.04.2016 ob 16:21 gost

      dajte no mir kos pa vitez ha ha ha njegova kraljica že mogoče keremu gor na...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.04.2016 ob 18:31 pozitivec gost

      Čestitam vsem udom nove pomurske LEGATURE., ki je vse pomembnejši člen skoraj 600 let starega viteškega reda. S tem, da se današnji vitezi bojujejo, kot se lahko prebere na njihovi spletni strani...http://www.vinskivitezi.com/geneza.html ...za prijateljstvo in mir ob uživanju vrhunskih vin, ki jih je na veselje mnogih ljubiteljev te žlahtne kapljice vse več tudi v naši pokrajini ob Muri. Res škoda, da se objavljajo komentarji pod dober članek povezanim s tem krasnim dogodkom od nekoga, ki nima o ničemer dobre besede..

      1 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.04.2016 ob 19:41 leo gost

      Idejo se viteze kak nekša deca in to sami takši........

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.04.2016 ob 20:43 leo2 gost

      Pozitivec zakaj se pojavljajo negativni komentarji ,ker si ljudje ,ki se igrajo z nazivi ki so častni tega ne zaslužijo izjema so eni trije in seveda tujci,pa vendar korupcija in nacejanje z vinom ni viteštvo ali lopovstvo in barabije niso častna dejanja za to je potrebna čista duša in čiste roke,na tej sliki jih je malo takšnih?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.04.2016 ob 21:57 ss gost

      Banda tajkunska! Večina teh je zapravila pomursko gospodarstvo, zdaj se pa duvajo. Da ne bi ostali brez financerjev pa so seveda priključili nekaj zdajšnjih direktorjev. O vinu in poštenju pa tako in tako nimajo pojma.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.04.2016 ob 22:05 stop gost

      Ej moj bivši škof s kom se ti družiš? Samo še Jebešpanger fali.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.04.2016 ob 8:20 dadi gost

      či se tej nalokajo so vitezi, či pa eden siromak pa je pijanec! gontesevtri.....

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.