https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Muc ob srečanju z Brglezom: »Brez sistemske ureditve financiranja bo težko prišlo do rešitve romske problematike«

08.04.2016 ob 14:00  

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je včeraj sprejel predstavnike romske skupnosti v Sloveniji, ki so ga seznanili z aktualno romsko problematiko. Tradicionalnega srečanja pri predsedniku Državnega zbora ob prihajajočem svetovnem dnevu Romov – 8. aprilu, so se udeležili predstavniki Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, predstavniki Zveze Romov Slovenije, predstavniki Združenja Forum romskih svetnikov, predstavniki Romskega informacijskega centra Anglunipe in predstavniki Zveze Romov za Dolenjsko.


Predstavniki romske skupnosti so v pogovoru s predsednikom Državnega zbora dejali, da se soočajo s številnimi težavami, pri čemer so posebej izpostavili še vedno neurejene in neustrezne bivanjske razmere v romskih naseljih, med katerimi jih je še vedno veliko brez pitne vode in elektrike. Predsednik Zveze za Dolenjsko Bogdan Miklič je predsedniku Državnega zbora ob tem tudi izročil peticijo novomeških Romov, s katero opozarjajo na, po njegovih besedah, »katastrofalne« razmere v romskem naselju Žabjak. Pri tem je še dejal, da se že dalj časa tudi trudijo, da bi prišlo do ustreznega prenosa lastništva zemljišč, na katerih stoji romsko naselje Žabjak, saj je to ključno za legalizacijo naselja, vendar se, tako Miklič, do danes še ni zgodilo.

Foto: www.dz-rs.si

Razmere se, kot je dejal podpredsednik Sveta romske skupnosti Slobodan Nezirovič, slabšajo tudi v kulturnem udejstvovanju Romov, saj romska društva pridobijo premalo finančnih sredstev za izvedbo projektov. Pozitivni premiki pa so po njegovih besedah opazni na področju zaposlovanja, in sicer predvsem zaradi socialnega podjetništva in javnih del, ter tudi na področju vzgoje in izobraževanja. Pri slednjem bi si sicer po besedah predstavnikov romske skupnosti želeli, da bi se v vzgojnih ustanovah zaposlovalo več Romov, saj bi tako med drugim tudi romski otroci imeli večjo spodbudo in zgled pri izobraževanju.  

Foto: arhiv Pomurec.com

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je v pogovoru izpostavil težnjo po ureditvi sofinanciranja uresničevanja pravic romske skupnosti. Brez sistemske ureditve financiranja bo težko prišlo do rešitve romske problematike, je prepričan Muc. Po njegovih besedah bi se sicer morala romska problematika najprej obravnavati na Komisiji Vlade Republike Slovenije za zaščito romske skupnosti, vendar se njena vloga ne izkorišča dovolj. Slovenija vzvode za reševanje težav torej ima, je dejal Jožek Horvat Muc, vendar se jih ne izkoristi.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez se je zahvalil za temeljito predstavitev problematike romske skupnosti ter ob tem dejal, da bo, v kolikor bo to v njegovi pristojnosti, skušal pomagati pri reševanju njihovih težav. Pri tem je poudaril tudi pomen integracije Romov v slovensko družbo in ohranjanje njihove kulture in identitete ter velik pomen, ki ga ima izobraževanje, saj brez tega, tako dr. Brglez, bodoče generacije Romov ne bodo na boljšem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2016 ob 14:41 kiri gost

      Še en svejtek njin naj naredejo pa še sakome 100€ v žep...kakšen dan ale ka je tau??vedno so problem in vedno do....

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.04.2016 ob 16:20 delavec gost

      Ge pa je tistij 300.000 € ka so dobili kak pomoč pri zaposlovanji zaposlo pa se nej niti eden ?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.04.2016 ob 18:01 gost

      Dragi MAG. Muc, kaj pa če bi šli malo delat, pa ne bi bilo romske problematike, ki jo non stop plodiš. Samo denar fektariš, kaj niste že dovolj debeli od ležanja in bajnih podpor?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.04.2016 ob 18:07 gost

      Kaj je zdaj, ali je Muc magister ali ne? Valda ste mu pozabili dodati MAG.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.04.2016 ob 19:52 bmw gost

      bar njim dajte gnes mir ob njihovem prazniku dan romov, pa naj fektarijo ,vej več cigani nedo fektarili vi boste tudi

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.04.2016 ob 20:40 gost

      muc je zakon on prejema od države plačo nima osnovne šole aja ma magisterk keri se neve podpisat naj ide delat on pa rudaš samo vidita debi kaj mafnola on pa dodro kasira na račun romov in kje so 300.000 € ka je država namenila za zaposlitev romov to je verjetno šlo v vodo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.04.2016 ob 10:00 stewen gost

      DOBRO JIM GRE - Morda je svetovni dan Romov tudi "prložnost", da spregovorimo o njihovem zaposlovanju. Na splošno je znano, da jih je doma, v Sloveniji, zaposlenih malo, ostali pa se preživljajo s socialnimi pomočmi in otriškimi dodatki. Ker imajo veliko otrok, v teh dneh dobivajo še poseben dodatek za velike družine. Nekaj pa jih dela v Avstriji. Vse zapisano pa ne velja le za Rome, ampak tudi za Nerome, ki so zadovoljni s socialnimi prejemki, zato si ne iščejo dela, a odstotek teh zadnjih še zdaleč ni tako visok kot je pri Romih. Predlagam, da se nekdo "zagrize" v problematiko: pridobi seštevke Romov po posameznih krajih in števike o zaposlenosti. Ne morem verjeti, da je število zaposlenih nizko samo iz objektivnih vzrokov (ni dela), ampak zaradi nezainteresiranosti. Pa smo spet tudi pri Neromih.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.04.2016 ob 10:01 nisem vaš gost gost

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.04.2016 ob 10:09 gost

      država jim da dodatek na veliko družino in velke socijalne podpore in otroški dodatki v šolah majo vse zastonj od atubusa jim plačuje občina položnice socijalno in potem muc pravi da so prikrjšani od države saj pa on je največji oderuh države

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.04.2016 ob 10:23 palko gost

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.04.2016 ob 11:43 gost

      Zato so pa postali debeli, kot praščiči.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.04.2016 ob 11:48 gost

      Kaj zdaj, vse bodo dobili zastonj, delali pa ne bodo nikoli, saj pa že 20 let nih zaposlujete, pa še noben ne dela. Kako lepo vas imajo za norca in vas lepo tja vlečejo. Zmanjšat podpore, pa hajd delat, ne pa da jih tu ujčkate.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.04.2016 ob 19:02 gost

      Že 25 let izvajate te mucove drage programe in jim gradite hiše, uspeha pa nobenega, niti en rom se ni zaposlil, samo lepo izkoriščajo državo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.04.2016 ob 20:04 muc gost

      ši je pa država butasta

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.04.2016 ob 7:50 gost

      V 25 letih niso videli, da z lepim ne dosežejo nic, romi še vedno brez dela, samo denar tja mecejo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.