https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gibajmo se vsak dan, najmanj pol ure

Murska Sobota, 04.03.2011 ob 14:53  

Branislava Belović, dr. med. je mnenja, da bi raka lahko bilo manj, saj se predrakavi stadij lahko zelo hitro odkrije in tako lahko ukrepamo, da ne pride do nadaljnjega razvoja. Dodaja, da danes živimo bolj zdravo, kot pred desetimi leti.

V okviru tedna boja proti raki (1. – 7. 3. 2011)  pod sloganom "Tudi  cepljenje varuje pred nekaterimi raki" je na Zavodu za zdravstveno varstvo Murska Sobota potekal Dan odprtih vrat. Obiskovalcem so s tehtanjem izmerili indeks telesne mase in maščobo, izmerili pa so jim tudi pritisk.

V tednu boja proti raku želijo javnost opozoriti na širjenje bolezni, na preventivo, zgodnje odkrivanje in zdravljenje. Zdravniki poudarjajo, da lahko velik delež rakavih obolenj preprečimo z zdravim načinom življenje, na primer z uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnostjo, izogibanjem debelosti, kajenju, alkoholu in pretiranemu izpostavljanju soncu ter z zaščito pred okužbami, ki povzročajo raka. Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje in diagnoza raka ter preventivno cepljenje proti nekaterim vrstam raka.

Velik doprinos k zmanjšanju zbolevanja za rakom materničnega vratu ima tudi cepljenje proti HPV, ki poteka v Sloveniji od leta 2009. Cepljenje je brezplačno in prostovoljno za deklice 6. razreda osnovne šole. S cepljenjem proti hepatitisu B pa lahko zmanjšujemo obolevnost za rakom na jetrih.

Rak je bolezen, za katero je značilna nenadzorovana celična delitev in sposobnost teh celic, da napadejo druga tkiva. Po podatkih Mednarodne zveze za boj proti raku v svetu za to boleznijo vsako leto zboli več kot 12 milijonov ljudi, 7,6 milijona pa jih zaradi raka umre. V EU je rak drugi najpogostejši vzrok smrti, za njim vsako leto zboli 2,5 milijona prebivalcev. Slovenija sodi med države s srednjo visoko stopnjo obolevnosti in umrljivosti za rakom. 

V Sloveniji največ moških zboli za rakom med 50. in 74. letom, teh je 65 %; delež bolnic z rakom v starosti med 50. in 74. letom pa je 51 %. V Sloveniji je pri moških najpogostejši rak na črevesju in na prostati, pri ženskah pa rak dojke. Stopnja obolevnosti za rakom se povečuje tudi med otroki, medtem ko sestopnja umrljivosti otrok in mladostnikov obolelih za rakom znižuje, saj je uspešnost zdravljenja pri njih vedno večja. 

 

Kako izboljšati naše zdravje: "Gibajmo se vsak dan, najmanj pol ure in pijmo vodo, saj je najboljša pijača"

 

Kam se obrniti, če opazimo določene spremembe pri sebi in sumimo, da gre za raka?

Najbolje se je obrniti na svojega izbranega zdravnika, ki vas bo po svoji presoji napotil k onkologu, ki točno pozna tip bolezni. Rak še ne pomeni smrti. Zavedati se moramo, da je veliko rakov ozdravljivih ali pa lahko z njim dolgo živimo. Pomembno je, da se znebimo strahu in sodelujemo pri zdravljenju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.