https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Ob svetovnem dnevu Romov je Zveza Romov Slovenije obeležila 20. obletnico delovanja

09.04.2016 ob 10:00  

Včeraj je ob svetovnem dnevu Romov v Gledališki dvorani Park potekala slavnostna prireditev ob svetovnem dnevu in 20. obletnici delovanja Zveze Romov Slovenije.

Dobrih 45 let nazaj se je pričela pisati nova zgodovina romskega naroda, ko je bil 8. aprila 1971 v Londonu izglasovan za svetovni dan Romov. Njihova himna je postala Jalem Jalem ali kot je v uvodu povedal voditelj prireditve Sandi Horvat, pomeni beseda Rom človek.

Na to bogato zgodovino romskega naroda je v uvodnem govoru spomnil Jožek Horvat Muc, predsednik Romske zveze Slovenije. V svojem govoru je izpostavil, da se je zveza ustanovila z izboljšanjem in boljšim organiziranjem romske skupnosti v Sloveniji. V tem času so naredili ogromno dela na področju zakonodaje in vpeljali romskega svetnika v občinskih svetih, kjer je priznana romska manjšina. Izpostavil je, da je romska skupnost posebna skupnost, ki si zasluži poseben status in tudi svoje pravice. V teh 20 letih se je izoblikovala tudi močna zgodovinska vrednost Romov, ki ima za sabo bogato zgodovinsko dediščino. Težave še vedno ostajajo, saj se Romi še vedno spopadejo z diskriminacijo, bivanjsko kulturo in nezaposlenost.

Za njim je na oder stopil podžupan MO Murska Sobota Zoran Hoblaj. V svojem govoru je izpostavil, da je bila MO Murska Sobota med prvimi, ki je vpeljala institut romskega svetnika in pomagala Romom pri integraciji v lokalne skupnosti. Med drugim je pohvalil, da imajo Romi v Murski Soboti sedež Evropske zveze Romov in se zahvalil Prostovoljnemu gasilskemu društvo Pušča, ki je pomagalo pri begunski krizi. Med drugim so izvedli tudi prvo otroško romsko olimpijado. Ob tej priložnosti je podžupan predsedniku Zveze Romov Slovenije predal plaketo za vse dosedanje uspehe.

Zadnji govorec je bil direktor Direktorata za narodne skupnosti Stane Baloh. Izrekel je spoštovanje v imenu vlade RS ob svetovnem dnevu Romov. V svojem govoru je poudaril, da morajo skupaj gledati na prihodnost. V tem času je tudi okolje spremenilo odnos do romskega vprašanja in skupnosti, ki jo predstavljajo Romi. Pohvalil je delovanje Zveze Romov Slovenije, ki skrbi za integracijo, boljšo izobraževalno kulturo Romov, kar je bistvenga pomena za njihovo delovanje. Ob koncu jim je čestital za nagrado, saj so od predsednika države Boruta Pahorja prejeli priznanje za posebne zasluge ob 20. obletnici delovanja Zveze Romov Slovenije.

Sledil je še zabavno kulturni glasbeni program, kjer so predstavili bogato tradicijo romske glasbe in plesa.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.