https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Škof Filo v Puconcih o Luthrovem desetletju in o pomenu reformacije v današnjem svetu

Puconci, 11.04.2016 ob 7:05  

Evangeličanska cerkev a.v. v Republiki Sloveniji je povabila na »Evangeličanski večer« v Küzmičev dom v Puconcih. Večer je bil posvečen temi zadnje Luthrove dekade za leto 2016 »Reformacija in en svet«.

Uvod v večer je bil glasben, saj so zapeli MPZ Cantate. Zbrane in škofa je pozdravila Katja Ajdnik, duhovnica ECO Puconci, nato je besedo prepustila škofu ECAV v RS Gezi Filu, ki je predaval na temo: »Reformacija kot svetovljanka«. Le ta si je za začetek postavil vprašanje:» Ali je 500 letnica smrti Martina Luthra, ki jo bomo obeležili leta 2017, razlog dovolj za praznovanje?« Odgovor je, da ja, saj Luther s svojimi tezami, ki jih je zabil na vrata Wittenberga predstavlja simbol, predstavlja zgled, po katerem bi se lahko zgledovali vsi ljudje tudi dandanes. Kajti dejstvo je, da kar je izšlo iz njegovega gibanja, je zaznamovalo celotno takratno življenje (vero, družbo, kulturo). Prav gotovo pa nas je reformacija tudi v današnjem času veliko naučila.

Filo: Teme Luthrovega desetletja so aktualne tudi danes

Zato je edino prav, da obeležujemo Luthrovo desetletje, ki se je začelo leta 2008. In leto 2008 je bilo Trubarjevo leto, saj se je praznovala 500 letnica rojstva Primoža Trubarja. Iz tega vidika je za Slovence leto 2008 zelo pomembno leto.  Leto zatem se je posvetilo Calvinu, nato je ključna tema bila reformacija in izobraževanje. V letu 2011 je bila izpostavljena tema reformacija in svoboda, leta 2012 reformacija in glasba, leta 2013 reformacija in strpnost, leta 2014 reformacija in politika, leto 2015 se je ukvarjalo s temo reformacija, slika in biblija in leta 2016 je ključna tema reformacija in en svet. Filo dodaja, da če podrobneje pogledamo vse te teme, ki so bile posamično leto izpostavljene, lahko vidimo,  da je marsikaj od tega aktualno tudi danes. Tema letošnjega leta pa pomeni predvsem, da se vprašamo, kaj pomeni reformacija v svetu globalizacije in vsesplošne ekumene.   

V sklopu zaključnih prireditev tudi več dogodkov v Murski Soboti in Puconcih                                               

31. oktobra 2016 se bodo začele zaključne prireditve Luthrovega desetletja, ki se bodo zaključile 31. oktobra 2017. Izpostavil je nekaj ključnih dogodkov tega leta: 31.12.2016 bo vstop v slavnostno leto, januarja 2017 bodo pomembne postaje reformacije, katerih bo več. V Sloveniji sta to Puconci in Ljubljana, ki sta bili izbrani zaradi lokalne zgodovine reformacijskega gibanja pri nas. Pomembne bodo tudi svečanosti v Wittenbergu, ki bodo svoj vrh dosegle 28. maja 2017. Že letos 9. oktobra pa bo na Trubarjevi domačiji potekalo mednarodno bogoslužje, ki bo hkrati prva božja služba na njegovi domačiji. 30. oktobra letos pa potekala ekumenska božja služba v Škofiji Murska Sobota. Junija letos bo v Murski Soboti tudi mladinski tabor, po celi Sloveniji bo potovala gledališka predstava Ferija Lainščka. 31. oktobra 2017 pa bodo na mnogih krajih, ki so na nacionalni in na mednarodni ravni bili pomembni za reformacijo potekale slovesnosti.

V času migracij moramo živeti po Luthrovih naukih, poudarja Filo

Filo v nadaljevanju poudarja, da se to, da smo kristjani, kaže v tem, kako živimo v družini, v soseski, v družbi in v službi. Zavzeti se moramo za pravičnost, svobodo in ohranitev stvarstva. Kajti v kakšnem svetu bomo živeli je odvisno od nas samih in od tega, kakšen svet si bomo naredili. Iz tega prehaja na temo migracij in na vprašanje ali ne gre drugače kot s strahovi, ki se širijo. Kajti današnje migracije ne zadevajo le Evrope, ampak cel svet. Zato moramo imeti pred očmi sorazmernost. V primerjavi z nekaterimi ostalimi deli sveta Evropa prejema minimalen delež migrantov. Poudarja, da ni pravi način, da jih odrivamo, ampak je potrebno stvari pogledati iz drugega zornega kota, da na tak način spoznavamo nove kulture in da kot družba rastemo in se razvijamo. Vse to bo vzpodbudilo tudi transnacionalno učenje. Vsak vernik ve, da je tudi Sveto pismo polno migrantskih zgodb. In kljub temu, da je osnovna naloga cerkve oznanjevanje in pastorala, si ne gre zatiskati oči pred svetom, v katerem živimo. Za vsakega posameznika to konkretno pomeni, da se ne smemo potuhniti, ampak je potrebno sodelovati, spraševati, se oglasiti tudi v spornih razpravah. To je ljudi učil že Luther in velja tudi dandanes za vsakega človeka, ne glede na njegovo veroizpoved. Filo pravi, da je to edini način, da bomo uspeli preživeti v prihodnosti in nas vsakdanje stvari in dogodki ne bodo vrgli iz tira.

Svet postaja vedno manjši, a najbolj pomembna so še vedno dejanja posameznika

V zadnjem delu predavanja se je Filo še enkrat navezal na zadnjo Luthrovo dekado za leto 2016 »Reformacija in en svet«. Obrazložil je, da tematski zaključek leta reformacije 2016 poteka v znamenju sveta zato, ker zaradi današnjih sodobnih tehnologij lahko vsakdo vsako minuto »skoči« na drug konec sveta. To pomeni, da svet postaja vedno manjši. Skupne naloge potemtakem so: ni kaj takega kot je globalna teologija, a z vprašanji, ki si jih postavljajo, se je dosegel globalni učinek. Ta naj pomaga pri ustvarjanju hitro spreminjajočega se sveta. Potrebno se je zavzeti za pravičnost, ki naj vodi svet pri reševanju vprašanj. Naš pogled usmerja na današnjo podobo naših dejanj in naj nas vodi k temu,da preverimo svoje lastno delovanje. Filo pravi, da to enostavno pomeni, da moramo začeti pri sebi in zaključi, da se bo jubilejno leto praznovalo globalno zato, ker je prav takšen tudi vpliv reformacije.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.