https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Nevladniki znova opomnili, da mora Mura ostati naravni biser Prekmurja

10.04.2016 ob 8:00  

 Včeraj se je v Petanjcih predstavila zveza nevladnih organizacij pod vodstvom Zveze Moja Mura in WWF - Svetovne organizacije za varstvo narave, ki je organizirala mednarodno regato za ohranitev prostotekoče in žive reke Mure. 

 

Povodje reke Mure je vroča točka biotske raznolikosti in do danes je v njem zabeleženih več kot 4000 živalskih in rastlinskih vrst, vključno z ogroženimi vrstami, kot so orel belorepec, črna štorklja in vodomec.

»Porečje Mure je edino v Sloveniji, ki s pregradami in jezovi ni razdeljeno na posamezne kose, in edino porečje, kamor lahko neposredno iz Donave ribe neovirano priplavajo 380 kilometrov preko Drave in Mure vse do jezu v Spiefeldu v Avstriji. Mura je življenskega pomena tudi za človeka, vse nas, ki živimo ob njej,« je na regati povedal Stojan Habjanič iz Zveze Moja Mura.

Nevladne organizacija, ki se zavzemajo za prvinsko naravno danost, ki jo prinaša ponos Prekmurja, že nekaj časa bijejo bitko proti Dravskim elektrarnam, ki so glavni investitor hidroelektrarn na Muri. Zadeva je prišla že tako daleč, da so dobili investitorji že gradbeno dovoljenje za hidroelektrano Hrastje- Mota. Udeleženci so svoj protest izrazili tudi s transparetni, kjer so opozarjali na problematiko postavitve hidroelektrarn.

»Načrtovane hidroelektrarne bi nepopravljivo vplivale na ta edinstveni rečni ekosistem in obstanek številnih ribjih in drugih vrst. So v nasprotju z zavezami in prizadevanji Slovenije za zaščito tega območja ter tudi v nasprotju z okoljsko in naravnovarstveno zakonodajo EU,« je dejala Andreja Slameršek, koordinatorka kampanje Rešimo Muro pri WWF.

»Mura je zavarovana kot območje Nature 2000 in je centralni del bodočega čezmejnega UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Donava, poznanega tudi kot Evropska Amazonka, ki združuje porečja v Avstriji, Sloveniji, Hrvaški, Srbiji in Madžarski,« pravi Arno Mohl iz WWF.

»Ljudje, ki ob teh rekah živijo so tisti, ki jih najbolj poznajo in zato tisti, ki vedo, da se je zanje vredno boriti«, sporoča nekdanji olimpijec Rok Rozman, ki naslednji teden pričenja Balkan Rivers Tour, ki poteka pod sloganom Ustavimo cunami jezov na Balkanu.

Sledila je regata do Otoka ljubezni v Ižakovcih, kjer so lahko gostje uživali v rafting vožnji po reki Muri in tako uživali ob vseh naravnih lepotah, ki jih ima prekmurski naravni biser.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2016 ob 9:31 ZA MURO gost

      VIDIN SAME BUDALE KATERIH DEJANJA JE ŠKODA KOMENTEJRATI. SEVEDA SPLOH NE VEJO ZAKAJ NOSIJO TE TRANSPARENTE. ČE BI SE POGLOBILI V SAMO ARHITEKTURO HIDROELEKTRARN NA MURI BI VIDELI, DA JE TO EDINA REŠITEV ZA REŠEVANJE BIOSVERE MURE. ČE BI SE HIDROELEKTRARNE NAREDILE BI POPLAVILO MESTA KATERIH PRVOTNI POMEN JE POPLAVNI GOZD, KI SEGA DO NASIPA IN SE ŽE DOLGO NE MORE VEČ IMENOVATI POPLAVNI GOZD KER POPLAVLJA NA VSAKE TOLIKO IN ČE BI TI LJUDJE IMELI POJMA BI VEDELI, DA JE TO EDINA REŠITEV ZA MURO, DA BI MURA POTEM LAHKO PO STOLETJIH TEKLA BREZ OVIR IN TAKO OBNOVILA ŽIVALSKI, RASTLINSKI TER BIOLOŠKI SVET OKOLI NJE.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2016 ob 9:40 Resnica! gost

      Žal mi je ker spet enih par ljudi zavira gospodarstvo in razvoj Pomurja, pomurski mediji pa pobirajo to navlako in dajejo na naslovnice portalov in časopisov(Vestnik). Isto sranje kot z cementarno Trbovlje, protestirajo taki, ki v življenju niso dvignili metle da bi si pomeli pred svojim pragom !

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.04.2016 ob 9:57 gost

      gost ZA MURO popravek ni to v Vestniku to je v LEVIČARSKEM neDELO ! Se popolnoma strinjam s tabo, ti levičarji so nas gospodarsko umorili, načrtno izgnali na tisoče mladih Slovencev, ki jih sedaj hočejo nadomestiti z 50.000-200.000 migranti, zato ker se jim gre samo za oblast in nič drugega, ZA SLOVENIJO JIM NI MAR.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.04.2016 ob 10:07 gost

        Janšisti bi za 5€ še lastno mater prodali. Spomnili se pa nebi slabij 10 lejt nazaj što nas je pripelau na rob prepada pumpanjon gospodarstva in kreditomanijo, kere posledice še gnes čüjtimo. Pozabljanje zgodovine pa potvarjanje dejstev tau van ide. Pa zlorabljanje Slovenije pa naše zastave v fašistične enoumen nestrpne namejne.

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.04.2016 ob 10:09 gost

        Sicer pa či bi mi lejko eno levo vlado v Sloveniji našteu bi biu fejst veseli. Vse ka je nej Janševo je lejvo, nej? :)

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.04.2016 ob 14:33 bremzaši gost

        Kaj so pa oni dejansko naredili za Muro ? Nič ! Le dosti govoričenja in mahanja v prazno , še ena cvetka kdo jih financira ?

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.04.2016 ob 9:58 gost

      kelko hidroelektrarn je na reki muri??? Ena več se sploh nebi poznala. Pa še ceneje in bole zdravo bi bilo za slovence kak teš6

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.04.2016 ob 10:16 gost

      Levičarji oziroma antifašiti=novodobni fašisti bi pa svojo komplet familijo za 5E prodali, pa za 1E bi dali ka se njin v gobec sere pa šči, pa te bi te drek doj geli. Več kak 20 lej lavičarske diktature je Slovenijo spremenil v pepel zaj pa še te pepel pometejo pa nede nika ostalo!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.04.2016 ob 10:27 gost

      Ka je to za neumnih nevladnikov??? Kot je napisal gost resnica so to ljudje ki v svojem življenju res niso nič naredili in dosegli, zdaj pa hočejo se tu nekaj petelinit, mrrrrrršššššššššššššššššššš v 3...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.04.2016 ob 10:47 gost

      V Avstriji je na reke mui lejko 32 hidroelektrarn, prinas tej nič NEVEDNIKI se upirajo proti postavitvi, pa ka si ti ja nor, ka jih sploj poslujšate...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.04.2016 ob 12:06 Stewen gost

        SEM ZA! - Če je res na avstrijskem delu Mure 32 elektrarn, potem jih je nekaj lahko tudi na Muri v Sloveniji. Po Avstriji se namreč radi zgledujemo, pa se dajmo še pri elektrarnah!. Torej sem za, če bi me kdo vprašal za mnenje. Naj nam reka, ki teče skozi našo pokrajino, nekaj da, saj smo vanjo že veliko vložil, na primer "büjranje" struge, potem gradnje nasipov, škoda na zemljiščih, ki jih je poplavljala. ----- Četudi bodo elektrarne, bomo še slišali ptičje petje, še bodo rasle trstike itd. Res pa je, da najbrž ne v celoti na voljo "MURSKIM LADJICAM", v katerih so bili "udeleženci" večinoma - pijani, vsekakor pa "pod gasom." ---- Gradnja elektrarne pa bo koristna tudi za naša gradbena in druga podjetja, pa tudi kakšna redna zaposlitev bo najbrž na voljo. Vse to sicer pišem "na pamet," saj ne poznam uradnih dokumentov, v katerih so predstavljene koristi. Protestiram pa ne!

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.05.2016 ob 11:41 Ribič gost

        Kaj bo tebi reka dala, bedak, obogatila se bo pescica ljudi, narejena bo neskoncna skoda, ti bos pa dalje siromak. Kaka naivnost, ne morem verjet.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.04.2016 ob 11:22 gost

      Najbole so glasni ob takšij novicaj lidje s 6 razredami osnovne šole pa zvesti gledalci Novatv24 :)

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.04.2016 ob 11:47 gost gost

      Takoj jih vsi označite za nekše levičare pa neka politiko cuj mejšate, rejsan so van že čistak sprali možgane. Enin je enostavno nej seeno za Muro, nema tu veze njihova politična usmerjenost. Pa eni gučite ka zavirajo razvoj, DVAKRAT PREMISLITE PREDEN NOURO V SPADNETE. Tu ne pridobi nišče drugi, kak pa tej ka do te HE meli prejk, HE ne zaposluje lidi, elekrtike pa tuj nete meli cenejše, ker de se izvažala - torej se ide samo za zaslužek, nič v dobrobit lidi. Kak ste se še itak nej navčili, ka vsak od teh velkeh podjetij dela samo ZA SVOJE DOBRO! Tou bi zaj eni že lejko znali. gost - | 10.04.2016 ob 10:27 Kelko teh lidi pa te ti osebno poznaš? So marsikaj dosegnili pa marsikaj znajo, polek toga pa se spravijo vö pa nekaj delajo, za razliko (predvidevan) od tebe, ka samo slabo volo tiraš ker te verjetno nišče ne mara.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.04.2016 ob 12:06 gost

      Škoda, ker ima Mura močan tok, bila bi boljsa poplavljenost in Slovenija akutno rabi elektriko, poleg tega pa Mura do Doklezovja ni neka lepotica, za teh nekaj čolnov na leto pa tudi ni turizem (zmanjkuje idej, kaj), ribolov bi bil boljši,... A bi raje na Soči ali Krki elektrarne, za primerjavo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.04.2016 ob 12:08 afganistanec gost

      Banda politična birokratska, skorumpejrana, gnila,naredite že enkrat iz te Slovenije asek, eli pa ite si v trij pijzde materne, sranje nesposobno 25 let propada države, za kaj vam je sploh še mar LEVI - DESNI, zatou smo v vražjoj materi, ka ne vidimo poti naprej- naravnost, kjer LEVIH, DESNIH, crkvenjakov, komunistov, lopovov, tajkunov, itd ni, to PA NA ŽALOST SLOVENCI NISMO SPOSOBNI NAREDITI, KER imamo te proklete stranke, namesto, da bi imeli 50 največjih propalic Slovenije v 25- ih letih, pa bi državo 1000x boljše vodili

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.04.2016 ob 22:25 gost

      Kmet z 2. Razredoma je foušen tistin z 6. Razredi ! Pa nova24tv je ime TV hiše ! Telko o ton levičarski kozojebec, nepismeni !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.04.2016 ob 1:39 daj narod, malo misli, no gost

      Uboga neuka raja, ki se krega tu gor. Razen v Sloveniji bi težko še kje našel tako neuke ljudi, ki jih lahko nekdo tak mimogrede, ki ima pet minut časa zavede s svojo propagando. Dravsk elektrarne, ki hočejo graditi na Muri imajo od zadaj močan lobi, ki je podrpt z milijoni davkoplačevalskega denarja, ker so elektrarne navsezadnje državna last. Obnašajo se pa kot država v državi. Primerjava z Avstrijo je berzsmiselna, ker gre za posvem drug kocpet gradnje. Kot tudi, da so se tiste v Avstriji gradile v povsem drugem obdobjudesetletja nazaj in se sploh stvari ne da primerjati s Slovenijo. Obljuba delovnih mest je popoln larifari. V elektrarni je minimalno število inženirjev, ki se bodo pripeljali iz Maribora. Tako, da okrog delovnih messt pozabite. To je en velik nateg ljudi, ko se govori o delovnih mestih in se ljudi zavaja in se jim piha na dušo s takimi občutljivimi temami. Še en nateg je obljuba delovnih mest ob gradnji. Tisti,ki bolj poznamo, kako se je gradil pomurski vodovod vemo, da so ga gradili večino tujci. Tudi če so ne določenih delih bili nosilci domača podjetja, so bili podizvajalci, ki so izvajali dela iz tujine. Če je kdo kaj hodil med delavci, ki so kopali jarke za vodovod jih je težko razumel. Nihče ne more garantirati, da bodo ravno domačini gradili elektrarno. Na razpisu se izbere najugodnješi. Za vodovod so se prijavljali celo iz Indije. Elektro lobi si močno želi gradnjo, ker vemo, kako so do sedaj še vedno potekale podobne gradnje. Določen odstotek denarja ali po domače milijonov, izgine nepovratno v tujino. In tukaj je velika priložnost. Navadna raja se nikoli ne vpraša o ekonomičnosti. Tako kot se ni vprašala, ko se je gradil TEŠ 6. Neuki ljudje, ki ne poznajo stvari se hitro dajo nategniti. Raja ne ve drugo, kot povedati energija, elektrarna, voda, in še kaj. Stvari med seboj pa ne ve nihče povezati. Pri vsakem projektu obstaja tudi dimenzija ekonomičnost. In tega pri elektrarnah na Muri ni. Glede na vložek, stotine milijonov in na količino in vodostaj Mure se investicija NE izplača. Težko je to dopovedati zavedenim neukim ljudem, ki ne vidijo dlje od svojega nosa. In še malo drugačna zgodba. Da bi res imeli delo domači ljudje in obrtniki in bi bil tudi učinek bistveno večji, bi ta denar, ki bi šel za eketrarno dali v energetsko sanacijo in obnovo zgradb. Z vloženimi sredstvi bi dobili res kar nekaj delovnih mest na dakjše obdobje. In bistveno. Z energetsko sanacijo zgradb bi bistveno več energije privarčevali, kot bi se je v elektrarni na Muri proizvedlo. Mura ima tako majhen potencial energije, da je skoraj škoda se o tem sploh pogovarjati. V ozadju gre samo za to, da se odpre neko gradbišče, kjer bodo ponikali milijoni in bo peščica ljudi spet obogatela. Že večkrat videna stara slovenska zgodba.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.04.2016 ob 9:39 gost gost

      čestitam zgornjemu piscu, res je narod v Pomurju poneumljen, k temu pa prispevajo taki, ki polnijo svoje žepe - psihopati in njihov pogled na določeno vodenje projektov in firm

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      13.04.2016 ob 11:24 gost

      gost - daj narod, malo misli, no - Ka si ti kakši unv. dipl. ing. ? Ne seri pa se ne sposere ! Što ti je to to pravo ka naj to napišeš ? Kakšen Kučanov kozojebec? Pameten se delaš, maš pa 3+2 končano na centre(sptš), pa toše samo 3 lejta, ka če bi +2 cuj napravo bi si že mislo ka si Dr..

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.