https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ščuka: Ljudje smo nastali iz Eve, ženska ima dve maternici

Murska Sobota, 04.03.2011 ob 21:37  

Viljem Ščuka, zdravnik, specialist šolske medicine in psihoterapevt, je na predavanju Rajsko otroštvo – peklensko mladostništvo v Murski Soboti staršem razložil, da imajo otroci radi resnost, urejenost in da so naravne poti vzgoje tiste, ki upoštevajo nemoten potek dogajanj v možganih in urijo pri otrocih zmožnosti, ki jih spodbujajo k razvoju zdrave osebnosti.

Če je vzgoja že v zgodnjem otroštvu permisivna in dopušča takojšnjo zadovoljitev določenih želja, se otrok na ta način uči izsiljevati. Otrokom ne smemo popuščati, saj jim s tem ne izražamo ljubezni, temveč jim z razvajanjem vsiljujemo odvisnost od drugih. Mladostniki se po mnenju Ščuke na to pozneje odzivajo z agresivnostjo, zlorabo tobaka, alkohola in celo drog, mladina postaja čedalje nevarnejša. Naravna pot vzgoje poteka preko odlaganja neposrednih zadovoljitev v korist dolgoročnejših ciljev.

Otrok skozi ozaveščenje sebe postane svobodno in odgovorno bitje

Pri tem gre za sposobnost odlaganja določenim hotenjem. Takšno odlaganje predstavlja frustracijo in je pobudnik za večjo možgansko dejavnost oz. za dvig akcijskega potenciala živčnih celic ter s tem za ozaveščenost nastalega dogajanja. Šele ozaveščenost sebe omogoča otroku in mladostniku sprejemanje ustreznih odločitev, za katere je odgovoren sam. Tako lahko postane svobodno in odgovorno bitje, ki se zna odločati po lastni pameti in ne po nagonih. Postane torej človek, saj je bil dotlej le sesalec z razumom.

Ščuka žensko izpostavi kot posebnega, edinega sesalca z dvema maternicama. Eno ima v trebuhu, kjer otroka nosi devet mesecev, in eno na rokah, kjer otroka nosi dvanajst mesecev. Po menju Ščuke je ženska tako skupaj noseča enaindvajset mesecev. Ščuka je na predavanju povzel še nekaj besed iz Mojzesove knjige, ko Bog Evi pravi: "Hrepenela boš po možu in rojevala boš v bolečinah. Iz tebe bo nastala ljubezen – iz ljubezni se rodi otrok" in dodaja, da smo nastali prav iz Eve. Mame otrokom torej morajo dati ljubezen, za vse ostalo je odgovoren oče, kajti tudi Bog je Adamu rekel: "Trnje in osat ti bo zemlja rodila, v potu svojega obraza boš služil svoj kruh in vendar boš moral jesti zemeljsko rastlinje."

Viljem Ščuka ljudi primerja s čebelami in pravi, da kljub temu, da čebele obstajajo že 250 milijon let, ostajajo iste, medtem ko se mi neprestano spreminjamo, čeprav smo mlada populacija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.