https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Nika Zorjan: »Mišo, če ne zmagaš, j… jim sunac!«

13.04.2016 ob 7:00  

Niko poznamo predvsem z glasbenega šova Misija Evrovizija, z lokalnih, nacionalnih in tudi z evrovizijskega odra, pred kratkim pa je celotno Slovenijo »vrgla na rit« s prekmursko priredbo Adeline skladbe Hello. Mlada Petanjčarka je navdušila z že kar nekaj lastnimi hiti, zadnje mesece pa osvaja Youtube s svojimi priredbami svetovnih uspešnic.


Študentka razrednega pouka, ki je športnega duha, kar cveti od energije. Obožuje življenje na podeželju in Prekmurje, kjer je obkrožena z družino in prijatelji. Mlada nasmejana pozitivka sprejema to, kar ji je v tem trenutku dano, uživa v vsakodnevnih radostih, širi dobro voljo in z velikim optimizmom zre v prihodnost. Z njo smo poklepetalali o prehojeni glasbeni poti, o aktualnem dogajanju na slovenski glasbeni sceni in o njenih glasbenih korakih v prihodnje.

Nika, praviš, da se med vikendi iz Maribora, kjer študiraš, rada vračaš v Prekmurje. Kaj pa tujina? Nekaj si je že izkusila, pa se morda vidiš, da bi v prihodnosti tudi živela in delala v tujini?

Da bi v tujini prav živela, me niti ne mika preveč. Doslej sem že kar nekaj tujine tudi izkusila, bila med drugim v New Yorku, Barceloni, Dubaju … ta mesta imajo svoj čar, a mi je za zdaj preveč lepo tu v Prekmurju. Hiter mestni način življenja mi nekako ne ugaja. New York mi je bil zelo super, bi z veseljem živela tam nekaj mesecev, da bi se pa preselila za celo življenje tja, pa a-a. Vendar pa nikoli ne reci nikoli …

Zadnje čase si posnela kar nekaj coverjev oziroma priredb  popularnih skladb in jih opremila tudi z videospoti. Kakšen je namen oziroma cilj teh coverjev?

V prvi vrsti je cilj snemanja coverjev moj užitek. Doma sem si pred kratkim ustvarila svoj mini studio in moram rečti, da mi v bistvu ni lepšega kot to, da lahko pojem pesmi, ki jih imam rada. Uživam ob petju angleških pesmi, saj se mi zdi, da imam pri petju teh pesmi nekoliko drugačno barvo glasu kot ob petju slovenskih. Poleg tega pa se nikoli ne ve, kdaj te lahko preko coverjev opazi kdo iz tujine. Na tak način najlažje predstaviš svoje vokalne sposobnosti.

Nedavno smo te slišali peti skladbe Faded, Secret Love Story, Love Me Like You Do in druge. Kako izbiraš skladbe, ki jih nato zapoješ »po svoje«?

Večinoma povsem po instinktu. Včasih med vožnjo ob poslušanju skladbe dobim preblisk, da določen komad moram posneti ali pa mi je kak komad enostavno zelo všeč. Na primer zadnjo skladbo Faded sem slišala kmalu po njenem izidu na enem od avstrijskih radijskih postaj in sem se  takoj odločila, da posnamem ta cover, ker mi sama pesem veliko pomeni. Včasih mi pa namig za katerega od coverjev da tudi Niko Karo, videoproducent s katerim sodelujeva. On mi je recimo predlagal cover za skladbo Secret Love Story. Poklical me je, rekel, da si že predstavlja, kako bova posnela videospot zanj in tako se je zgodil ta cover.

Pripravljaš že kaj novega na glasbenem področju?

Trenutno je v delu novi singel, ki bo izšel v kratkem. Tako lahko razveselim tiste, ki mi očitajo, da snemam le coverje. Točen datum, kdaj bo izšel, še ni znan, saj v ekipi vse delamo spontano in se povsem posvetimo tistemu, kar delamo. To je tudi razlog, zakaj bolj pogosto ne izdajam svojih novih komadov, saj se želim z ekipo pri vsakem singlu 100-odstotno potruditi. Ker verjamem, da se vse zgodi ob pravem času, tudi ne pritiskam na ekipo, ampak se prepustim toku. Tak da, ko bo, bo.

Pred dnevi si slovensko, predvsem pomursko javnost »vrgla na rit«, ko si odpela pomursko različico Adeline Hello. Kako to, da si se na radijskem »tednu priredb« odločila zapeti prav Adele, in od kod ideja, da bo tvoja priredba v prekmurščini?

Radio 1 me je povabil k sodelovanju, saj so potrebovali še eno žensko vokalistko, ki bi priredila Adelin komad Hello. Ko smo se z ekipo pogovajali, kako bi naredili priredbo, se mi je zdelo bedno, da bi posnela isto, kot ona, le v moji izvedbi. Že komad ni enostaven in najverjetneje bi me tudi preveč primerjali z njo. Potem pa je nekdo iz ekipe omenil idejo, da bi pesem vsaj deloma odpela v prekmurščini. Najprej se mi je zdelo tak-tak, nato pa sem prekmursko besedilo kar sama napisala v roku 5, 10 minut, ko sem v restavraciji čakala na pico. Del referna, ki mi je še manjkal, je dodal ati.

Res pa nisem vedela, kaj lahko čakam od moje priredbe. Bili sta le dve opciji: ali bo bum ali pa sploh ne. Ko sem se peljala na radio, me je prešinila misel, da je ta prekmuski refren kar močan. Da je pesem res bum, pa sem dejansko ugotovila, ko sem jo odpela v živo na Radiu 1 in so poslušalci začeli klicat na radio. Njihova novinarka mi je sporočila ta neverjetni odziv s strani poslušalcev. Pozitivno me je presenetilo tudi to, da so skladbo sprejeli poslušalci iz celotne Slovenije, da je bila prekmurska Adele dejansko všeč vsem. Zelo sem vesela, da se je to zgodilo tako nepričakovano. Pohvale, ki sem jih bila zelo vesela, so prihajale z vseh smeri. Čutila sem, da imam takšno podporo, kot takrat, ko sem nastopila na Misiji Evrovizija. Bila sem zelo ponosna, da mi je uspelo s skladbo združiti vse Prekmurce. Ko pa je skladba prišla na Youtube, so se ogledi kar vrstili. Tako da sem res vesela tega nastopa na radiu.

»Prelevila« si se že v kar nekaj znanih pevcev in pevk. S katerim od svetovnih glasbenikov bi najraje zapela v duetu in zakaj prav z njim oziroma njo?

Jessie J. Ona je moj idol. Ne le zato, ker ima vrhunski glas, ampak predvsem zaradi značaja, karizme in energije, ki jo izžareva na odru. Ko gledam njene posnetke, čutim, da povsem uživa na odru, da je točno to, kar je in se z ničemer ne obremenjuje. Ne ozira se na to, kar drugi pravijo in to zelo cenim pri njej. In tudi, če kdaj kakšno noto odpoje »mimo«, ji to z veseljem oprostim, saj je tako pristna, da me to nič ne zmoti.

Kdo pa je tak med slovenskimi izvajalci?

Če izpostavim moškega, mi ima najbolj zanimiv glas Omar Naber. Ima res lep moški glas, in že od nekdaj ga rada poslušam. Sicer pa, če bi prišlo do sodelovanja, bi z veseljem zapela z mnogimi. Tako bi z veseljem zapela tudi z Maraayo, ki sta v bistvu moja ekipa. Sicer pa za zdaj preveč ne razmišljam o duetih, saj si želim prej ustvariti še nekaj svojih singlov.

Pri snemanju videospotov večinoma sodeluješ z videoproducentom Nikom Karom, ki je prav tako Pomurec. Kdaj sta sodelovala prvič in kaj vaju povezuje od takrat?

Spoznala sva se na Misiji Evrovizija, kjer je on snemal zakulisje dogajanja. Sodelovati sva začela pri snemanju mojega prvega spota Čas za nas. Takrat je prvič zame posnel videospot, od takrat pa vedno sodelujeva. Vse videospote mi je posnel on in tekom časa sva postala tudi zelo dobra prijatelja. Med nama je dobra delovna energija in s snemanjem coverjev se dejansko dopolnjujejva. On lahko spot posname tako kot hoče, po svoji viziji. Ob tem velikokrat tudi testira opremo, tako da dejansko drug drugemu delava uslugo. In na koncu je dejansko vrhunsko, saj je Niko pri tem delu bomba.

Navdušita praktično z vsakim spotom. Kateri od vaju je večji snovalec idej? Mu le prisluhneš in potrdiš ideje ali imaš tudi sama pomembno vlogo pri izbiri npr. lokacije, zgodbi oziroma idejni zasnovi spota?

Glede coverjev vse prepuščam Niku. Vem, da bo vedno naredil vrhunsko in se prepustim njegovim idejam. Za videospote avtorskih skladb pa večinoma naredimo načrte skupaj z ekipo.

Nam izdaš kaj več o skladbi, ki jo lahko pričakujemo v prihodnje?

Za zdaj bom izdala le to, da je balada. Končno. Izida plošče pa še ne bi rada napovedovala, saj se mi z njo ne mudi. Nimam neke želje, da bi po sili izdala ploščo, ker to po navadi pomeni, da so na njej zbrane tri skladbe, ki so uspešnice na radiu, druge pa se napišejo le zato, da se plošča zapolni. Res je, da si želim v prihodnosti imeti izdelek, ki ga lahko primem v roke, vendar se mi ne mudi. Ko bom imela dovolj dobrih skladb, bo izšla tudi plošča.

Med priznane glasbenike te je popeljala udeležba na šovu Misija Evrovizija. Če pogledaš sedaj prehojeno pot za nazaj, bi na svoji glasbeni poti kaj spremenila?

Ne. Nič, zato ker verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Sem zelo vesela, da takrat nisem zmagala. Takrat še sigurno nisem bila pripravljena. Zmage sem si takrat skoraj preveč želela, psihično pa še definitivno nisem bila dovolj zrela za zmago. Zato sem zelo vesela, da se je odvilo tako, kot se je. Dobila sem tolažilno nagrado, komad Čas za nas, pesem, ki je bila hit, tisto leto celo največkrat predvajana slovenska pesem na radijskih postajah. Takrat se je  dejansko pričela moja kariera, saj sem podpisala tudi sodelovanje z Raay production. Takšni šovi, kot je Misija Evrovizija, so dejansko le odskočna deska. Med šovom si priljubljen in se vse vrti okoli tebe, ko pa se konča, si povsem odvisen sam od sebe. Tako kot se je zgodilo, je moralo biti.

Evrovizija. Dve leti nazaj in lani. Šov si kot backvokalistka izkusila tudi sama. Te ne mika, da bi evrovizijski cirkus kot predstavnica izkusila tudi sama?

Seveda me mika (smeh). Dejansko so mi te izkušnje zelo veliko dale in tako pravzaprav vem, kaj pričakovati, če bom tudi sama kdaj kot predstavnica stala na evrovizijskem odru. Znala se bom tako fizično kot tudi psihično pripraviti na vse, kar se tam dogaja. Tako da, če mi je namenjeno, mi je, če ne … Nekako imam občutek, da se bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Bi pa sama to vzela kot odskočno desko za tujino. Nekateri menijo, da je življenjski cilj glasbenika priti na evrovizijo, vendar to še zdaleč ni moj cilj.

S producentom Raayem, ki je zate napisal nekaj skladb (Čas za nas, Problemom sredinc, Nasmeh življenja in Po dežju) sodelujeta tudi trenutno?

Vse skladbe mi je napisal Raay s svojo ekipo, tudi ta komad, ki ga pripravljamo, je njihovo delo in seveda, še vedno sodelujeva in za to sem zelo hvaležna.

Prej si omenila, da si besedilo za prekmursko različico Adele v veliki meri napisala sama. Lahko kmalu pričakujemo tudi skladbe, pod katere se podpišeš kot avtorica?

V bistvu sem že napisala dva svoja komada, ki pa ju še skrivam pred drugimi. Pokazala sem ju le svojim bližnjim. Nekako ju še ne upam pokazati svetu, bo pa sigurno že še prišel čas tudi za moje skladbe. Zdaj še ne čutim te potrebe.

Kakšni so tvoji prihodnji načrti na glasbenem področju?

Uživati v novih skladbah in coverjih. Bi pa želela izkusiti tudi malo tujine. Če bi se mi ponudila kakšna takšna priložnost, bi jo z veseljem izkoristila. V bistvu pa nimam nekih velikih načrtov za naprej, se prepuščam trenutnemu toku in delam tako, kot čutim. Končujem študij, opravljam prakso in letos nameravam diplomirati. Vmes pa uživam ob ustvarjanju glasbe, delam to, kar čutim in ne hitim naprej. Verjamem pa, da se mi bo to enkrat poplačalo.

Kakšna se ti zdi skladba, ki bo Slovenijo predstavila na letošnji Evroviziji?

Meni je všeč. Tudi z Manuelo sva zelo dobri kolegici z Misije Evrovizije in sem bila zelo vesela njene zmage, saj je super oseba in si to zelo zasluži. Sicer sem opazila, da se pojavljajo neke slabe kritike na komad, ampak meni je dejansko zelo všeč. Priznam, znam ga že napamet. Manueli želim, da nastop izvede, kot si je zamislila in se ne ozira ne druge. Sem pa mnenja, da v prihodnosti lahko tudi Slovenija enkrat, če se vse »poklopi«, zmaga na Evroviziji.

Zadnje mesece znova uživamo ob šovu Znan obraz ima svoj glas. Bi se v takem šovu preizkusila tudi sama?

V šov sem bila dejansko letos povabljena kot tekmovalka. Vendar pa trenutno končujem študij in imam druge obveznosti. Šov pa zahteva, da si v Ljubljani štirikrat na teden, kar ni enostavno, zato sem se odločila, da se v to sedaj ne podam. Poleg tega pa šov zahteva imitiranje. Tu ne kažeš svojih vokalnih sposobnosti in ne vem, koliko sem jaz temu vešča. Za letos sem se tako šovu odpovedala, zato pa še toliko bolj navijam za našega Mišoja Kontreca.

Če bi bila ena od tekmovalk, kateri so tisti glasbeniki, v katere bi se z veseljem prelevila in v katerem primeru bi izkoristila »jokerja«?

Z veseljem bi se lahko prelevila v Shakiro, Jesse J, evrovizijko Laurene. Tudi Heleno Blagne na primer od naših. Mislim pa, da ne bi mogla glasovno oponašati kakšnega Wernerja in drugih podobnih moških vokalov.

Kako blizu pa ti je balkan zvrst glasbe, ki je zelo popularna tudi v našem okolju?

To ni moja zvrst. V ta svet glasbe se ne bi prodala. Sem dobila že ponudbo, da bi postala »balkan zvezda«, saj me je kontaktiral producent, ki piše komade pevkam kot so Lidija Bačić, Neda Ukraden, Jelena Rozga, Učiteljice, vendar sem rekla »hvala lepa«. Glasbo, ki jo delam, delam s srcem, to želim tudi v prihodnje in zato se ne bi prodala. Nimam pa seveda nič proti tej zvrsti glasbe, vsako zvrst spoštujem in prav je tako, da imamo različne okuse.

Nekajkrat se je zelo dobro izkazal tudi prekmurski predstavnik Mišo Kontrec. Kakšno uvrstitev mu napoveduješ?

Verjamem, da bo zmagal. Če ne »j… jim sunac.« (smeh)

Vedno pozitivna Nika, imaš tudi kakšno sporočilo za bralce portala in svoje oboževalce?

Hvala za podporo bralcem in seveda vašemu portalu, da spremljate moje novosti. Hkrati pa bi sporočila bralcem, naj se imajo radi, pustijo skrbi ob strani, se prepustijo toku in verjamejo, da so vedno ob pravem času na pravem mestu. Naj se dosti smejijo in so pozitivni.

Veliko glasbeno podporo imaš tudi s strani družine. V bendu, s katerim nastopaš, so tudi tvoj oče, bratranci in sestra. Koliko za tvojo glasbeno pot pomeni podpora družine?

Podpora družine je res velika in brez njih ne bi uspela. Z mano so že vse od Misije Evrovizije in od takrat smo samo še bolj povezani.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2016 ob 7:52 Stewen gost

      PREKMURKA? - Občudujem Nikin vzpon. Zelo v redu je, ker je "pozitivka", kar (po mojem) pomeni, da nikoli ni tako hudo, da ne bi moglo biti še hujše, oziroma: jutri je še (že) nov dan in utegne biti spet vse O.K.- Pa še to: če me pamet ne vara, je Nika Prlečanka, novinar pa piše, da je Prekmurka. Kdaj in zakaj je zdaj naenkrat Prekmurka?

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.04.2016 ob 8:55 štefi gost

      TIJ ,si cejla prlečanka---nevednež ! Samo , kdor VISOKO LETA , NIZKO PADE !!!!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.04.2016 ob 9:40 gost

      Komu pa je ta iteresantna?

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.04.2016 ob 20:04 sunac gost

        Nika Zorjan: »Mišo, če ne zmagaš, j… jim sunac!« Takšno kozo podojeno pa jaz nebi j...! Koristim svobodi mišljenja in govora , dodam pa še okusa !

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.04.2016 ob 12:11 gost

      kdo je to?

      5 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.04.2016 ob 16:16 gost

      Tale poje tako glasbo , kot jo imamo za evrovizijo , zato pa smo na zadnjem mestu ,po nekaterih kriterijih pa nas sploh ne uvrščajo med pevce ampak med mumije in zombije !

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.04.2016 ob 23:38 gost

      vse čestitke Niki odlična pevka in Niku za spote ki so pravtako odlični bravo Prekmurca samo tako naprej

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.04.2016 ob 6:35 Danilo gost

      primitivci

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.04.2016 ob 8:33 MiZi gost

      Nika, super komade delaš. Samo tak dale!

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.04.2016 ob 9:34 gost gost

      Točno tak, PRIMITIVCI. Takšin, ka ne vidijo dale od Zećića pa še šterih propadlih CRO pevačov nemreš zameriti. Samo en nasvet: Naj ne pišejo, pa se naj ne brukajo, pa naj uživajo v svoji primitivnosti. Niki pa še naprej obilo uspeha.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.04.2016 ob 9:52 gost

      Ne sodi drugih po sebi......

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.04.2016 ob 17:13 luda kuća gost

      kakša Nika, pevačoca je Marlien Monroe

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.04.2016 ob 23:23 Stewen gost

      J.... JIM SUNAC - V "komentarju" o Niki (glej prvi prispevek) sem (po)dvomil, da bi bila Nika Prekmurka. Drugi komentator me je ozmerjal z nevednežem. Priznam: grešil sem V MISLIH da je Prlečanka) BESEDAH IN DEJANJIH (napisal sem pač narobe), MNOGO DOBREGA OPUSTIL (premalo spremljam pop-sceno) IN SLABEGA STORIL (sicer ne hote zavajal bralce), ZATO SE KESAM. ---- Bolj razumljivo: NIka je prekmurske ravnice hči!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gogi
      15.04.2016 ob 9:27 gogi

      antipaticna do kraja.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.