https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

A.R.O. Trnje - vozniki in ljubitelji terencev, za katere težak teren ni ovira, ampak izziv

 

Društvo A.R.O. je bilo ustanovljeno 23. aprila pred 20. leti. Takrat si je pet prijateljev, ljubiteljev terenskih vozil nabavilo vsak svojega terenca, v svojo družbo povabilo še nekaj entuziastov in od takrat se krog ljubiteljev terencev vedno bolj širi. O delovanju društva smo se pogovarjali z njihovim predsednikom Jožetom Sarjašem.


Društvo trenutno šteje okoli 70 članov, poleg teh pa društvo podpirajo številni prijatelji, znanci in drugi navdušenci nad terenskimi vozili iz bližnje in širše okolice. Društvo, katerega kratice pomenijo »avtomobili off road«, na leto priredi dve odmevnejši prireditvi.  V aprilu na nasipu gramoznice v Dobrovniku organizirajo tekmo državnega prvenstva, prvi vikend v septembru pa se na urejenem poligonu v Trnju odvija tradicionalno srečanje lastnikov in ljubiteljev terenskih vozil.

Poleg obeh večjih prireditev, društvo za svoje člane in podpornike organizira mnoge druge aktivnosti. Ob veliki noči v Trnju že tradicionalno prirejajo kresovanje, se udeležujejo čistilnih akcij v občini Črenšovci, ob Martinovem se odpravijo na pohod v Lendavske gorice, organizirajo izlete in drugo. Druženje pa ni glavni namen delovanja društva. Na vseh teh aktivnostih člani društva delijo svoje znanje o terenskih vozilih, svetujejo o nakupu vozila in predvsem o varni vožnji oziroma uporabi terencev.

Pri svojih aktivnostih so zelo vpeti v delovanje lokalnega okolja. Sarjaš tako pojasnjuje, da dobro sodelujejo z Občino Črenšovci in Občino Dobrovnik, s policijo, vojsko, okoliškimi gasilskimi, športnimi, kulturnimi in drugimi društvi, šolami ter lokalnimi podjetji. Tako so na primer na šoli v Lendavi predstavili delovanje društva ter šolarje navdušili nad terenskimi vozili. Na svojih prireditvah predstavljajo vojaška in gasilska vozila, vozila lokalnih avtohiš in drugo.

Ta vikend znova na gramoznico v Dobrovniku

Potem ko so prva tekmovanja v Pomurju organizirali na prizoriščih Radgonskega sejma, na motokros stezi v Mačkovcih, in na poligonu centra Španik, so se v preteklih letih ustalili na nasipu gramoznice v Dobrovniku. Tam aprila s pomočjo podjetja Nograd uredijo teren, kjer se v treh kategorijah pomerijo najboljši slovenski vozniki terencev. Letos si lahko pomursko dirko vozil na štirikolesni pogon ogledate že to soboto, 23. aprila.

Kot nam je pojasnil Sarjaš, bodo na nasipu tudi tokrat tekmovali v spretnostni in hard preizkušnji. Dogajanje se bo na dobrovniškem nasipu odvijalo ves dan, s prvim štartom ob 9. uri zjutraj, zaključilo pa se bo ob 17. uri, ko bodo podelili pokale najbolj iznajdljivim voznikom.

Tradicionalno srečanje v Trnju

Poligon na obronku Trnja je tradicionalno prizorišče srečanja voznikov in ljubiteljev terenskih vozil, ki ga že vrsto let organizirajo člani društva.  Tam se lahko v tekmovalnem delu ali pa v prostem delu v vožnji terencev kot vozniki ali sovozniki preizkusijo vsi, ki si tega želijo. Dogodek privabi številne obiskovalce, ki jih zanimajo zmogljivosti jeklenih konjičkov na štirikolesni pogon, ali pa želijo dan preživeti v dobri družbi.

Po razgibanih terenih za volan primejo tudi ženske

Niso pa njihovi člani samo moški. V društvu je velik delež žensk, ki prav tako rade primejo za volan terencev. Ženske tekmovalke v društvu  trenutno nimajo, pojasnjuje Sarjaš, je pa pripadnica nežnejšega spola na tekmovanjih prisotna kot sovoznica, ki nemalokrat predstavlja dodatni par oči in veliko oporo vozniku.

Na državnem prvenstvu trenutno tekmuje le en član društva, Dino Sarjaš, ki dosega izvrstne rezultate in je večkratni državni prvak. Na najtežjih preizkušnjah trenutno še ne tekmujejo, saj kot pravi Jože, trenutno ne razpolagajo z vozilom, ki bi bilo opremljeno za takšne terene.

Vsaka dirka terja »bojne rane« na vozilu

Sarjaš se lahko pohvali, da v času delovanja društva in prirejanja tekmovanj kakšnih poškodb voznikov doslej niso imeli. »So pa bojne rane na vozilih,« pojasnjuje, saj kot pravi, vožnja po težavnih terenih terja svoje. Kot pravi, je teren na gramoznici v Dobrovniku dokaj lahek v primerjavi s terenom, po katerem vozijo na nekaterih drugih progah, predvsem na Primorskem, kjer vozijo po skalah in drugih nevarnih terenih. Tam so poškodbe vozil sestavni del dirke. Kot pravi, se v takih situacijah kot nepogrešljiv prikaže prevoz tekmovalnih vozil na in z kraja tekmovanj. To rešujejo s sodelovanjem lokalnih podjetij, ki razpolagajo z avtovlekami. Kot pravi Sarjaš, je preveč tvegano, da bi se voznik po dirki peljal domov na drugi konec Slovenije, saj ne more biti prepričan v tehnično brezhibnost vozila.

Prevzemajo vodenje Off road zveze Slovenije

Z začetkom letošnjega leta je predsednik društva prevzel tudi vodenje Off road zveze Slovenije, katere soustanovitelj so bili pred skoraj dvemi desetletji tudi člani društva A.R.O., in prav na dirki v Dobrovniku bo potekal uraden prevzem štiriletnega mandata. Kot pojasnjuje Sarjaš, si želijo razširil namen delovanja zveze, da bi se društva tesneje povezala med sabo in da bi se med člani zveze širil ponos pripadnosti zvezi. Člani zveze se med drugim zavzemajo tudi za to, da ni vožnje po brezpotjih – ta je namreč v Sloveniji od leta 2005 prepovedana (dovoljena je le v primeru organiziranih tekmovanj na podlagi vseh pridobljenih dovoljenj). 

Foto: Arhiv A.R.O. Trnje in Pomurec.com

Več fotografij v spodnji galeriji ..

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.