https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V murskosoboški knjižnici predstavili novo knjigo dr. Bojana Zadravca

Murska Sobota, 21.04.2016 ob 8:30  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je potekala predstavitev knjige dr. Bojana Zadravca.

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je potekala zanimiva predstavitev knjige Prosi, pa dobiš!, ki jo je spisal dr. Bojan Zadravec, ki je skupaj s gosti predstavil knjigo, v kateri se nahaja 40 molitev in 40 pesmi v prekmurščini.
Uvodnih nekaj besed je povedal dr. Franc Kuzmič. V začetku je povedal nekaj zgodovinskih dejstev glede prekmurskih prevodov znamenitih del, kot so Katekizem, in umestil prekmursko besedo v zgodovinski prostor. Sam se je dotaknil molitev. Molitve je razvrstil na tri stopnje. Prva stopnja so proste. Druga stopnja so molitveniki, ki predstavljajo duševne, čustvene izlive, medtem ko so tretje osebne, spontane iz srca. Prvi molitvenik se je imenoval Molitve iz leta 1798, molitve so zaznamovali protestansko gibanje v Prekmurju.

Drugi govorec je bil Avgust Ošlaj, ki je spregovoril o prekmurskem jeziku kot duši, ki potuje mimo nas. Med drugim je povedal, da je prekmurščina v tem časovnem obdobju spada med praslovanske jezike. Med drugim je govoril o povezovanju duše in devetih stopnjah, ki jih molitev izraža v prekmurskem jeziku. Oglasil se je tudi Kuzmič, ki je povedal, da smo v Prlekiji imeli zapisano prvo umetno molitev, ki jo je spisal Edvard Kocbek z naslovom Molitev.

Avtor knjige dr. Bojan Zadravec je govoril o svojih občutkih, zakaj se je projekta sploh lotil. Tematiko, ki se jo je lotil, opisuje z besedami, da gre za globjo čustva, čisto dušo, ki predstavlja otroškost. Težava, ki jo opazuje v Prekmurju, da se ne zavedamo identitete, saj naš prekmurski jezik predstavlja globji pomen. Prekmurščina spada med stare jezike, podobno kot indijski, saj vsebuje mnogo posebnosti. Avtor knjige pa se je tudi odločno zavzel, da se končno ustanovi Inštitut za prekmurska vprašanja, saj je tematik, ki jih je potrebno raziskovati, še ogromno.
Zadnji med govorniki je besedo dobil Akoš Dončec, porabski Slovenec, ki je govoril o stanju prekmurske besede v Porabju. Kot pravi, žal beseda vedno bolj izginja, saj se prebivalstvo stara, medtem ko se mladi množično izseljujejo.
Svoj kulturni prispevek so dodali še pevski zbor Lipa, medtem ko je Gorazd Žilavec poskrbel za recital nekaterih odlomkov iz Zadravčeve knjige.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.04.2016 ob 18:41 drügi düplin gost

      "Prosi, pa dobiš!" lep svetopisemski naslov. Še lepše pa je, da si junak tega časa in zbiraš ter ohranjaš naš prekmurski jezik, katerega umetniki vedno bolj cenijo in uporabljajo. Trnova pot, kod hodiš, pa te bo v zgodovini ovenčala s slavo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.