https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tudi v Pomurju varno zavetje pred nasiljem

29.04.2016 ob 13:00  

Pomurje je dobilo nove kapacitete z varnim zavetjem pred nasiljem za ženske. V Pomurju na tajni lokaciji že deluje varna hiša. Sedaj pa so v Pomurju dobili še materinski dom, ki deluje pri Svetem Juriju ob Ščavnici.

 

V Sloveniji že deluje sedem materinskih domov

V Pomurju že deluje varna hiša, sedaj pa je začel delovati še materinski dom pri Svetem Juriju ob Ščavnici. V njem od začetka letošnjega leta že živijo štiri uporabnice s svojimi otroki. Materinski dom je namenjen materam, ki imajo mladoletne otroke do štirinajstega leta starosti, nosečnicam, porodnicam ali samskim ženskam, ki so se znašle v materialni stiski ali nimajo druge možnosti prebivanja.

Foto: www.freeimages.com

Trenutno po celi Sloveniji deluje sedem materinskih domov, ki jih sofinancira ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Do pred kratkim je bila pomurska regija še brez take ustanove. Trije izmed njih delujejo pod okriljem Karitasa, ostali pa pod okriljem centrov za socialno delo. Škofijska karitas Murska Sobota se je lansko leto odločila, da bi pristopila k izvajanju dejavnosti materinskega doma v Pomurju.

Pomurskim uporabnicam sedaj na voljo enake možnosti

Materinski dom v Pomurju omogoča uporabnicam dostojno življenje in namestitev, ter podporo in pomoč, ki jo potrebujejo kot ranljiva skupina. S tem imajo enake možnosti, kot ostale ranljive skupine po Sloveniji in jim ne bo potrebno več odhajati v druge kraje po Sloveniji.

Materinski dom v Pomurju bo deloval na dveh lokacijah in sicer pri Svetem Juriju ob Ščavnici in še v Turnišču. Na prvi lokaciji že vse od letošnjega januarja živijo štiri uporabnice s štirimi otroki. Materinski dom omogoča ženskam varno zavetje, prijazen, razumevajoč in miren dom. Materinski dom je urejen v stanovanjski hiši, ki je v lasti tamkajšnje župnije. V bližini pa sta tudi vrtec in šola, katero obiskujejo njihovi otroci. To je pomembno, da se lahko integrirajo in vključijo v življenje kraja.

V Turnišču stanovanje pripravljeno za prve uporabnice

Tudi v Turnišču gre za stavbo, ki je v najemu so poročali v Večeru. Prostori pa so že urejeni in pripravljeni za sprejem prvih uporabnic. Materinski dom bo lahko na obeh lokacijah skupaj sprejel dvajset uporabnic z otroki. Lokacija ob Svetem Juriju pri Ščavnici bo imela kapaciteto šestih sob s štirinajstimi posteljami, preostale kapacitete pa bodo na voljo v Turnišču.

Materinski domovi delujejo kot skupnost

Materinski domovi delujejo kot skupnost, v kateri si uporabnice ob pomoči strokovnih kadrov pomagajo in opravljajo vsa potrebna vsakodnevna opravila. Nekatere izmed njih se tudi na tak način učijo osnovnih življenjskih veščin. Potrebna živila in hrano zagotavlja Karitas. Nameravajo pa tudi urediti vrt na katerem bodo pridelovali različne vrtnine.

V materinskem domu sta redno zaposleni diplomirani socialni delavki ter še dve strokovni sodelavki, ki uporabnicam nudijo strokovno pomoč in podporo. Po potrebi bodo zaposlili še koga preko javnih del in pričakujejo tudi pomoč prostovoljcev.

Postopek za sprejem v dom

Pri sprejemu v dom bodo imele prednost uporabnice iz Pomurja. Pred sprejemom se opravi razgovor, ki služi kot podlaga za strokovno oceno za odobritev bivanja v materinskem domu. Za sprejem v dom ni potrebna odločba centra za socialno delo. Ob sprejemu v dom se sklene dogovor o bivanju za obdobje treh mescev, ki se lahko po potrebi podaljša za obdobje enega leta.

Iščejo ustanove, ki bi sofinancirale dejavnost doma

Delovanje materinskega doma sofinancirajo Škofijska karitas Murska Sobota in pristojno ministrstvo. K sofinanciranju dejavnosti materinskega doma so povabili tudi občine. Koliko občin bo podpisalo pogodbe o sofinanciranju dejavnosti materinskega doma bo znano v prihodnjih mesecih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.04.2016 ob 21:04 Stewen gost

      BEG PRED MOŽEM, PARTNERJEM - Nekatera dekleta, poročene, razvezane, živeče v zunajzakonski skupnosti.... pa imajo res "smolo": tako zaljubljene so bile v moški spol, da so se dale "zapeljati", zdaj pa imajo vraga pri hiši. Včasih celo ponori in mora nesrečnica pobegniti od hiše, kar je hudo, še zlasti, če ima otroke,ki gredo z njo. Ustanova varna hiša in materinski dom sta boljši zatočišči kot pa beg k sorodnikom ali staršem, če gre za bežečo snaho. --- Sicer pravijo, da sta za prepir potrebna, kar moških nikakor ne opravičuje, kajti ti so največkrat "pod gasom". - "Pa tako lep par sta biila in se razumela," včasih ocenjujejo krajevne "tračarice", od katerih je verjetno katera, ko še ni postala vdova, tudi bežala. Pa še vest iz statistike: MOŠKI UMIRAJO MLAJŠI OD ŽENSK.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.