https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Pomurju največ škode utrpela oljna ogrščica in čebelarji

29.04.2016 ob 7:35  

Aprilskega snega so se te dni razveselili prav gotovo otroci, toliko manj pa kmetovalci, saj je škoda v praktično vseh panogah tako velika, da iz vseh koncev Slovenije napovedujejo, da zgodnjih sort sadja in zelenjave letos ne bo. Enako žalostna slika je tudi v Pomurju.

Kmetijsko gozdarski zavod Slovenije je opravil prvi pregled škode po snegu in zmrzali. Če pogledamo stanje po Sloveniji, so največ škode utrpeli sadovnjaki, saj jih je kar 90 odstotkov uničenih. Tudi vinogradi so jo slabo odnesli, ter že posajene poljščine: koruza in krompir. Veliko škodo so utrpeli tudi vsi vrtičkarji.

Po poročanju RTV Slovenija sta v Pomurju sneg in mraz najbolj prizadela oljno ogrščico, malenkost manj pa že prej omenjene sadovnjake, vinograde in ostale poljščine. Že zdaj pa so katastrofalno stanje razglasili tudi pomurski čebelarji. Kajti logično je, da če v naravi ni cvetočih vrst, tudi čebele ne morejo opravljati svojega dela. Kot naslednjo posledico pa se čebelarji bojijo tudi bolezni čebel, ki bi se lahko pojavile kot rezultat te naravne katastrofe. Ocenjujejo, da bodo letos ostali brez tretjine pridelka.

Foto: rtvslo.si

Nadpovprečno topla prva polovica meseca je omogočila hitrejši razvoj rastlin, zato so posledice tako pozne pozebe toliko hujše, pojasnjujejo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Slovenije. In dodajajo, da je še nemogoče povedati, kakšni ukrepi bodo potrebni. Treba je počakati nekaj dni, da se bo spet otoplilo, takrat se bo pokazalo dejansko stanje poškodb. V vsakem primeru pa je dejstvo, da bodo kmetje, tako v Pomurju kot v ostalih delih Slovenije, ob precejšen del prihodka.

Zato je KGZS pozval Upravo RS za zaščito in reševanje, da čim prej začne z ocenjevanjem nastale škode. Hkrati predlagajo, da vlada zaradi te naravne nesreče in na splošno slabega položaja slovenskega kmetijstva podaljša prehodno obdobje uveljavitve zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka vsaj za eno leto. Pravijo namreč, da je ob vseh teh dejstvih očitno, da letošnje leto ni primerno za nove obdavčitve kmetov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.