https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Rok Bagoroš osvaja Bližnji vzhod

03.05.2016 ob 15:00  

27-letni Radenčan je prvi stunt motorist na svetu, ki je izvedel svoje trike 432 metrov pod morjem in pustil sledi gum pustil v Petri.


Uspeh Roka Bagoroša je plod prekmurske trme, velike želje, jasne vizije, izjemnega talenta in neskončnih ur trdega dela. »Sanjaj velike sanje in nikoli ne obupaj« - je moto slovenskega stunt & freestyle motorista, ki se je pred dnevi vrnil s poti, ki se ga je dotaknila, kot še nobena doslej.

A vse se je začelo, ko je 15-letnik na spletu zasledil umetnije Chrisa Pfeifferja in se odločil, da bo stuntriding tudi njegovo življenje. Kupil je prvi skuter, ga predelal in se mimo šole naprej začel voziti po zadnjem, nato pa še po sprednjem kolesu. Z motorjem je vedno imel zelo zapleten odnos, v katerem nobeden ne spoštuje mej drugega. Svoje prve wheeleje je Rok osvojil na asfaltnem igrišču nedaleč od doma, leta 2010 je že nastopal po vsej Evropi in dosegel svojo prvo zmago v Bordeauxu, nato pa se mu je odprl svet, ko so ga na sejmu v Nemčiji opazili predstavniki KTM in ga vzeli pod svoje okrilje. Rok je bil med drugim tudi prvi stunt motorist, ki je svoj motor zapeljal na led; Neishin "Vzemi me" je iz njega naredil rok zvezdo, s svojimi lastnimi videi pa je na Youtubu hitro dosegel milijonske oglede. V blockovskem stilu je svoj šport oblekel tudi v lastno blagovno znamko RokON, si "privozil" čelado s svojim podpisom in dizajn motocikla.

Destinacija: Jordanija

Ko so cilji veliki, do njih ne vodijo bližnjice. Kar 86 mejlov je bilo potrebnih, da so jordanske oblasti dovolile vstop v državo nečemu tako izvenserijskemu, kot je Rokov stunt motocikel KTM Duke 690, posebej sfriziran za »zlorabo«, ki sliši na ime stuntriding.

Kraljevina Jordanija je bila peta in zadnja država za Nemčijo, Nizozemsko, Turčijo in Izraelom, ki jo je KTM-ov stunt virtuoz obiskal na svoji zadnji turneji. Obisk Jordanije je povezan z akcijo Red Bull F1 Showrun, katere namen je predstavitev ultimativnega dirkalnika po državah Bližnjega vzhoda, ki ne gostijo dirk Formule 1, a je v njih kljub temu veliko število njenih privržencev. Voznika, ki sta glasno zver popeljala po ulicah, sta Pierre Gasly, rezerva na klopi F1 ekipe Red Bull Racing, in David Coulthard, dirkač, ki je nekoč pri Williamsu nasledil Ayrtona Senno. V Jordaniji se je spektaklu na dveh točkah, v Amanu in na obali Mrtvega morja, s svojim šovom priključil Slovenec Rok Bagoroš.

Nekajminutna čarovnija (vredna vseh odrekanj)

"Zakulisja so druga plat medalje in zgodba zase," pravi Rok Bagoroš in nadaljuje: "Najdaljša in najbolj mukotrpna zgodba. Da se izpelje takšen šov, kot sem ga imel v Jordaniji, je potrebno toliko papirologije, da se človeku zmeša. Predstavljajte si moto garažo RokON, mojega mehanika Denisa, ki popravlja od zadnjega šova in mojega ne ravno nežnega ravnanja precej zmahan motor, in mene, za računalnikom, kako pošiljam mejl za mejlom - če v državo ne vstopiš le z vodičem Lonely Planet in nekaj gatami v nahrbtniku, rabiš nešteto dovoljenj. Ko je motor pripravljen, se naredi pošiljka, ki jo bomo v naslednjo državo spravili s pomočjo KTM. In šele nato se lahko usedem na letalo! Kot profesionalen freestyle voznik doživljaš momente popolne sreče in zadoščenja, ko množica nori na tvojem nastopu, a to so le magični trenutki v primerjavi z večnostjo: z modricami, zvini, strganimi vezmi, izčrpanostjo, birokratskimi ovirami ... Ne glede na vse pa sem od nekdaj prepričan, da se je za izjemne trenutke vredno potruditi. To je na koncu tisto, kar življenje dela izjemno. Če to pomeni leta in leta piljenja določenega trika, to pač pomeni to." še doda Rok, ki je s svojim mišljenjem in delom velik vzornik mladim, saj promovira šport, vztrajnost, podjetnost, ustvarjalnost in velike sanje.

Lov za zakladom

Neverjetna dežela, ki zaradi bližine Sirije, Libanona in Iraka zadnja leta ni na vrhu spiska priljubljenih turističnih destinacij, se je Roku vtisnila v spomin kot izjemno miroljubna, gostoljubna in predvsem nezemeljsko lepa. Nič čudnega ni, da Jordanijo od nekdaj oblegajo filmski producenti in sem postavljajo scene epskih bitk ali oddaljenih planetov. Nazadnje je v puščavi Wadi Rum gostovala ekipa Ridleya Scotta, Matt Damon pa je v njej izkusil, kaj občuti edini človek na Marsu. Skozi puščavo, ki je znana tudi kot Visoka Dolina (1750 n.v.) ali Dolina Lune, se je Rok zapeljal po uspešnih šovih v Amanu in na najnižji točki Zemlje - obali Mrtvega morja, za konec pa se je vživel še v Harrisona Forda, ki je v Petri iskal izgubljeni zaklad. Mesto, ki ga je v skalo soteske okrog 300 let pred našim štetjem izklesalo ljudstvo Nabatejcev, je danes znano tudi kot sedmo čudo sveta.

"Težko opišem neverjetne občutke, ki sem jih doživljal med vožnjo po krajih, kjer so nekoč živeli Nabatinci. V glavi se mi je nenehno vrtela njihova glasba s piščalmi, mi ježila kožo in me kot senca spremljala vso pot. Počutil sem se dobrodošlega, ko sem z motorjem hitel skozi njihovo dolino, Duke pa se je odlično obnesel na terenu, za katerega v osnovi sploh ni namenjen. V prihodnje se bom še več mudil na Bližnjem vzhodu, kjer me je presenetilo število motošportnih navdušencev. Navdušeni so bili tako nad mojim motociklom, kot nad rohnenjem Formule 1, za krmilom katere sta sedela Pierre Gasly in David Coulthard. Davida sem spoznal že pred leti prek projekta Wings for Life, ki bo mimogrede v nedeljo, 8. maja - vedno je lepo srečati legendo motošporta in z njo izmenjati izkušnje." je svoj lasten lov za zakladom opisal Rok Bagoroš.

Mojster na dveh kolesih se trenutno v Sloveniji pripravlja na snemanje svojega največjega freestyle projekta doslej in razmišlja katere bodo naslednje države in lokacije, kjer bo prikazal svoje vragolije z motorjem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.05.2016 ob 18:52 kost gost

      Ja on gledalci pa osli. Koga drugega pa zanima njegov crkus, saj je takih cirkusantov morje po svetu. ha ha.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.