https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Najboljši kosci tekmovali v Veliki Polani

Velika Polana, 09.05.2016 ob 9:10  

Polanski Pücki kot sekcija društva ŠTRK Slovenija so v sodelovanju z občino Velika Polana in društvom koscev Slovenije pripravili prvo letošnje državno tekmovanje koscev. Prireditev je potekala na travniku pri Copekovem mlinu.


Polanski Pücki že več let s tradicijo ohranjajo stare običaje, med njimi tudi košnjo po starem kot so to počeli predniki in v mladih letih tudi nekateri njihovi člani. Poleg tekmovanja za pokal občine Velika Polana, je potekala v organizaciji društva koscev Slovenije tudi prva letošnja tekma za državno tekmovanje v košnji z ročno koso. V sklopu državnega tekmovanja skozi celotno leto poteka šest tekem in štiri najboljše uvrstitve se upoštevajo. 

Na tekmovanju je tekmovalo okoli trideset koscev v kategorijah mladinci in mladinke, ki so kosili parcele 4 x 4 metre . Tri moške kategorije do 30 let, od 30 do 60 let in nad 60 let. Slednji so kosili parcele velikost 5 x 7 metrov z dolžino kose 90 cm. Tekmovali so tudi v kraljevi disciplini, kjer se kosi parcela 7 x 7 metrov (sicer pa 10 x 10 metrov, vendar zaradi velikosti parcele so prilagodili velikost), kjer dolžina kose ni omejena, se pa gibljejo od 130 cm naprej.

Društvo koscev Slovenije deluje že deset let in združuje kosce od Prekmurja do Cerkljanskega. V času od 17. do 19. junija letos se bodo udeležili svetovnega prvenstva v Nemčiji. Lani pa so se udeležili evropskega prvenstva v Baskiji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    09.05.2016 ob 13:07 obiskovalec gost

    Jožek Zadra. iz Meli. tvojoj (dekli ) vsaka čast ! Tudi druge prsate ženske bi lahko kaj pokazale ! Samo da edne znajo samo ta držati pa nič kositi in orati !? Bilo je lepo in taka druženja ob delu potrebujemo !

    3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    09.05.2016 ob 15:36 vanč gost

    Tou ka majo tej Pucki je brez veze škoda toga časa.Kšenki nikaj nej so meli pijaca topla vijno je bilou kak kunjska scalina.Henjajte stejmi somarijami.

    2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    09.05.2016 ob 16:46 Stewen gost

    KOSCI - Samokritično moram priznati, da zame velja rek: Kosa je rjava,kosec pa za vraga. Torej sem zanič kosec,kar pa ne pomeni, da ne bi kdaj kosil. Nekoč, ko so kmetje imeli v hlevu najmanj dve molznici, brejo telico, morda tudi tele...pa seveda dva bika, je bilo treba kar veliko sena, a vsi niso imeli dovolj lastnih travnikov, zato so jih najemali. Tudi naš oča so nekoč najeli en travnik in na jutranjo košnjo poslali mene, sam pa sem pridobil še sosedove dečke in odšli smo kosit. Očitno pa ni delovalo informiranje in pokosili smo TUJ travnik. Ne spominjam se več, kako se je zdevala razpletla. - Pa tekmovanje,o katerem je poročilo? PRVIČ: tekmovanje ni bilo v Veliki,ampak v Mali Polani,kjer je znani mlin na potoku Črncu, nekoč pa so ga imeli v lasti Copekovi, DRUGIČ: :Moti me, da v poročilu ni rezultatov s tekmovanja, čeprav je tudi res, da je pomembno sodelovat.TRETJIČ: Zgornji gost Vanč se pritožuje. ... K ŠENKI NIKAJ NEJ SO MELI.... To je res! To pa se mi zdi v redu, sicer, če bi "davali zabadaf", veliko več ljudi, ki ne bi prišli zaradi košnje.

    5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    09.05.2016 ob 17:28 obiskovalec gost

    Polanski Pücki, pamet v glavo, čijslo v roke, pa se držite doma, ka se ne boste delali norca iz zgodovine. Vi, ki se imate za te Pücke ste eni velki govnari neolikani, pijani. Nej ste prešteli zgodovine o Pückih, kak van lejko odijo lidji na takše glupost, prireditev nula od nule,ponudba sirotinja

    3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    09.05.2016 ob 18:00 kmet gost

    Dolžina kose ni omejena, ka so edni nej prišli s kosilnicami, bi bar zmagali na vrhunskun tekmovanji. Za nagrado bi pa prejeli koso dolžine 130 cm naprej

    0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
    10.05.2016 ob 6:30 stric gost

    vseprav inlepo kase tej pucki trujdijo samo pucki sonej znali nigdar kusiti patudi zdaj nevejo kasetijče tekmovanja pabinaj objavili rezultate čeješlo zatekmovanje samo je sran ka pucki itak nevejo kositi pucki so naj vekši loguši z županun načeli

    2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      10.05.2016 ob 14:39 gost

      Vse prav in lepo ka se tej pucki trujdijo, samo pucki so nej znali nigdar kusiti, pa tudi zdaj nevejo. Ka se tijče tekmovanja, pa bi naj objavili rezultate če je šlo za tekmovanje, samo je sran ka pucki itak nevejo kositi. Pucki so naj vekši loguši z županun načeli.

      1 3 Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
    10.05.2016 ob 14:36 gost

    Stric prosim ka se navčite pisati!!!!!!!!!

    0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
    10.05.2016 ob 16:51 GOMILIČKI OLTAJMER gost

    Vej pa ka ste tak nori lidje te somare odite gledat.Jaj vej si pa zacnite rajsi nekaj drugoga privoscit za ogled PIJANE PUCKE HE HE HE.Tej stari Pucki so nikoli nej znali delati...Kaj se le ti sodobni MANJAKI PUCKASTI škoda casa za to norijo.Vrajdensko ne dajo pa nič kšenki za piti pa za jesti somarje..

    1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
    10.05.2016 ob 18:48 Stewen gost

    TEKMOVAL TUDI JANŽA - Polanski Pücki so objavili rezulate košnje. Med mladinci je bil prvi Maj Janža, prvo mesto izmed mladink-kosk, kosiic ... pa je zasedla Zala Janža. Izmed žensk, starih do 30 (take so pravilloma najboljše), je zasedla Marija Čurman; v kategiriji nad 30 let je bila najbolj hitra Marija Vrečič. Izmed moških koscev, starih do 30 let, je bil najbojši Jaka Krek; izmed tistih, ki so že starejši od 30 let, pa je bil prvi Janez Koren. Prvi v ekipi "moški kraljeva" (kaj je to?) pa se je odrezal Martin Makari. Sicer pa so rezultati objavljeni tudi v PDF-verziji, vprašanje pa je, ali to obvladamo polanski in drugi Pücki, čez katere smo komentatorji "udarjali". Je žal tako: če nič ne delaš, ni dobro, saj takim pravij, "ka late tešejo". Če pa delaš, kar koli že, pa tudi ni dobro, ker je za nekatere - to slabo opravljeno.

    4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
    11.05.2016 ob 5:52 kosec gost

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
    11.05.2016 ob 5:56 kosec gost

    Več o Društvu koscev in kosic Slovenije in njihovih aktivnostih si lahko ogledate na Facebooku.

    0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
    11.05.2016 ob 6:02 gost

    Kraljeva disciplina je kategorija v kateri kosci kosijo z neomejeno dolžino kose. Nekje 130 cm ali več. V drugi kategoriji je kosa omejena na 90 cm (rezilo) .

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.