https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Puconci prejeli naziv Evropsko mesto reformacije

Puconci, 12.05.2016 ob 7:00  

Evangeličanska cerkvena občina Puconci in Občina Puconci sta povabila na tiskovno konferenco glede poimenovanja kraja Puconec za mesto reformacije (»European City of the Reformation«), ki mu je bilo podeljeno s strani Skupnosti protestantskih cerkva v Evropi.

Častni naziv mesto reformacije se navezuje na leto 2017, ko bo Evropa praznovala 500 let reformacije. Luthrovo desetletje se je začelo leta 2008, zaključilo pa se bo leta 2017. Jubilejno leto 2017 se bo praznovalo globalno. To pa zato, ker je prav takšen tudi vpliv reformacije.  

Skupnost evangeličanskih luteranskih cerkva Evrope je objavila razpis, na katerem imajo mesta možnost kandidirati za pridobitev naziva mesto reformacije. Na podlagi zgodovine mesta (če ima mesto pripadnost in kontinuiteto z reformacijo), se potem odloči ali se dotičnemu mestu naziv podeli. Do sedaj je naziv prejelo 41 evropskih mest, od tega v Sloveniji dve: Puconci in Ljubljana. Postopek izbire še ni zaključen, zato se predvideva, da bo mest s tem nazivom na koncu približno 51. V sklopu obeleževanja praznika bo ta mesta obiskal reformacijski bus. Kar bo pomembno iz več vidikov, med drugim tudi iz tega, da se bosta Puconci in Ljubljana na takšen način predstavili ne samo slovenski, ampak tudi evropski in svetovni javnosti.

Novak in Erniša pričakujeta predvsem razvoj v panogi turizem

Župan občine Puconci Ludvik Novak je na novinarski konferenci izpostavil, da si kraj Puconci na podlagi tega naziva v prihodnje obeta predvsem razvoj turizma. Častni škof Geza Erniša temu dodaja, da pričakujejo, da bodo v prihodnosti na podlagi naziva dobili svoj prostor in vsestransko korist. Opozarja pa, da bo odvisno samo od njih, kakšno korist si lahko obetajo. Kajti naziv ni pomemben samo za leto 2017, ampak ima trajno vrednost in takšen bo tudi lahko učinek. Hkrati se je občini Puconci zahvalil, da je sprejela naziv mesta reformacije.

Otvoritven dogodek v Puconcih bodo Küzmičevi dnevi

Katja Ajdnik, duhovnica ECO Puconci je prav tako izrazila zadovoljstvo, da so Puconci prišli do tega naziva in poudarila, da se že danes vseh 2000 članov, ki jih ECO Puconci šteje, intenzivno pripravlja na obletnico oziroma na zaključne prireditve Luthrovega desetletja, ki bodo potekale od 31. oktobra 2016 do 31. oktobra 2017. Prva otvoritvena slovesnost v Puconcih bodo Küzmičevi dnevi, ki bodo trajali od 25.8. do 28.8.2016. Pravi, da z dogajanjem želijo nagovoriti prav vse ljudi, zato so na takšen način začrtali tudi same dogodke: kulturno, športno in splošno družbeno. Pripravljen je tudi že film o vplivu reformacije na prekmurskega človeka, prav tako spletna stran, na kateri bo v prihodnje gradivo v več jezikih dostopen globalno.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2016 ob 7:20 Evangeličan gost

      Bi rekel, da je pravo mesto reformacije in tudi resnično pravi REFORMATOR, nekje drugje v Sloveniji

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2016 ob 8:23 ale gost

        verjetno bi tu mogo biti prisoten tudi prejšnji duhovnik g. Balažic, pa ga ne vijden??!

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2016 ob 12:14 gost

      Z vsem spoštovanjon do Erniše, ali skoz si nekšo bedarijo zmisli pa rompompom zganja. Nazadnje v morafcaj tej park pri cerki poimenoval pa ceremonija bila, zdaj v puconcaj to pa opet ceremonija. Samo ka se neka ceremoneriva.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.05.2016 ob 17:11 gost

      Najprej pišete z vsem spoštovanjem, potem pa prispodobe...bedarije....rompompom...ceremonije. Lahko ste res bolj spoštljivi, za nekoga je to v redu, za drugega pač ne.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.