https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Pomurju za študijske programe razpisanih 165 mest, trenutno vpisanih le 42 študentov

12.05.2016 ob 14:30  

Podatki višješolske in visokošolske informacijsko-prijavne službe o stanju prijav v študijske programe v prvem prijavnem roku kažejo, da v Pomurju število študentov upada. Podobna slika je tudi v ostalih delih Slovenije. Razlogi za to pa ležijo predvsem v številčno šibkejših generacijah.

V Pomurju imamo tri redne študijske programe: edini redni visokošolski program pri nas, management v agroživilstvu in razvoj podeželja, ki ga v Rakičanu izvaja mariborska fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede in višješolska programa ekonomist in informatika na Ekonomski šoli Murska Sobota, Višji strokovni šoli.

Za redni visokošolski program management v agroživilstvu in razvoj podeželja je bilo razpisanih 40 mest za vpis, prijavilo se je 8 kandidatov. Sicer sledita še drugi in tretji vpis, vendar pa se ne pričakuje kakšnega bistvenega povečanja števila vpisa. V vsakem primeru pa bo program potekal, le da bo prilagojen manjši skupini in s tem bo hkrati delo kvalitetnejše. Najbolj alarmantno pa je dejstvo, da je teh 8 prijav še vedno več prijav, kot jih je bilo lani. Takrat se je vpisalo le 6 kandidatov. Za višješolski program ekonomist na Ekonomski šoli Murska Sobota, Višji strokovni šoli je bilo razpisanih kar 80 mest. Številke pa kažejo podobno žalostno sliko, saj se je vpisalo le 18 kandidatov. Za študijski program informatika pa se je na razpisanih 45 mest prijavilo 16 kandidatov. V obeh programih je vpis v primerjavi z lanskim letom upadel.

Ključen razlog za upad vpisa so številčno šibkejše generacije, kar se opazi že v srednjih šolah. Da imajo javne univerze manj vpisanih študentov, je razlog tudi ta, da se ustanavlja višje šole, od katerih so nekatere  začele odpirati nove visokošolske programe, ki so po vsebini zelo podobne sedanjim programom. Ker te šole največkrat delujejo v sklopu srednjih šol, so dijakom že znano okolje in sistem. Kar prav gotovo pripomore k odločitvi o izbiri nadaljevanja študija. En izmed razlogov je tudi še vedno zelo velika priljubljenost vpisa na družboslovne programe. Kar se tiče programov s področja kmetijstva in sorodnih ved, pa velja, da se na študije vpišejo študenti, ki »vidijo malo dalje« in ki se zelo dobro zavedajo stiske, kako bodo tovrstna znanja v prihodnosti iskana in želena.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.