https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Pomurski brigadirji mladinskih brigad so se pridružili Brigadarski zvezi Slovenije

14.5.2016  

Pomurski brigadirji v sončnem vremenu proslavili vstop v Brigadirsko zvezo Slovenije.

Na lepem vrtu Spomine in tovarištva v Petanjcih v organizaciji Ustanova dr. Šiftarjeve fundacije , Zveza brigadirjev Slovenije in Društvo brigadirjev Pomurja so se zbrali člani različnih brigadirskih društev, predstavnikov lokalnih skupnosti imeli slavnostno proslavo ob vstopu Društva brigadirjev Pomurja v nacionalno zvezo brigadirjev.

V začetnem delu se je zvrstilo veliko govorcev, ki so spomnili na zlato obdobje brigadirstva, ko se je mladina v povojnem času druge svetovne vojne brez obotovaljanja pomagali pri obnovi takratne porušene domovine. Med govorci so se zvrstili predsednik in podpredsednik Društva brigadirjev Pomurja Ludvik Filo in Franc Knavs, župan občine Tišine Franc Horvat in podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar. Vsi so poudarili vrednote, so krasile brigadirske organizacije po celotni Jugoslaviji in poudarili, da se na to obdboje zgodovine v današnjih časih pogosto pozablja ter zlorablja v politične namene.

Slavnostni govorec prireditve je bil predsednik Brigadirske zveze Slovenije Koloman Lainšček. V svojem govoru je podobno kot predhodniki spomnil na bogato zgodovino brigadirstva, kjer je bilo aktivnih tudi veliko Pomurcev. Med drugim je omenil, da je prva večja brigadirska akcija v Prekmurju potekala na Goričkem, ki je potekala leta 1976 pod vodstvom Geze Šiftarja. Ob koncu svojega govora je omenil, da bo spominsko drevo, ki ga bodo zasadili na prireditvi, večen spomin na pomembne zgodovinske dosežke, ki so ga dosegle brigadirske enote po celi Jugoslaviji. 

Poslušalci po uradnem delu slišali himno delavskih brigad Goričko, ki ga je zapel avtor te znamenite pesmi Franc Husar. Sledil je še kulturni program, kjer so se s svojimi točkami predstavili učenci OŠ Tišina.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.05.2016 ob 20:15 Stewen gost

      HEJ, BRIGADE, ZDAJ HITITE....Tudi meni se vsebolj dozdeva, da imajo Demosovci prav, ko opozarjajo na oživljanje starega - enopartijskega - sistema in vrednot ter "vrednot". Mislim na tisto, kar je tudii zdaj,ko imamo stranke,.sprejemljivo, in tisto,kar ni sprejemljivo.Verjetno smo po 25 letih pridobili kaj novega, kar je treba poveličevati, "obeleževati" , drugo pa je treba počasi opustiti. --- Izhodišče za razmišljanje mi je veliko praznovanje mladinskih delovnih brigad,ki so prav gotovo več stale, kot pa če bi ceste,železnice.... gradila (in kasirala) podjetja. "Mi gradimo ceste, ceste gradijo nas!" je bila ena izmed parol. Ve pa setudi, da so tisti "OMLADINCI I OMLADINKE" , ki so biliv brigadah, po vrnitvi dobivali delo v tovarnah, zagoto, če se z vožnjo lesenih "telig" proslavili. Končam: ne bi se "bunil", ko bi se nekdanji brigadirji (sedaj dedki in babice) družili "sami". Ne, na proslave OF, proslave brigad ....drugega, kar "diši" po jugoslovenstvu, vabijo deco, jim nadevajo titovke itd. Kdaj bomo torej resnično cenili in praznovali vrednote SLOVENSKE POMLADI?

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2016 ob 7:28 brigadir gost

      Sam ološ in nekaj večnih nastopačev.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.05.2016 ob 9:46 Simon gost

      Mladinske delovne brigade so bile pralnice možganov, na žalost precej učinkovite.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.05.2016 ob 15:04 gost

      Saj lejko napravite domobranske brigade, nišče van ne preprečuje. :)

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.05.2016 ob 8:56 MDB gost

      delovne brigade: cilj teme, da prođe vreme....haska nikšega!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.05.2016 ob 13:53 gost

      jih je čas povozo

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.