https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Turniška Planika uspešna zgodba slovenske obutvene industrije

Turnišče, 26.05.2016 ob 7:00  

Planika Turnišče na samostojni poti in pod vodstvom dolgoletnega tehničnega direktorja Stanislava Draškoviča piše eno izmed redkih uspešnih zgodb slovenske obutvene industrije. V času, ko so stopili na samostojno pot so podvojili proizvodnjo in bistveno povečali učinkovitost poslovanja, kljub rahlemu zmanjšanju števila zaposlenih. Podjetje danes izdeluje izredno kvalitetno obutev višjega cenovnega razreda po najsodobnejših postopkih in z najsodobnejšo tehnologijo v pretežni meri za tuje trge. Letno izdelajo skoraj pol milijona parov čevljev.

 

Planika Kranj je bila ustanovljena leta 1957 in je imela zaposlenih okrog šest tisoč ljudi, ter proizvajala obutev za celotno takratno Jugoslavijo. Takrat je vse cvetelo in so v najboljših časih izdelali tudi po 25 tisoč parov obutve na dan v celotni skupini Planike Kranj. V 80-letih se je začela prebujati Azija in Planika Kranj je počasi začela izgubljati naročila. Takrat se je obrat Planike Kranj v Turnišču usmeril na izdelavo obutve za blagovno znamko Adidas, ostali proizvodni obrati Planike Kranj pa so ostali na modni obutvi.

Glavni razlog po besedah Draškoviča za neuspelo sanacijo Planike Kranj je bila neustrezna zakonodaja in politično kadrovanje. Šele s stečajem Planike Kranj so imeli možnost, da so obrat Planike v Turnišču sanirali in postavili na zdrave temelje v okviru obstoječih naročil na podlagi stroškovno vzdržne kalkulacije.

Lani je Planika Turnišče poslovala z dobičkom

Lansko leto so v Planiki Turnišče skupno izdelali 450 tisoč parov čevljev, kar predstavlja 27 milijonov EUR bruto realizacije. Leto so zaključili uspešno in ustvarili dobiček. Lansko leto so bili tik pod planskimi številkami, zaradi izpada določenih naročil. Slednja pa so uspeli ponovno pridobiti v letih 2016 in 2017. Kljub izpadu naročil so lansko leto v podjetju poslovali uspešno in ustvarili dobiček.

V Planiki izdelujejo tri blagovne znamke obutve od tega dve lastni

V Planiki je približno sedemdeset odstotkov proizvodnje namenjeno pohodni obutvi. Preostali delež je specialna obutev na podlagi naročil pridobljenih na razpisih, ki so namenjeni za policijo in vojsko. Proizvodni obrat Planike Turnišče je bil leta 2005 prodan nemškemu podjetju MEINDL in dvema slovenskima solastnikoma Fugina Benjaminu in Žilnik Martinu. Tako je preko 95 odstotkov celotne proizvodnje Planike Turnišče vezano na blagovne znamke podjetja Meindl.

Planika Turnišče proizvaja obutev za blagovno znamko Meindl, zraven tega pa še dve lastni blagovni znamki in sicer Planika Trekking in Planika Protect. Lastne blagovne znamke v Planiki letno izdelajo približno 30 tisoč parov. Slednje prodajajo v Sloveniji, na jugu v državah bivše skupne države ter na Češkem, Slovaškem in v Bolgariji. Lastnih trgovin za prodajo nimajo tako, da prodaja poteka izključno na podlagi prejetih naročil s strani poslovnih partnerjev.

Nekaj več kot dvesto zaposlenih izdela skoraj pol milijona parov čevljev letno

Konec lanskega leta so imeli v podjetju 223 zaposlenih. Novih zaposlitev v letošnjem letu ne načrtujejo, sproti pa nadomeščajo zaposlene, ki odhajajo v pokoj. Iščejo pa mlade in perspektivne delavce.

Letos planirajo, da bodo izdelali med 470 in 490 tisoč parov obutve. Pri tem jim pomagajo tudi kooperanti iz Srbije, ki izdelajo od 70 do 80 odstotkov zgornjih delov obutve. Slednji v Srbiji skupno zaposlujejo okoli 400 ljudi, ki delajo za Planiko Turnišče. Planika Turnišče je prenesla celoten know-how na kooperante z namenom, da jim lahko zagotavljajo zahtevan nivo kvalitete proizvodnje in končnih pol izdelkov. Posluževanje kooperantov je nujno z vidika pozitivne kalkulacije. Planika Turnišče izdeluje višji cenovni razred obutve s tem, da vse najbolj zahtevne proizvodne operacije opravijo prav v Planiki Turnišče.

Najkvalitetnejše surovine-usnje za svojo proizvodnjo dobavljajo iz Evrope predvsem iz Nemčije, Španije in Italije. Za svojo proizvodnjo uporabljajo le najbolj kvalitetne materiale.

Letno namenijo med 200 in 300 tisoč evrov za posodobitve in razvoj

Planika Turnišče vsako leto nameni med 200 in 300 tisoč evrov za vlaganja v posodobitev proizvodnje in za razvoj ter nove tehnologije. Vlaganja so namenjena v proizvodno stavbo za izboljšanje delovnih pogojev, za energetsko sanacijo in v prvi vrsti v nove tehnologije in posodabljanje proizvodnje.

Oblikovanje čevljev in obutve poteka v Italiji. Za marketing, prodajo in logistiko so zadolženi sodelavci v Nemčiji. Planika v Turnišču je zadolžena za vse tehnične zadeve in za celotno proizvodnjo, torej za celotno pot od izdelave prototipa pa vse do končnega proizvoda.

Finančna kriza se jih je dotaknila le deloma

Finančna in gospodarska kriza se jim je nekoliko poznala le v letu 2014, ko so vse policije in vojske zaustavile naročila zaradi vsesplošnega varčevanja. Sedaj pa se naročila za vojsko iz Francije, Švedske in Nizozemske ponovno povečujejo in imajo že zapolnjene kapacitete za prihodnja leta.

V času od stečaja dosegli izjeme uspehe, poslujejo uspešno, veliko vlagajo v razvoj in uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo

Samostojna pot Planike Turnišče se je začela s 1.100 pari dnevno proizvedene obutve z 250 zaposlenimi. Danes izdelajo 2.100 parov obutve dnevno z 223 zaposlenimi. Dvig produktivnosti in učinkovitosti ter posodobitev proizvodnje sta bila v tem času izjemna. Eden izmed bistvenih dosežkov je tudi vzpostavitev tehničnega razvoja, ki daje Planiki Turnišče vlogo pomembnega igralca znotraj podjetja Meindl.

Draškovič je zelo ponosen, da imajo visoko usposobljene zaposlene, ki so pripadni podjetju in po njegovih besedah so zaposleni tudi ena izmed njihovih ključnih konkurenčnih prednosti. Vedno znova poudari, da je zelo zadovoljen z zaposlenimi, ki znajo in zmorejo izdelati visoko kvalitetno obutev tako, da so sposobni zadovoljiti želje tudi najbolj zahtevnih kupcev. Največ zaposlenih prihaja iz turniške občine, drugače pa imajo zaposlene iz celotnega Pomurja.

Plani Planike Turnišče za prihodnje

V prihodnje želijo dati poudarek na razvoju segmenta udobnosti obutve, na ženski udobnosti in na razvoju pohodne obutve za ženski segment kupcev. Gibanje ljudi in pohodništvo je v vzponu in s tega vidika tudi pričakujejo večje povpraševanje v prihodnjih letih.

Uspešno so zaključili investicije in pridobili ISO 9001 certifikat

Lansko leto in letos so zaključili že kar nekaj investicij. Trenutno poteka zadnja faza sanacije strehe, uredili so dodatno skladišče, zamenjali stekla in preuredili del fasade. Letos nameravajo tudi posodobiti proizvodnjo linijo z novimi stroji v vrednosti 150 tisoč evrov. Lansko leto so uspešno pridobili ISO 9001 certifikat. Trenutno pa so v fazi pridobivanja okoljskega certifikata ISO 14001.

Planika Turnišče je družbeno odgovorno podjetje

Planika Turnišče se vključuje in podpira lokalno okolje v katerem deluje. Sodelujejo z občino in različnimi društvi v občini. Podpirajo športna društva od nogometa do strelcev, predvsem pa mlade športnike.

Kako v Planiki vidijo zgodbo Peka

Menijo, da je zelo nehvaležno komentirati zakaj se je podjetje znašlo v takšni situaciji. Zgodba Peka pa je zelo podobna zgodbi Planike Kranj. Peko bi potreboval strateškega partnerja s pomočjo katerega bi lahko še naprej ohranili proizvodnjo in obdržali podjetje pri življenju. Draškovič meni, da je za vsako podjetje pomembno, da podjetje raste na kvaliteti, v prepoznavanju in skrbi za lastne blagovne znamke, da skrbi za dolgoročno rast in razvoj podjetja, ter da izboljšuje poslovne izide.

Kakšni trendi se kažejo na področju obutvene industrije

Na področju obutvene industrije je zaznati trend vračanja proizvodnje za visoki cenovni razred obutve iz Azije v Evropo. Na drugi strani se količine zmanjšujejo, naročila postajajo bolj specifična in postajo vedno bolj nujna kar pomeni da, mora biti odzivnost podjetja vedno večja. Stranke naročajo manjše serije, ki pa morajo biti kvalitetno in v čim krajšem času izdelane ter hitro dobavljene.

Prav tako je zaznati trend v smeri večjega varovanja in skrbi za okolje. Tovrstne spremembe pomenijo za podjetja drastične reze v način proizvodnje. Tehnologija lepljenja se ni spremenila že 40 let. Predpisi zahtevajo uporabo ekoloških lepil na vodni osnovi, ki pa v določenih segmentih obutve ne izpolnjujejo visokih zahtev najbolj zahtevnih kupcev - kot je recimo vojska. Planika Turnišče je eden izmed redkih proizvajalcev obutve v Evropi, ki že redno v proizvodnji uporablja lepila na vodni osnovi. V podjetju dajejo velik poudarek razvoju in zato že testirajo določene visokotehnološke proizvodne postopke in najnovejšo tehnologijo.

Tehnologijo najprej razvijejo v vesoljski agenciji NASA, potem gre za vojaške namene, preko avtomobilske industrije in zdravstva, ter se na koncu pojavi še v obutveni industriji. Planika Turnišče je zaradi visoke kvalitete dela in najsodobnejše opreme tudi postala testni center za razvoj GORE-TEX tehnologij. V Planiki tako proizvajajo obutev, ki je v celoti skladna z zahtevami in certificirana pod blagovno znamko GORE-TEX.

Konkurenčna prednost Planike in njihov recept za uspeh

Po besedah tehničnega direktorja je njihova konkurenčna prednost znanje in tradicija. Pri tem s ponosom poudari, da imajo v podjetju zaposlene, ki so zmožni izdelati tako rekoč vse, kar je trenutno možno izdelati v obutveni industriji. Pri tem dodaja, da je recept za uspeh, da delaš tisto kar znaš in da slednje tudi lahko prodaš.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija