https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

20. jubilejna Bogračiada: mednarodna udeležba in letos prvič celo vegetarijanski bograč

Murska Sobota, 19.05.2016 ob 8:00  

Prihodnji konec tedna, 28.5.2016, bo potekala na Slovenski ulici v Murski Soboti jubilejna 20. Bogračiada. Pred samo prireditvijo so v hotelu Diana, ki je lastnik blagovne znamke Bogračiada, pripravili novinarsko konferenco, na kateri sta Olga Belec direktorica družbe Hotel Diana in dr. Aleksander Jevšek župan Mestne občine Murska Sobota predstavila vsebino letošnje prireditve. Letošnja Bogračiada bo v več pogledih edinstvena: mednarodna udeležba, rekordno število prijavljenih ekip, med drugimi tudi županov in celo vegetarijanski bograč in še kaj.

 

V 19. letih se je v kuhanju bograča pomerilo več kot 740 ekip, letos želijo preseči število 800 ekip

Prva Bogračiada je potekala leta 1997 pri motelu Čarda. Naslednje leto se je prireditev preselila v središče mesta pred Zvezdo, od leta 2011 pa se odvija na Slovenski ulici, na delu Slovenske ulice med hotelom Diana do Blagovnico. Prireditev je bila že od začetka zasnovana kot promocija prekmurske kulinarike, bograč pa danes velja za najbolj prepoznavno specialiteto.

Nekateri so jim zvesti vse od začetka

Največkrat je na Bogračiadi kuhal Zdenko Vrenko iz Vojnika (ekipa Pri vročem kotličku), ki bo letos kuhal 19., manjkal je samo na prvi  Bogračiadi pri Čardi. Tudi v letih 2010 in 2011 ko sta v enem dnevu potekali Bogračiada in Soboški Bograč fest je vedno kuhal na obeh, torej dvakrat v enem dnevu.

Letos mednarodna udeležba, upajo na rekordno število tekmovalnih ekip

Tekmovanje bo zaradi velika števila prijavljenih ekip potekalo v dopoldanskem in popoldanskem času. Letos na prireditvi pričakujejo mednarodno udeležbo. Tekmovanja in prireditve se bodo udeležili gostje iz Slovenije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, ki bodo prireditvi dodali pečat mednarodnega druženja.

Celodnevna prireditev se bo odvijala v centru mesta Murska Sobota, na za promet zaprti Slovenski ulici od Hotela Diana do Blagovnice, 28. maja 2016 od 9.00 ure naprej in vse tja do dveh ponoči.

Poskrbljeno bo za veselo dogajanje v otroškem kotičku, z nami bodo »gorički meštri«, ki bodo poskrbeli za prikaz domačih obrti, stojnice z domačo in umetno obrtjo in še kaj se bo našlo. Letos bo na Bogračiadi izključno domači program, ki simbolizira lokalno pripadnost: skozi ves dan bo z nami ansambel Mladi Pomurci, vmes med dopoldanskim in popoldanskim kuhanjem bodo nastopili: Pihalni Orkester Murska Sobota in Mažoretke iz Društva Mažoretk Bakovci ter Plesna šola Zeko, zvečer bo goste zabaval Ansambel Štrk in glasbeni goste večera Miha Balažic.  

Letos pod častnim pokroviteljstvom murskosoboškega župana

Bogračiada ima tudi svojo himno in častnega pokrovitelja, to je župan Mestne občine Murska Sobota, ki bo sodeloval s svojo ekipo z imenom Županova kuhinja. Sicer pa bodo bograč letos kuhali med drugimi tudi ekipe iz Porabja, hotelov iz Bad Radkersburga, ekipa igralcev madžarskega resničnostnega šova Kmetija, veterani, številni mediji, upokojenci, podjetniki, medicinske sestre, dijaki, študentje, bankirji, plesalci, pridružila se jim bo tudi ekipa lendavskega Bogračfesta in kot zanimivost letos prvič ekipa, ki bo pripravila vegetarijanski bograč.

Letošnja Bogračiada bo imela tudi dobrodelno noto, saj bodo del od vsake kotizacije in vsake porcije prodanega bograča namenili v humanitarne namene.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2016 ob 8:16 Bodončar gost

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2016 ob 8:18 Bodončar gost

      Vegetarjanski bograč....................?? ..............za prilogo pa verjetno mesna zelenjava !!!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.05.2016 ob 8:49 juda gost

      In pasulj brez graha do tüdi meli .Budale od budal

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.05.2016 ob 8:58 Jack Russel gost

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.05.2016 ob 12:46 gost

      Lejku privlečete še več ekijp , celo iz Rusije itd...! Ka do klačili eden po drugem !? Ka za izdelka de nazadnje tou ? Samo za denar se vam ide ! Naj se Olga sleče , pa de mejla več haska , kak pa z tem prikuhavanjem rejpnjeka !

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.05.2016 ob 13:40 gost

      Če se sleče, de dosti ocverkov.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.05.2016 ob 14:27 medo gost

      Ha,ha županov bograč .Un nej znal za bograč dokeč ne prišel v Prekmurje .Tej rejsan iz sebe delajo norce .Bograč je bil in bo samo eden ampak konjom ne moreš dopovedati pa toj z bejlov kečkov na glavi . Glij zdaj med pisanjon mi je kolega sporočil ka do küjali tüdi POVEZANI bograč

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.05.2016 ob 14:46 štedilnik gost

      Vegetarijanski bograč, pa tou nemre biti bograč, po kakšen zakoni. To je te prototip bograča, či je bograč zaščiteni, sunce vam bakreno. Tou je tak, ka či bi pravli, merlot iz šmarnice, budale zarukane, jeste blesavi. eli še pa boljše gibanica iz 8 plasti mesa -bumbari zarukani

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.05.2016 ob 23:19 Vroca zupa gost

      Bograč ni juha enolončnica, bograč se imenuje posoda v kateri se kuha! Čestitke hotelu Diana in MO MS! Upam da bo lepo vreme

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.05.2016 ob 5:23 sms gost

      Halo malo se pozanimajte prle kak kaj napišete ;-) Vegetarijanski bograč se je že kuho na bogračijadi in to žal sedaj že pokojni g.Švenda.Vem pa 100% da je bilo tako ker sem tudi sam kuhal bograč in videl tudi vegetarijanski bograč od g.Švende.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.05.2016 ob 5:26 smc gost

      ha ha Bogračiada ima tudi svojo himno in častnega pokrovitelja, to je župan Mestne občine Murska Sobota, ki bo sodeloval s svojo ekipo z imenom Županova kuhinja. Županova kuhinja je že skoraj dve leti pa ni bogračijade :-( V županovi kuhinji so že skuhali projekte kot so red bull,expo......

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.05.2016 ob 8:37 Stewen gost

      VEGETARIJANSKI BOGRAČ - Če ga je res kuhal, žal že pokojni Švenda, potem napoved o letošnjem vegetarijanskem bograču ni novica dneva, o kateri bi se bilo treba prepirati. Vegetarijanski bograč (brez mesa) ne more nič drugega kot "KISLI KRUMPLI", kot so jih kuhale naše babic, včasih pa jih skuhajo "mamice". Jed ni slaba, zlassti, če se med kockami kromirja najde tudi kocka mesa...

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.05.2016 ob 11:26 sideno mlejko gost

      Kdo pa je bil VELIKI PRIVRŽENEC Švendovega bograča ??? On je znal samo jako žarkoga napraviti ! Sam sem ga osebno poznal in tudi (poiskusil ) njegove (dobrote )!!! Vegetarjanskega bograča NEGA in tudi NE MORE BITI !!!!! Tole potem NI BOGRAČ !!!!!!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.05.2016 ob 11:56 smc gost

      13. Bogračiada v Murski Soboti je M-FRUT kuhal vege bograč taka nej neka na pamet pisati novinarčki ;-)

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.05.2016 ob 15:18 smc gost

      ha ha minuse san dobo zato ka san napiso ka se že vegi bograč kuho ? ha ha lol malo pogulajte pa te vidli ;-)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.