https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Projektni partnerji ob zaključku projekta Gorički travniki zadovoljni z izvedenimi aktivnostmi

Grad, 25.05.2016 ob 7:00  

Javni zavod Krajinski park Goričko je povabil na zaključno konferenco projekta Učinkovito upravljanje z ekstenzivnimi travniki na območju Natura 2000 Goričko -gorički travniki. V sklopu konference so pripravili tudi novinarsko konferenco, na kateri so predstavniki projektnih partnerjev na kratko predstavili rezultate projekta.

Cilj projekta Učinkovito upravljanje z ekstenzivnimi travniki na območju Natura 2000 Goričko -gorički travniki, ki se je pričel marca 2015 in bo trajal do sredine avgusta 2016, je učinkovitejše upravljanje s tremi travniškimi Natura 2000 habitatnimi tipi, velikim skovikom in tremi travniškimi vrstami dnevnih metuljev. Projekt Gorički travniki je podprt iz programa finančnega mehanizma EGP 2009-2014 z donacijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške. Vrednost projekta je 298.873,89 EUR, od katerih je 95 % nepovratnih sredstev, 5 % prispevajo  partnerji sami. Nosilec projekta je JZ Krajinski park Goričko, projektni partnerji pa so: Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru in Center za ravnanje z odpadki Puconci.

Zbrane je pozdravila direktorica JZ KPG Stanka Dešnik, ki je povedala, da so novinarsko konferenco namerno pripravili 24. maja, ko se obeležuje Evropski dan parkov, vendar pa, da obžaluje, da zaradi deževnega vremena ne bo mogoče programa v celoti izvesti tako, kot so ga načrtovali, saj košnje trave ne bo mogoče izvesti. Novinarski konferenci je namreč sledil še voden ogled izvedbe varstvenih ukrepov na terenu in zvečer premiera filma Gorički travniki, kateremu je sledila premiera še dveh naravoslovnih filmov (LiveDrava in Krajina v harmoniji).  

Besedo je predala dr. Katarini Groznik Zeiler, predstavnici Ministrstva za okolje in prostor in predsednici Sveta JZ KPG. Ta je izpostavila, da se predvsem trudijo podpreti projekte, ki pripomorejo k ohranjanju narave. Prav posebej jo veseli, da je KPG to s tem projektom tudi uspelo in da KPG s tem tudi izpolnjuje svoje osnovno poslanstvo, ki je: ohranjanje narave.

Iz strani JZ KPG je vodja projekta bil Gregor Domanjko, kateri je poudaril, da so v sklopu projekta nastale tudi čudovite risbe, katerih avtor je Jurij Mikuletič. Vse risbe so v sklopu projekta tudi vsestransko uporabili: za razstave, za plakat, za najmlajše pa so ustvarili spominsko igro in priponke. Izvedena so bila številna izobraževanja, ki bi naj povečala osveščenost domačinov, za šolske otroke pa so potekali tudi naravoslovni dnevi.

Zelo zadovoljni z izvedbo aktivnosti so tudi na KGZS-KGZ Murska Sobota, je vsemu povedanemu dodal dr. Stanislav Kapun. Iz njihove strani je pri projektu sodelovalo približno dvanajst ljudi. Predvsem pa so se ukvarjali s vprašanjem: Kako stimulirati kmete, da stopijo v kmetijsko gozdarske ukrepe? Obdelali so okoli 70 kmetij in zbrali približno 78 ha površin, tako, da so zadovoljni. Sodelovali pa so tudi na izobraževanjih, pri snemanju filma Gorički travniki, pri ocenjevanju naj travnika in naj ogračeka.

DOOPS pa je pri projektu prevzel predvsem monitoring ptic, o čemer je spregovorila Katarina Denac. Od začetka 90. let se beleži upad populacije pri vseh štirih vrstah, ki so jih opazovali ( smrdokavra, bičja trstnica, prepelica in rjavi srakoper). Razlogov, da je do tega prišlo je več: komasacija, lov, strupi, s katerimi uničujemo npr. bramorje, lahko ubijejo tudi ptico, ki bramorja poje. Nekatere vrste ptic sicer počasi okrevajo. Pozitivno na to vplivajo mejice in visokodebelni sadovnjaki, negativno pa njive. Vse to so usmeritve, ki jih bo DOOPS upošteval tudi pri prihodnjih projektih.

Dr. Sonja Škornik iz Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru je dodala, da so oni izvajali dve aktivnosti: pripravili so digitalno bazo travnikov in izvedli anketo, v sklopu katere so preverjali, koliko so ljudje pripravljeni sodelovati,kakšna je ozaveščenost, koliko se jih je pripravljenih vključiti  v projekt. Izsledki ankete kažejo, da je 57% anketirancev za to, da če se na travniku mora opraviti dodatno delo, bi se naj za to nudila tudi finančna pomoč. Velik vpliv ima mnenje o Naturi 2000, srednji vpliv ima mnenje o koristi travnikov in majhen vpliv ima potreba po subvencijah. Predlagajo ukrepe na treh nivojih: tehnološkem, strukturnem in spoznavnem.

Kot zadnja je aktivnosti predstavila Tanja Bagar iz CEROP-a, ki je povedala, da je njihova ključna aktivnost bila odstranjevanje biomase iz travnikov, ki ni primerna za prehrano živali. Ugotovili so, da je čas za kompostiranje te trave daljši, vendar pa je kompost, ki nastane 1. kvalitete. Kakovost komposta je primerna tudi za ekološko pridelavo.

Z varstvenimi ukrepi na travniških površinah so projektni partnerji izboljšali stanje ohranjenosti štirih ciljnih Natura 2000 vrst ptic, treh ciljnih Natura 2000 vrst dnevnih metuljev in treh ciljnih Natura 2000 habitatnih tipov. Z ekološkimi raziskavami so pridobili nova spoznanja za še bolj učinkovitejše varstvo teh vrst v prihodnje. Z informiranjem in ozaveščanjem ciljnih skupin so pripomogli k doseganju trajnosti njihovih ukrepov. Ob zaključku novinarske konference so dodali še, da se bo iz strani JZ KPG delo na teh travnikih prav gotovo nadaljevalo, tudi če ne bo projekta, oziroma finančnih sredstev iz projekta, saj je KPG del travnikov že odkupil.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2016 ob 13:31 ms gost

      Prodajalci megle na küjpi z svojim vodjem

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.05.2016 ob 13:58 vpleteni gost

      Prodajalci megle ! Prav si povedal ! Koliko zapravljenega denarja po neumni --nepravi poti !? Ljudje so se iz tega norčevali. (Strokovnjaki ) pa služili mastne denarce !? Škoda razpravljanja--zguba časa !

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.05.2016 ob 16:06 gost

      in kaj bo imel ubogi Prekmurski človek od tega???

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.05.2016 ob 19:28 Primli se za tošl gost

      Prebiran te podatke pa mi postaja slabo ali sem neumen ali sam nimam predstave, koliko sredstev ste pognali za ta projekt. Za to bi lahko kupili vsaj teh 78 hektarov zaraščene zemlje oziroma pokošenih travnikov. Če nimate predstave si zračunajte 298.873,89 EUR deljeno 78 hektarov = 3831,7 EUR/ha. Mislim, da bi lastniki v večini radi prodali te travnike za ta denar. Toliko denarja noben kmet ne pridela na hektarski parceli niti bruto. Poglejte si tole povezavo, da neboste rekli, da nekaj nakladam. Pridelek pšenice je bil v letu 2011 tam od 4 – 6 ton in tona pšenice je lani stala okoli 180 EUR pa to prva klasa, ki je skoraj ni v Prekmurju. Pa če vzamemo 6 ton x 200 = 1200 EUR/na hektar. Skrijte se v mišjo luknjo ne, da se hvalite s tem kaj ste naredili. Zaključil bom s tem, da je nekdo zaslužil če že ne ti, ki imajo travnike pa vsaj tisti, ki so jim jih kosili pa prodajali Goričancem meglo. http://www.stat.si/StatWeb/glavnanavigacija/podatki/prikazistaronovico?IdNovice=4606

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.05.2016 ob 22:57 hahahaha gost

      Pa niso oni krivi, da so sodelpvali v projektu, ki ga ponuja eu. To je evropska unija in večina projektov je brezveznih. poanta je, da se velik del denarja razdeli med peščico ljudi.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.05.2016 ob 21:09 gost

      pozdravljeni moren se oglasite ka san priča tome kak se ene delajo norca s tej evropski pejnez,pa se na velke hvalejo ka so do broga napravile s ten ka so eno leto kosile travnike.nihče se je pa nej pohvalo kelko so dale najemnine ten goričken kmetom keren so kraj pobrale travnike pa vlagajo največje subvencije.S ten do še tej zadnje male kmete uničile kere so mele veselje do dela pa so dobile tiste 100 eur subvencije zdaj so pa ostale še brez toga.Ka de pa s tisteme velkimi deponijami trave pa vendar nite same ne vejo ka do delale,pa kelko fosilne goriv zapravijo da vozijo tao travo najprle na deponije te pa še v puconce,če se že idejo nikše velke ljubitelje pa varuhe narave.Takša je resnica vendar se ene skrivajo za njo.lp z goričkoga

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.