https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pomoč iz strani države: zmanjšanje oziroma odpis prispevkov

26.05.2016 ob 7:35  

Kmečki zavarovanci, ki so utrpeli škodo zaradi pozebe, lahko uveljavljajo zmanjšanje oziroma odpis prispevkov. Poudarek pa je na besedi zavarovanci, saj to velja samo za tiste kmetovalce, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovani na podlagi opravljanja kmetijske dejavnosti.

Zakon o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane pravi, da se lahko kmetom, ki utrpijo elementarne nesreče, prispevki zmanjšajo ali odpišejo, če tako odloči občinska komisija, ki škodo ocenjuje. Škoda, ki so jo upošteva pa je: škoda nastala na pridelkih, živini, gospodarskih in stanovanjskih poslopjih.

Foto: nt-rc.si

Zmanjšane oziroma odpisane prispevke kmetovalcev plača država iz državnega proračuna

Od 30 do 80 odstotna izguba donosa letnega katastrskega dohodka pomeni, da se prispevki zmanjšajo za enak odstotek, kot je ocenjen odstotek izgube katastrskega dohodka. Vse, kar je več od 80 odstotkov, pa se prispevki odpišejo. Za zmanjšanje  oziroma odpis prispevkov kmetovalci morajo vložiti zahtevek za zmanjšanje oziroma odpis prispevkov na pristojni finančni urad v 15 dneh od nastanka škode. Obrazec je na voljo na vseh finančnih uradih in spletnih straneh KGZS. Davčni  organ nato izda odločbo o tem, ali je kmetovalec do zmanjšanja oziroma odpisa prispevkov upravičen. Letni prispevek se odpiše od osnove, za katero je kmečki zavarovanec bil zavarovan, s tem da največ od zneska najnižje pokojninske osnove.

Kot se je že opozarjalo v obdobju, ko je pozeba našo regijo prizadela, bo to najverjetneje edina pomoč, ki jo kmetovalci iz strani države lahko pričakujejo. Razlog pa je ta, ker  v primeru poljščin gre za kulture, ki si jih vsakdo lahko da zavarovati. A kljub temu ostaja dejstvo, da so zavarovalne premije za kmetovalce previsoke in se zato le redko kdo za ta korak odloči. Med drugim tudi zaradi tega, ker zavarovalnice pri kmetijskih zavarovanjih uveljavljajo 15-odstotno odbitno franšizo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.