https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vseslovensko srečanje bolnikov z multiplo sklerozo

Rakičan, 31.05.2016 ob 12:00  

Leta 2012 je v Glasilu Združenja multiple skleroze Slovenije Franc Kerk iz Celjske podružnice MS napisal, da je leta 1988 v času svojega prvega obiska Centra multiple skleroze v Topolšici videl prečudovit napis (Prijateljstvo, Razumevanje, Opora, Spoštovanje, Toleranca, Odgovornost, Volja, Optimizem, Ljubezen, Jaz in ti, Enakovrednost, Cilj), se nad njim zamislil ter si rekel: »Da, prišel sem med prave ljudi.«


Tega prepričanja, da sem med pravimi ljudmi, sem tudi sam, kajti udeležil sem se vseslovenskega srečanja bolnikov z multiplo sklerozo pri dvorcu Rakičan v soboto, 28. maja, opoldne. Prišlo jih je vsekakor okrog petsto izmed dva tisoč včlanjenih v sedemnajstih podružnicah MS po Sloveniji.

V samem začetku jih je pozdravil v imenu organizatorjev predsednik Radgonske podružnice Milan Brenčič, za njim pa še predsednik Združenja multiple skleroze Slovenije Alojzij Ješelnik. Njima so se s pozdravi pridružili že direktor Izobraževalnega centra v Dvorcu Rakičan mag. Robert Celec ter župana Aleksander Jevšek (Mestna občina Murska Sobota) in Stanislav Rojko (Občina Gornja Radgona). Po strokovni plati je s svojim prispevkom sodelovala predsednica strokovnega posvetovalnega organa pri Združenju MS Slovenije, dr. Beatrika Končan Vračko. Vprašala se je, če je za znanost dandanes sramota, ker še vedno ni našla vzroka in pravega zdravila za multiplo sklerozo, ki se je pojavila že v srednjem veku.

Po govorih so udeleženke in udeleženci srečanja lahko spremljali bogat kulturni program, ki ga je povezovala Nada Tomanič iz Združenja MS (pevka Dorina in cimbalist Andi Sobočan, Ljudski pevci in godci iz Černelavec, Beltinski tamburaši s pevci, pevec Vedran Franc Husar, Moški pevski zbor Lipovci in kantavtor Samo Budna iz Ljutomera), lahko pa so se v prelepem majskem sončnem dnevu sprehodili po grajskem parku, si privoščili kavico v čudovito prenovljeni grajski restavraciji z vrtom ali pa si privoščili celo terapevtsko jahanje konjev. Številni pa so se sredi grajskega dvorišča ustavili pri kuharju Term 3000 Urošu Očeku iz Veščice, ki jim je podrobno razložil vse o kuhanju bograča ali pa pečenju prekmurske gibanice. Ob koncu velja pohvala Radgonski podružnici Združenja MS za odlično organizacijo srečanja ter bogato ponudbo doma pripravljenega peciva.

Lipe Juhart

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.