https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

FOTO: V Lendavi si želijo razvoja socialnega podjetništva in zadružništva

Lendava, 01.06.2016 ob 13:00  

Zavod za turizem in razvoj Lendava je pripravil delavnico na temo socialnega podjetništva in zadružništva. Na delavnici sta sodelovala tudi Tadej Slapnik državni sekretar Kabineta predsednika Vlade RS ter mag. Nena Dokuzov iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na delavnici so predstavili različne oblike socialnega podjetništva in zadružništva ter priložnosti in spodbude, ki bodo na razpolago v letu 2016.


Prisotne sta nagovorila tudi mag. Anton Balažek župan Občine Lendava in Romeo Varga novi direktor Zavoda za turizem in razvoj Lendava. Tadej Slapnik je v svoji predstavitvi poudaril, da so ukrepi Vlade RS usmerjeni predvsem v oblikovanje finančnih instrumentov za socialna podjetja – dostop do kreditov za financiranje razvojne faze. S spremembo zakona o javnem naročanju želijo pridržati določen del javnih naročil socialnim podjetjem in tako vzpostaviti poslovanje med državnimi ustanovami in socialnimi podjetji. Nadalje si prizadevajo za promocijo storitev in izdelkov socialnih podjetij s kampanjo »Kupujmo z družbenim učinkom«.

Področja na katerih želijo spodbuditi razvoj socialnih podjetij so potrošniške in prehranske zadruge, ki naj bi doprinesle pošteno trgovino in lokalno prehransko samooskrbo. Storitvena socialna podjetja, ki bodo delovala na področju socialno-varstvenih programov, pomoči na domu, medgeneracijski centri in zdravstveno-oskrbovalna dejavnost. Stanovanjske zadruge naj bi prinesle neprofitna stanovanja. S turističnimi zadrugami naj bi poslovno povezali lokalne turistične ponudnike, skupaj tržili ponudbo in storitve ter racionalizirali poslovanje. Obrtniške in rokodelske zadruge naj bi omogočale povezovanje za skupen nastop na trgu. Energetske zadruge naj bi povečale uporabo obnovljivih virov energije kot so sonce, voda, veter in biomasa. Delavske zadruge naj bi skrbele za zagon zdravih jeder podjetij in za delavske prevzeme podjetij. Mladinske zadruge pa bi delovale na področju in z namenom večjega zaposlovanja mladih.

Predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Nena Dokuzov je v svoji predstavitvi podrobneje predstavila strateški projekt Vlade RS – Projekt spodbujanja razvoja socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije. V sklopu tega so predvideni trije podporni programi spodbujanja socialnega podjetništva. Prvi je podpora malim in srednjim podjetjem v okviru 3. prednostne osi ob podpori MGRT. Drugi podporni program je podpora v okviru 9. prednostne osi, kjer gre za socialno vključenost. Tretji podporni program pa se nanaša na podporo socialnemu podjetništvu v okviru prednostnega področja, kjer gre za podporo naložb za vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti. Prednostna področja naj bi pripevala k ekonomski in socialni koheziji, k ciljem rasti in delovnih mest v okviru strategije Evropa 2020.

V okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj so predvideni štirje sklopi ukrepov. Prvi sklop se nanaša na spodbujanje podjetniških aktivnosti in inovativnih razvojnih partnerstev z namenom ustvarjanja novih delovnih mest. Z vidika večje vključenosti ranljivih skupin je predviden ukrep za krepitev sodelovanja z institucionalnim okoljem za povečanje socialne vključenosti. Tretji sklop se nanaša na povečanje dostopnosti do storitev na lokalni ravni in odpravljanje revščine. Z vidika varstva in varovanja okolja so predvideni ukrepi za izboljšanje stanja okolja.

V nadaljevanju delavnice so predstavili še že delujoča socialna podjetja na območju Pomurja. V tem tednu bo predvidoma objavljen razpis za startup socialna podjetja. V finančni perspektivi bo v naslednjih letih na razpisih namenjeno 45 milijonov evrov nepovratnih sredstev za socialna podjetja. V Sloveniji trenutno socialna podjetja generirajo 0,7 odstotkov delovnih mest in 1 odstotek BDP. V državah EU v povprečju socialna podjetja generirajo 6,5% odstotkov delovnih mest in 7 odstotkov BDP. Zato se po Slapnikovih besedah želijo v Sloveniji z vsemi predvidenimi ukrepi in spodbudami v prihodnjih letih približati povprečju EU.

Romeo Varga direktor Zavoda za turizem in razvoj Lendava je povedal, da so organizirali delavnico z namenom, da spodbudijo ustanavljanje novih socialnih podjetij in zadrug na območju Lendave. Trenutno je na območju Lendave registrirano samo eno socialno podjetje, kar pa želijo v prihodnje spremeniti in si želijo, da bi zrasla številna socialna podjetja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2016 ob 15:59 gost gost

      živiš u oblacima bjelim , tudi tam je potrebno delati

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2016 ob 16:52 gost

      To kar mladina dela v Lendavi (Gederjeva hiša) temu se bolj težko reče socialno podjetništvo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2016 ob 17:39 gost

      Prodavanje megle na debelo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.06.2016 ob 20:24 Stewen gost

      P(R)ODAJANJE MEGLE - Ko smo bili v socializmu (enostrankarstvo, družbena lastnina itd.), je bilo tolikoooooo področij, kjer se je trošil državni denar, na primer za tako imenovane skupnosti: raziskovalna, kulturna, zdravstvena, komunalna ....Vse so imele svoje statute, administracijo, delegate... In na njihovih sejah so mlatili prazno slamo. Podobno je bilo z občinskimi zbori: združenega dela, krajevnih skupostih, družbeno-politični zbor... Nakladanje v nedogled. - Po demokratičnih spremembah pred 25 sem upal, da bo bistveno drugače, bolj smotrna poraba. Pa sem se uštel: vzniknili so novi in novi "porabniki javnih sredstev", od katerih so številni "brez vezni" . Ema izmed "novosti" je socialno podjetništvo: država (mi, davkoplačevalalci!) daje denar z nekaj,kar ni koristno, saj je ustvarja dodane vrednosti. Še drugi zapišite kaj!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.06.2016 ob 20:29 laik gost

      te podpiram Stewen, mlatimo prazno slamo na veselje, ne vem koga.Sama neka socialna podjtja, ne vem komu na čast, samo, da se potrošijo pejnezi, itak pa vse uspeva bolj klavrno.Imamo ranjive skupine, ki nikdar ne bodo dobile dela, niti nikomur ni interes, da ga dobijo.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.06.2016 ob 17:27 kodila gost

      Podpiram Stewena in laika. To kar se dela je totalno mimo. Na koncu bo Romeo Varga potegnil črto, na katero se bo podpisal Balažek in rekel: "Glejte kaj vse smo spredavali, vi pa nič. Tako nesposobno mladino imamo.Groza!" Vidim pa, da med publiko sedi nekaj takih, ki so morali priti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.