https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V prizadevanjih za ohranitev reke Mure naravovarstveniki izpustili 30 kečig

07.06.2016 ob 9:00  

V prizadevanjih za ohranitev prosto tekoče reke Mure so te dni predstavniki več organizacij v Muro pri Ceršaku izpustili 30 rib vrste kečiga. S tem so izrazili nasprotovanje načrtom za izgradnjo hidroelektrarn na Muri, napovedujejo pa še več aktivnosti, med drugim vložitev ustavne presoje uredbe o podelitvi koncesije za izrabo Mure.

Izgradnja hidroelektrarne Hrastje - Mota kot ene v verigi osmih hidroelektrarn na reki Muri bi imela nepopravljive posledice za reko Muro. To bi nepovratno prizadelo populacijo kečige, kraljice slovenskih rek, ter drugih selitvenih vrst rib, kot sta sulec in podust. Naravovarstveniki opozarjajo, da bi, v primeru izgradnje hidroelektrarn na Muri, te vrste tudi najhitreje izginile. Z izpustitvijo kečig so predstavniki Svetovnega sklada za varstvo narave (WWF), Ribiške zveze Slovenije, Društva za preučevanje rib Slovenije, Zveze društev Moja Mura in olimpijec Rok Rozman želeli opozoriti na to, kako pomembna je prosto tekoča reka Mura z vidika ohranjanja ribjih vrst in nadaljujejo kampanjo Rešimo Muro - Naj Mura teče brez ovir!

Foto: novice.najdi.si

Mura namreč predstavlja življenjski prostor za kar 51 od 76 domorodnih vrst rib v Sloveniji, je po poročanju STA poudarila predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije in koordinatorica kampanje WWF Rešimo Muro Andreja Slameršek. Opozarja, da če bodo zgrajene hidroelektrarne, bo iz Mure izginilo 19 vrst rib, zato so kečigo poimenovali tudi ambasadorka reke Mure.

Glede načrtov za hidroelektrarno Hrastje - Mota pa je dejala, da je v teku postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja in da trenutno poteka celovita presoja vplivov na okolje, v okviru katere se pripravlja okoljsko poročilo. Medtem aktivisti s kampanjo za ohranitev prosto tekoče reke Mure nadaljujejo. Kot je povedala Slamerškova, bo Društvo za preučevanje rib Slovenije predvidoma sredi junija na Ustavno sodišče RS vložilo pobudo za presojo ustavnosti uredbe, ki določa podeljevanje koncesije za izrabo reke Mure v energetske namene. Prav tako napoveduje prijavo na Evropsko komisijo in še nekatere druge dogodke, med drugim jesensko turnejo s predstavitvami filma o vplivih hidroelektrarn na bogastvo reke Mure.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.