https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ob 80. letnici Ferenca Királyja v Budimpešti njegova razstava »Forme iz vsestranstva«

05.06.2016 ob 9:00  

V prostorih Varkert Bazarja v središču Budimpešte so te dni odprli razstavo akademskega kiparja Ferenca Királyja z naslovom Forme iz vsestranstva. Presek njegovega življenjskega dela je posvečen kiparjevi 80-letnici in 25. obletnici samostojnosti Slovenije.

Akademski kipar Ferenc Király se je rodil leta 1936 v Dolnjem Lakošu. Kiparstvo je študiral najprej na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, diplomiral pa je na likovni akademiji v Zagrebu. Nekaj časa je poučeval likovno umetnost, od leta 1973 je bil 20 let direktor Galerije-Muzeja Lendava. Imel je več kot 50 samostojnih in skupinskih razstav. Njegovi kipi so del zasebnih in javnih zbirk v Severni Ameriki in ponekod po Evropi.  Tudi v Lendavi je več javnih kipov, ki so del Királyevega življenjskega dela. Njegove monumentalne kipe, portrete (Primož Trubar, György Zala), doprsne kipe in portrete (Lajos Vlaj, Sándor Szúnyogh, Miško Kranjec, Bálint Bellosics itd.) lahko najdemo po vseh kotičkih mesta. Pomembna so tudi njegova dela, ki so nastala v »mestu piva«, Laškem, predvsem monumentalen kip Kralja piva – Gambrinusa, ki je izklesan iz kamna. Za svoje delo je prejel je več nagrad.

Foto: kl-kl.si

Ob odprtju razstave v središču Budimpešte prve dni junija je potekala slovesnost, ki jo je v sodelovanju z Varkert Bazarjem organiziralo slovensko veleposlaništvo v Budimpešti. Po poročanju STA se je prireditve udeležila državna sekretarka ministrstva za kulturo Damjana Pečnik, ki je v nagovoru poudarila pomen umetniškega ustvarjanja kiparja Kiralya. To po njenih besedah predstavlja pomemben povezovalni element med Slovenijo in Madžarsko. Državni sekretar madžarskega ministrstva za človeške vire Bence Retvari pa je pohvalil močne kulturne vezi med državama, ki jih ustvarjajo tovrstni projekti, in ob tem izrazil prepričanje, da se bodo odnosi pozitivno razvijali tudi v prihodnje. Po odprtju razstave je zbrane sprejela slovenska veleposlanica v Budimpešti Ksenija Škrilec, so sporočili iz veleposlaništva v Budimpešti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.