https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes se začenja akcija - 0,0 šofer - trezna odločitev

06.06.2016 ob 14:00  

V ponedeljek, 6. junija, se začenja prvi del akcije 0,0 šofer - trezna odločitev, ki tokrat poteka skupaj s promocijsko akcijo »Slovenija piha 0,0«. V okviru akcije, ki bo trajala do 12. junija, bodo policisti preverjali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Če boste "0,0 šofer", lahko sodelujete v nagradni igri.


Danes se prične prvi del preventivne akcije "0,0 Šofer – Trezna odločitev". Akcija, ki vključuje povečan nadzor nad alkoholom in prepovedanimi drogami med vozniki v prometu in gostinskih lokalih, bo potekala do nedelje, 12. junija. Leto 2015 so slovenske ceste zaznamovale prometne nesreče, ki so terjale več smrtnih žrtev, po uspešnem letu 2014 pa se je v letu 2015 ponovno povečal tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Zato vse udeležence v prometu pozivajo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholnih pijač in drugih psihoaktivnih snovi ter da se tudi kot pešci in kolesarji v promet vključujejo s trezno glavo in upoštevajo cestnoprometna pravila.

Prvi del akcije 0,0 Šofer  bo trajal od ponedeljka, 6. junija, do nedelje, 12. junija, ponovili pa jo bodo še v novembru in decembru (4. do 13. novembra in od 2. do 20. decembra). Nekatere preventivne in nadzorne aktivnosti se bodo izvajale tudi v drugih obdobjih leta. V okviru akcije bo zagotovljen poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola na slovenskih cestah in prepovedjo prodaje in ponudbe opitim, poostren nadzor pa bodo izvajale tudi inšpekcijske službe.

Pristojni inšpektorati se bodo osredotočili na strežbo alkohola v gostinskih lokalih, zlasti upoštevanje prepovedi prodaje in ponudbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam tudi izven okvirnih datumov akcije. Inšpekcijski nadzor se bo izvajal tudi nad prepovedjo prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu in nad prepovedjo opitosti na delovnem mestu.

Sočasno bodo potekale tudi preventivne in promocijske aktivnosti, ki jih bodo izvajali Javna agencija RS za varnost prometa, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter nevladne organizacije kot npr.: Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije, DrogArt, Društvo Žarek upanja, Varna pot, Zavod Vozim.

Vabijo, naj "Slovenija piha 00"

V okviru akcije 0,0 Šofer bo potekala tudi promocijska akcija »Slovenija piha 0,0«, ki so jo med mladimi vozniki začeli na Maturantski paradi 20. maja 2016.

Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, izpitnimi centri in centri varne vožnje bodo o alkoholu osveščali "mlade voznike" oz. voznike začetnike. Prepoved vožnje pod vplivom alkohola je namreč med drugim prepovedana tudi za voznike začetnike, zato bodo tisti, ki bodo v poletnih mesecih opravili vozniški izpit ali izpit varne vožnje, ob potrdilu o opravljenem preizkusu prejeli silikonsko zapestnico s sloganom Furam 0,0. Slogan je povzet po promocijski akciji Združenja DrogArt, ki izvaja  program Izberi sam za osveščanje mladih o alkoholu.  

Aktivni bodo tudi na slovenskih cestah. V sodelovanju s policisti bodo s sloganom Slovenija piha 0,0 trezne voznike vabili k sodelovanju v nagradni igri. Policisti bodo po preverjanju alkoholiziranosti "0,0 šoferjem" izročili letak z navodili za nagradno igro, ki bo potekala na Facebook 0,0 Šofer.

Vsi, ki oblikujejo akcijo 0,0 Šofer – Trezna odločitev, voznike po vsej Sloveniji pozivajo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, da upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače, da tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu in se vanj vključujejo s trezno glavo ter da na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.

 Vozniki! Vožnja pod vplivom alkohola resno ogroža vas, vaše sopotnike in ostale udeležence v prometu.

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2016 ob 21:21 Nvo gost

      Sokolontaske zaj de pa skous kaksa akcija za kasejranje....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.