https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Virus zika v Sloveniji. Odbojkarji zanikajo okužbo njihovega igralca

09.06.2016 ob 11:00  

Slovenske novice poročajo o prvi okužbi z virusom zika v Sloveniji. Dodajajo, da so jim primer okužbe potrdili tudi na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani. Okužen naj bi bil znan slovenski športnik in sicer slovenski odbojkarski reprezentant, 23-letni Jan Klobučar.

Jan Klobučar naj bi se z virusom zika okužil v Braziliji, kjer je gostoval z reprezentanco. Klobučar se je iz Ria de Janeira s preostalimi reprezentanti s 14-tedenskih priprav vrnil prejšnji teden. Po vrnitvi je dobil visoko vročino in začutil bolečine v mišicah. Zdravnik ga je poslal na mikrobiološko testiranje v laboratoriju. Po potrditvi okužbe so 23-letniku svetovali počitek, uživanje tekočin in zdravila za zniževanje visoke temperature. Preostali reprezentanti znakov okužbe niso kazali, še poročajo Slovenske novice. Kako je Klobučar dobil virus, ni znano, najverjetneje pa s pikom komarja.

Na poročanje o Klobučarjevi okužbi, se je odzval generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenija Gregor Humerca, ki pravi, da na Odbojkarski zvezi informacij o tem nimajo in da Jan Klobučar povsem normalno trenira. Kaj več o tem pa da ni želel komentirati.

Foto: siol.net

Kaj je zika?

Zika (ime izhaja iz gozda v Ugandi) je virus, ki se prenaša z vbodom komarja ali spolnimi odnosi. V Afriki naj bi se pojavil že leta 1947 in se nato razširil v Azijo. V Braziliji so epidemijo zike zaznali v začetku leta 2016. V večini primerov okužba poteka brez simptomov, pri določenem deležu okuženih pa se pojavijo bolezenski znaki, kot so vročina, glavobol, pordele očesne zenice … Bolj skrb vzbujajoče so težave nosečnic, raziskave pa nakazujejo možnost, da okužba z virusom povzroča mikrocefalijo, po kateri se dojenčki rojevajo z neobičajno majhnimi lobanjami in možgani. Cepiva, ki bi preprečil okužbo z virusom zika ni.

Foto:npr.org

Sicer pa je zaradi virusa zika, ki je izbruhnil v Braziliji, na prizorišču letošnjih poletnih olimpijskih iger, svoj nastop v Riu odpovedalo več svetovnih športnikov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.