https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Slavnostna akademija ob 70. obletnici murskosoboške glasbene šole

Murska Sobota, 13.06.2016 ob 12:00  

Glasbena šola Murska Sobota je minuli petek priredila ob 70. obletnici delovanja slavnostno akademijo.

 

Ustanovljena je bila 1. marca 1946

Želja mnogih staršev in otrok, da bi se ustanovila v Murski Soboti Glasbena matica, ki bi vsebovala pevski zbor, orkester in glasbeno šolo je bila že pred drugo svetovno vojno. Uradni začetek delovanja glasbene šole pa je 1. marec 1946. V začetku je bilo vpisanih 50 otrok, kar kaže na dejanski interes po glasbenem izobraževanju. Prvi ravnatelj glasbene šole je bil Ferdo Pirc, ki je poučeval tudi violino in vodil pevski zbor Štefan Kovač. Poleg violine so se v tem času poučevali še klarinet,
trobenta, tolkala, klavir, flavta, kontrabas, violončelo in nauk o glasbi.

Danes se vračajo zelo uspešni s številnih tekmovanj, prirejo pa včasih že celo vrhunske glasbene večere

Skozi leta se je šola razvijala in ustvarila zelo dobre temelje. Od leta 1997 vodi šolo Erna Lukač. Šola je močno okrepila sodelovanje z ustanovami v občinskem merilu, z drugimi glasbenimi šolami po Sloveniji in v tujini. Kvaliteta glasbenega izobraževanja otrok se krepi, bogati se ponudba izobraževalnih predmetov, glasbenih in plesnih prireditev ter drugih kulturnih vsebin za učence in okolje. Učenci poleg nastopov in tekmovanj sodelujejo v mnogih glasbenih in plesnih projektih ter nabirajo dragocene izkušnje, ki jim bodo v veliko pomoč pri nadaljnjem izobraževanju in življenju. Danes obiskuje šolo čez 500 učencev, ki dosegajo številne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Znova vrhunski glasbeni večer

Na petkovi slovesnoti je ravnateljici Erni Lukač predal župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek ob okrogli obletnici posebno priznanje. Ob tej priložnosti je šola skupaj s sedanjimi in bivšimi učenci in učitelji pripravila vrhunski glasbeni nastop. Simfonični orkester je pod taktirko Željka Ritlopa med drugim premierno izvedel skladbo Slavka L. Šuklarja Skice ravnice No.2, zaplesali pa so učenci baletnega oddelka. Taja Časar je na violini zaigrala skladbo J. Williamsa Schindlerjev seznam. Na koncu so pevci mladinskega in otroškega pevskega zbora, ob spremljali orkestra zapeli priredbo Zemlja pleše, za katere sodobnejšo različico je poskrbela Tjaša Cigut. Sodeloval je tudi komorni zbor in šolska tolkalna skupina. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2016 ob 14:35 gost gost

      Ta de še dugo ravnatelca? Sveži voter sikdar dobro dene.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2016 ob 19:01 gost

      Tebe čakajo....komaj čakajo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.