https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Knjige, ki jih priporočamo v branje ...

15.06.2016 ob 11:00  

V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje znova priporočamo nekaj knjig. 

 

Sue Monk Kidd  -  IN DOBILA JE KRILA
 
 
Knjiga In dobila je krila se naslanja na resnično življenje sester Grimké, prvih Američank, ki sta javno zagovarjali pravice žensk in odpravo suženjstva.  Amerika, začetek 19. stoletja. Sarah in Pokora odraščata na domu Grimkéjevih. Sarah je pravkar dopolnila enajsto leto, Pokora šteje deset let. Sarah je belka, Pokora črnka. Sarah je gospodarjeva hči; Pokora je sužnja, ki jo Sarah dobi kot darilo za rojstni dan. Dve deklici, tako drugačni, pa vendar obe ujeti v družbene spone, z leti druga v drugi odkrijeta sorodno dušo, povezani v boju proti režimu, ki tako neusmiljeno zatira pravice črncev in žensk.
 
Aleksandar Hemon  - KNJIGA MOJIH ŽIVLJENJ
 
Aleksandar Hemon, danes slavni ameriški pisatelj, v Knjigi mojih življenj popisuje okolja in izkušnje, ki so ga izoblikovali - odraščanje v Jugoslaviji v sedemdesetih in osemdesetih, uporna in provokativna sarajevska umetniška scena, naraščanje napetosti, ki pripelje do jugoslovanske vojne morije, nenadejana selitev v Ameriko in privajanje na novo življenje in jezik, knjigo pa sklene pretresljiv zapis o tragični smrti enoletne hčerke. 
 
Frédéric Beigbeder - Oona & Salinger
 
Roman je mešanica med fikcijo in biografijo, čudovita ljubezenska zgodba brez prihodnosti, obenem pa tudi oris zgodovine takratnega časa. Gloria Vanderbilt, Carol Marcus in seveda Oona ONeill, nepriljubljena hči Nobelovega nagrajenca za literaturo Eugena ONeilla, so bile v štiridesetih letih prejšnjega stoletja dekleta, ki so mešale glave moškim vseh starosti. Predvsem petnajstletna Oona ONeill je veljala za dekle, ki se ji ni bilo moč upreti. Tako je zmešala tudi takrat enaindvajsetletnega Jeroma Davida Salingerja, ki se je v Oono močno zaljubil, ljubezen pa mu ni bila vrnjena. Kmalu za tem Salingerja vpokličejo v vojno v Evropo. Oona se preseli v Hollywood in s sedemnajstimi leti spozna skoraj štirideset let starejšega Charlija Chaplina, bodočega moža in očeta njenih otrok. Salinger stike z Oono popolnoma izgubi, saj ONeillova nikoli ni odgovorila na njegova številna pisma. Na smrt zaljubljen Salinger je nikoli ne pozabi.
 
 
Tone Peršak – USEDLINE
 
Usedline so avtobiografska pripoved o nekdanjem življenju, ki ga danes poznamo le še po pripovedovanjih starejših, s prigodami malega, a za tiste čase in kraje nenavadno zgodaj razmišljajočega dečka. Tone Peršak toplo in tekoče pripoveduje o življenju na štajerskem podeželju v času po drugi vojni, čeprav je bilo prepredeno z nenehnimi selitvami in tepežem, čeprav je bilo uborno in na trenutke bridko. Dečku, malemu Tonetu, ni postlano z rožicami, a življenjske energije in smisla za pravico in resnico ima z vsakim letom odraščanja več. Tudi za prvo zaljubljenost je dovolj prostora v njegovi duši in na straneh Usedlin.
 
Roman Rozina – ŽUPANSKI KANDIDAT GAMS
 
Duhovit satirični roman Romana Rozine Županski kandidat Gams je dobitnik nagrade modra ptica, namenjene sodobnim slovenskim tekstom. V romanu županski kandidat vzame geslo, da je politika delovanje v imenu ljudstva, povsem zares, zato za vodjo volilne kampanje najame brezdelneža Dejana. Tudi sicer se županski kandidat Gams, po poklicu mehanik, obnaša, kot da bi hotel obnoviti čase, ko je bilo še mogoče verjeti, da je oblast ljudska. Zgodbo o prototipu svežega političnega obraza, ki se iz poslovnega mogotca povzpne v osvajalca ljudskih src z metodo kruha in iger, avtor izpisuje v maniri duhovite satire, s posluhom za žive like, živ dialog in žive probleme.
 
Brina Švigelj-Mérat - Brina Svit – NOČ V REYKJAVIKU
 
Roman pripoveduje o Lisabeth Sorel, ki je Eduardu Rosu iz Argentine pripravljena plačati veliko vsoto denarja za eno noč v hotelu hladnega Reykjavika. Na polarnem severu “sredi zemlje ognja in ledu” se z Rosovo pomočjo spet postavi na noge, potem ko mu razkrije, kaj se je zgodilo z njeno sestro - umetnico Luci, ključno osebo v njenem življenju. Čeprav gre na videz za ljubezensko - erotični roman, je to zgodba o življenjskih izgubah, žalovanju, soočanjih z resnico in bolečino, priložnostih za pristne odnose, neprebojnih človeških oklepih in neprestanimi odhajanji in konci.
 
Vas je katera izmed zgoraj opisanih knjig prepričala? Izposodite si jo lahko v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.
 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.