https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvat Počivalšku: »Kakšna bo finančna konstrukcija projektov v Pomurju?«

15.06.2016 ob 11:30  

Državni zbor je junijsko zasedanje kot običajno začel s poslanskimi vprašanji premierju Miru Cerarju in njegovi ministrski ekipi. Podpredsednik NSi Jožef Horvat je vprašanje zastavil ministru za gospodarski razvoj Zdravku Počivalšku. Želel je vedeti, kakšna bo finančna konstrukcija, oziroma s kakšnimi finančnimi viri bo država financirala projekte v Pomurju.

Podpredsednik NSi Jožef Horvat je v sklopu vprašanja izpostavil, da dogovor za razvoj regije Pomurja v obdobju 2016–2019 vključuje tri regijske in dva sektorska projekta, ki sta ključna za razvojni preboj in razvojno specializacijo regije. Dodaja, da poleg ureditve območja reke Mure, ti projekti vključujejo tudi nadgradnjo vodovodnega sistema B, Pomurje – družbeno odgovorna regija, izgradnja regijske komunalne infrastrukture ter regijski reševalni center. Prepričan je, da bodo ti projekti omogočili izkoriščanje najpomembnejših razvojih potencialov in prednosti regije, odpravljali ključne razvojne ovire regije in uresničevali regijsko razvojno specializacijo.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Pomurska regija, ki je v razvoju desetletja najbolj zaostajala med vsemi slovenskimi statističnimi regijami, je po besedah Horvata na podlagi Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010–2017 upravičena do dodatnih ukrepov za spodbujanje razvoja regije. Horvat nadaljuje, da ga, glede na to, da na resornih ministrstvih primanjkuje finančnih sredstev, zanima, kakšna bo dinamika financiranja teh projektov.

Počivalšek: »Zaenkrat imamo dogovorjen po en projekt na regijo.«

Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek je odgovoril, da se na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pristojnemu za regionalni razvoj maksimalno trudijo, da bi v najkrajšem možnem času prišli do prvič odločitve o tem kateri projekti in v kolikšni višini bodo s strani ministrstev sploh lahko sofinancirani. Pri tem pa je izpostavil, da njihovo ministrstvo v programskem obdobju 2014–2020 za financiranje regijskih projektov nima več posebej zagotovljenih sredstev evropske kohezijske politike, kot je bilo to v obdobju 2007–2013. Ministrstvo mora zdaj za predlagane regijske projekte iskati in usklajevati različne vire pri več različnih ministrstvih. Tistih, ki so pristojna za vsebine posameznih projektov zato, da bo sploh mogoče zagotoviti sofinanciranje ključnih regijskih projektov. Zaradi tega, dodaja, ni pričakovati, da bodo na voljo sredstva za sofinanciranje vseh predlaganih projektov, kjer vodijo diskusijo z regijami v dveh smereh. Se pravi, v smeri višine teh sredstev in v smeri tega, da se da večja teža projektom, ki niso čisto infrastrukturne investicijske narave glede na možnosti koriščenja obstoječih sredstev iz evropskih fondov. To, kakšna bo finančna konstrukcija projektov, tudi tistih iz pomurske razvojne regije, pa bo odvisna od, prvič, vsebine projektov in od možnosti sofinanciranja s strani posameznih resorjev. Počivalšek pravi, da so pravkar v fazi izvajanja naslednjega tretjega kroga dialoga z v vsemi regijami. Osredotočajo se predvsem na prve tri najpomembnejše projekte za vsako regijo. Tako, da v tem trenutku lahko reče, da imajo dogovorjen po en projekt na regijo.

Foto: slovenskenovice.si

Horvat je ob tem izrazi bojazen, da ne bo dokončan projekt pomurski vodovod oziroma vodooskrba Pomurja. Nekateri ali pa morda večina slovenske javnosti misli, da je ta projekt zaključen, pa še zdaleč ni, tako Horvat. In dodaja, da bi bilo škoda, da bi ta veliki kohezijski projekt ostal nekje na pol poti.

Počivalšek je še enkrat poudaril, da imajo dogovorjen po en projekt na regijo. Da pa bodo naredili vse na tem, da bodo morali najti en dodaten napor za tretji projekt v okviru sredstev izven kohezije. Kajti tudi če bi idealno razporejali ta sredstva, bi težko zaprli vse te potrebe, ki so storjene. Pravi pa, da se mu kljub vsemu zdi, da bodo pa malo lažje zapirali projekte s področja okolja in prostora, ker tam na koncu koncev imajo največ stičnih točk med našim in njihovim ministrstvom, če se pogovarjamo o dogovoru za razvoj regij. Vendar pa tega zaenkrat ne more zagotoviti. Problem vidi tudi v tem, da smo vsi pod vtisom prejšnje perspektive, ko je bilo to dosti lažje kjer smo govorili o infrastrukturi na prvem mestu in kjer smo imeli čisto konkretne zneske v večjem številu kot je to sedaj.

Horvat je še dodal, da če bi zaradi problema financiranja projektov prišlo do rebalansa proračuna, bi NSi podprla takšen rebalans, ki bo omogočil financiranje oziroma sofinanciranje prepotrebnih regijskih projektov, saj, zaključi Horvat, je podoben problem s projekti tudi v ostalih regijah.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2016 ob 11:35 tolstoj gost

      Nej vprašanja, dejanja nücamo v Prekmurji, nej ka du lidji na Goričkem nucali agregate, da de cug vozu. Na odgovore v razvoju Prekmurja ži čakamo 25 svetlobnih let, niti mavrice več ne vijdimo

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2016 ob 11:51 77 gost

      Horvat, zajebal in prodal si vse v Prekmurju,zato si pa politik

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2016 ob 11:51 ms gost

      E Horvat je telko samo ka blebeče pa naslavlja vprašanja ovomi pa tistomi pa en drek iz vprašanj .On svoje dobi vsaki mejsec brezi zamüde

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.06.2016 ob 12:36 gost

      BEDAKI te pa tiho bodite in naj gre vse k vragu ! Vsaj Horvat še nekaj sprašuje , ostali pomurci v dz. nimajo pojma o čem se gre ! Povejte kdo še koga kaj sprašuje !? Kaj je prodal Horvat ?

      11 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.06.2016 ob 12:49 gost

      "Moj ati je pravo,ka san ges se nej nika pravo!"

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.06.2016 ob 14:30 gost

      Vsi naši prekmurski poslanci so tam samo zaradi plače in stolčka. Edina ki je nekaj naredila, je bila gospa Požonec.Za Lendavo seveda, pa vseeno. Ostali samo čakajo, da jim nakažejo plačo. In to iz našega denarja. Tako, da, bo potrebno pljuniti v roke in kaj narediti. Upam, da volilci spregledajo in bodo vedeli na naslednjih volitvah, koga iz naših krajev voliti.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.06.2016 ob 21:37 gost

      lejku volimo dok holideja, či seveda obstaja v Prekmurji, pred volitvami so jih polna usta obljub, ko pa ti enkrat začneš kasirati okoli 4 - 6000 evrov z stroški(pa delo v različnih odborih), pa dokaj hitro pozabiš na volivce. Tako pač je in bo, dokler bo obstajala ta SUPER ČUDEŽNA DEŽELA NA SONČNI STRANI ALP. Dobro, ka so alpe nej vikše, kaj še vikše sranje bilij.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.06.2016 ob 21:52 Stewen gost

      SE STRINJAM - Z vsem, kar so zapisali zgornjii komentarorji, se strinjam, zato sem dal vsakemu po enega "všečka". --- Res je, da g. Horvat večkrat postavlja vprašanja in poskrbi, da je to objavljeno v portalu Pomurec, a od tega (vprašanj) ni haska. Mlatenje prazne slame. --- "Njegova" stranka je bila povabljena v koalicijo (združbo, ki vlada), a ni šla. Seveda, če bi vstopila, bi bila soodgovorna za stanje v državi, tako pa je ostala v "opoziciji", kjer lahko samo kritizira, a tega "vladniki" ne poslušajo, nič ne naredijo "po njihovo" (NSi). --- Najnovejše Horvatovo vprašanje "Kakšna bo finančna konstrukcija projektov v Pomurju?" se mi "noro", nepotrebno. Nanaša se na finančne vire (od kod vse bi naj "pritekel" denar...) To nas Pomurcev ne zanima, zanima pa nas, koliko različnih naložb bo v Pomurju (kdorkoli jih bo že financiral!), katere najbolj potrebujemo.... Osebno menim, da je tako imenovana "infrastruktura" (ceste, železnica, telekomunikacije, vodooskrba, oskrba z elektriko....) primerno urejena, so pa potrebne naložbe v GOSPODARSTVO, kjer so bodo zaposlovali resni iskalci dela. Kruha, ne iger, je treba!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.06.2016 ob 9:05 Stiw gost

      Gost Stewen, videvam, da si izobražen človek, razmišljač v vseh svojih komentarjih bistroumno, ala ti vera, tudi moji dopisi so potrjeni vedno z mnogo všečki, toda kaj, ko nas je takih malo. Ne moremo pa spremeniti nič, ker ljudje ne gledajo dejanj in dobrih predlogov za boljše sobivanje, ampak se raj ozirajo na identifikacijo posameznika, kar te takoj pokoplje. Pa smo že tudi nekaj naredili za to družbo, ne smeš pa biti boljši od tistih, ki mislijo, d nekaj vedo, so pa navadni šalabajzerji, do vodstvenih struktur jim je pa pomagala bivša partija in pač te svoje ideologije se ne morejo otresti, imajo se pa za bogove, čeprav so oddaljeni od stvarnosti nekaj svetlobnih let

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.06.2016 ob 21:34 gost

      Horvat:kdaj prideš zopet v TUŠ??KAJ VOLITVE ČAKAŠ??

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.