https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Red Evropskih vitezov vina slavnostno odprl razstavo v Vinariumu

Lendavske gorice, 17.06.2016 ob 9:00  

Včeraj je red Evropskih vitezov vina Legatura za Pomurje slavnostno odkril svoj grb v razglednem stolpu Vinarium v Lendavskih goricah. Istočasno so člani reda prisostvovali na otvoritvi razstave pomurske lončene posode z naslovom – Vinogradništvo in kulinarika. Slednja bo na ogled v kupoli razglednega stolpa vse do 14. avgusta 2016.

 

Razstavo in dogodek so v sodelovanju pripravili razgledni stolp Vinarium, Občina Lendava, Galerija muzej Lendava in red Evropskih vitezov vina, Legatura za Pomurje.

V imenu Občine Lendava je prisotne nagovoril podžupan Občine Lendava Stanislav Gjerkeš. Slednji je poudaril pomen stolpa, ki v svoji konstrukcijo tudi odraža simboliko okolja v katerem se nahaja. Saj konstrukcija stolpa spominja od ogrodje, ki se ga pripravi ob pletenju košar. Iz razglednega stolpa je mogoče videti v štiri države in prav tako so se odločili, da bodo v stolpu pripravljali razstave, ki bodo obeležile tudi vse štiri letne čase. V teh dneh v razglednem stolpu pričakujejo 60-tisočega obiskovalca. Ob izgradnji so planirali 25 tisoč obiskovalcev letno. Sedaj pa vse kaže na to, da bo ta številka presežena za dvakrat ali trikrat.

Prisotne je nagovorila še direktorica Galerije-Muzeja Lendava Beata Lazar. Pri tem je povedala, da se razstava navezuje na opravila in delo, ki se opravlja v okolici ter na kulturo prehranjevanja in pitja vina. Razstavljeni eksponati so iz zbirke Galerije muzeja Lendava, nekaj pa je tudi novejših izdelkov in sodobne keramike.

Kot je zapisal dr. Zoltán Lendvai Kepe etnolog Galerije-Muzeja Lendava se razstava navezuje na delo v vinogradu in temu, kar je sledilo delu, torej prehranjevanju in pitju vina. Glina spada med najstarejše materiale, katere je človek začel že pred tisočletji oblikovati z namenom uporabe v vsakdanjem življenju. Tako so glina in izdelki iz nje postali najbolj razširjeni prav z izdelavo posod za kuho in pitje. Gospodinje so vedno posvečale veliko pozornosti, da so izbrale lepe posode, da so se lahko ljudje sedli z dobrim apetitom k mizi. Prekmurska gospodinjstva so z glinenimi lonci, pekači in vrči za vodo oskrbovali predvsem lončarji iz Kobilja, Filovcev in Stražne krajine.

Prisotne je nagovoril tudi Ignac Rajh vitez vina in prvi legat Legature za Pomurje. Legatura se zavzema za vinsko kulturo, za čaščenje ter popularizacijo žlahtne kapljice. Želijo si izboljšanja kvalitete vina in življenja. Pri tem so prepričani, da jih bo njihovo poslanstvo uspelo uresničevati tudi s pomočjo Vinariuma.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.06.2016 ob 21:20 Stewen gost

      KUČAN NA STOLPU? - Ne Milan Kučan, ne Janez Janša, se zagotovo ne bosta (ločeno ali skupaj?) povzpela na Vinarium pred dnevom državnosti, saj se oba pripravljata na soočenje, ki bo 22. junija na Nova24tv. Imam pa občutek, da bo prvi prišel (zakaj pa ne?) Milan Kučan, saj je njegov velik prijatelj - gostinec v pokoju Ignac Rajh iz Bakovec, kot je razvidno iz zgornjega teksta in fotografij, s svojo najnovejšo težo stolp testiral, zato odveč skrb, da bi se stolp zamajal zaradi malo manj (po kilah) težkega Kučana, a očitno še vedno težkega v politiki. Saj ste že čuli za Strice, ki naj bi med drugimi "nastavili" Cerarja, Židana ...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.