https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

FOTO: V Paradajzu v Renkovcih že petič na široko odprli svoja vrata

Renkovci, 22.06.2016 ob 12:00  

V podjetju PARADAJZ d.o.o. v Renkovcih so pripravili že peti Dan odprtih vrat in na široko odprli svoja vrata za vse obiskovalce. Slednji so si lahko ogledali rastlinjaka in način pridelave. Pripravili so tudi nagradne igre in akcijske cene paradižnikov. Za dobro vzdušje pa je poskrbela še degustacija paradižnikov in glasbena skupina Horizont.

 

V podjetju PARADAJZ d.o.o. integrirano pridelujejo vrtnine, od katerih daleč največji delež predstavlja paradižnik. Svoje pridelke prodajajo pod blagovno znamko LUŠT. Slednje dnevno dostavljajo po celi Sloveniji, kar zagotavlja svežino pridelkov. Pridelke je možno kupiti v vseh večjih trgovskih verigah in pri znanih velikih trgovcih. Razpolagajo tudi z lastno trgovino v Renkovcih.

Za dan oprtih vrat so imeli na zalogi deset ton paradižnika, ki so ga v akcijski ponudbi ob plačilu dveh kilogramov ponudili še dodatni kilogram brezplačno. Na dan odprtih vrat si je bilo mogoče pod strokovnim vodstvom tudi ogledati rastlinjake in se seznaniti z načinom pridelave paradižnika. Sicer pa so rastlinjaki zaprti za javnost z vidika varnosti in zaščite pred vnosom bolezni. Vsi obiskovalci, ki so si želeli ogledati rastlinjake pa so mogli obleči posebne zaščitne obleke, zaščitne čevlje in rokavice.

Ljudi zanima način pridelave paradižnika in ostalih pridelkov, ampak za enkrat omogočajo oglede samo enkrat letno na dan odprtih vrat. Zato želijo v prihodnje postaviti manjši demonstracijski rastlinjak, ki bo 365 dni na leto odprt za javnost in na voljo za vodene oglede. Hkrati pa ga bodo uporabljali tudi za namene raziskav, za študije in kot učno pot.

Poleg paradižnika gojijo še nekaj kumar, jajčevcev in paprike. Najbolj prodaji artikel je grozdasti paradižnik. Poleg tega gojijo še deset ostalih vrst paradižnikov kot so mali češnjevci, rumeni češnjevci, mali podolgovati paradižnik, koktajl, manjši grozd, volovsko srce in druge. Priljubljenost raste tudi volovskemu srcu, slednjemu je priljubljenost napram lani zrasla za tisoč odstotkov.

Trenutno imajo šest hektarjev pridelovalne površine, na katerih vzgajajo 78 tisoč sadik. Sadike za LUŠTen paradižnik zrastejo iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji, za vzgojitelja sadik pa se vsakokrat skrbno odločijo. Paradižnike oprašujejo čisto pravi čmrlji, ki so del stalne favne v rastlinjakih. Paradižniku zagotavljajo najboljše pogoje za rast in zorenje plodov, zato ga zasajajo v povsem naravno podlago – mešanico šote in kokosovih vlaken ali pa v 100-odstotno šoto. Paradižnik je plazilka, z življenjsko dobo do dveh let.

Paradižnike tako redno zalivajo z deževnico, ki jo zbirajo v laguni ob rastlinjaku. Vsi paradižniki so obrani ročno. Tako jih obvarujejo pred neljubimi poškodbami, predvsem pa zagotovijo, da so obrani točno tisti paradižniki, ki so glede na zrelost, za to primerni. Za ogrevanje rastlinjakov uporabljajo geotermalno vodo, ki ji preko toplotnega izmenjevalca odvzamemo le toploto.

Lansko leto so v PARADAJZU pridelali približno 3.400 ton paradižnika in s tem ustvarili prihodke v višini več kot 5 milijonov evrov in 385 tisoč evrov čistega dobička. Povprečno so imeli 54 zaposlenih oseb od tega 32 redno zaposlenih. Paradajz pokriva približno sedemnajst odstotkov potreb po paradižniku na slovenskem trgu. Skupna letna poraba paradižnika na slovenskem trgu je okoli 20 tisoč ton.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2016 ob 18:24 frajer = prostak gost

      Lušten paradajz. Ne vem po čem so ga sami prodajali. Ampak v trgovini je pač predrag. Zato kupujem uvoženega, ki ni nič slabši. Je pa cenejši.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.06.2016 ob 19:02 asterisk gost

      ma ja, slovenskega ni v teh instant izdelkih prav nič, razen vode:)

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2016 ob 20:45 tomato gost

      Tej Lušt paradajz je zdaleč več nej tou ka je bil na začetki. Ne glede na tou kateri klas zemeš, aroma še ma, tou je pa tudi fse. Plastičen kak uvoženi. Grede iz Tešanovec majo daleč najboukši paradajz tu naokoli.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.06.2016 ob 21:37 kečap gost

      Pozor, vanzemalci v občini Turnišče!. Kupiš 2 -dobiš 3, spiješ rundo= skupaj 10 evrov. Predraga zajebancija, paradajz daleč slabši od ispred 5 let, v trgovinah uvožen, po nižji ceni, enako dober kot ta umetni. Delavci, ki so tam delali vedo drugo resnico o tem čudovitem paradajzu, se morti tudi nekaj premešavle, isusek, isusek. Pa naj bo, slovenski narod, kot vidimo ni itak za drugo kot nategnit, seveda, kdor to dovoli, da se z njega norčujejo.Se prudružujem debati 1. in 2. gosta, pa tudi tretjemu. Torej ni vse zlato, kar se sveti, eden delavec pa pravi - vroče je kot v sahari, še baje lulat se ne da iti.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.06.2016 ob 22:13 pomurc gost

      Paradajz je res dražji, vendar po mojih izkušnjah neprimerno okusnejši od ostalih uvoženih. Vendar moram rečti, ka sam kupujem vedno pri njih v rastlinjaku in do zdaj še nisem imel slabih izkušenj, paradajz je dejansko kvaliteten. Sem pa slišal že par primerov, ka so ludje kupovali v trgovskih centrih kao Luštov paradajz, pa ta ni bil nič okusen, tak da očitno trgovci prodajajo uvožene kot Luštove. Žalostno, ker potem pade slaba luč na celoten Lušt, čeprav si tega ne zaslužijo.

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.06.2016 ob 22:43 medo gost

        pomurc ........ ali zanimivo pri ton prizadetom narodi kak zdaj vsi küpüjete Lušt in vsi ste tak fejst peneznati .Pred Luštom se je uvažal tudi zelo dragi paradajz in so ga kupili tu pa tam kašni ljudje .Vsi so in še segamo po cenejšem uvoženem in isto dobrem paradajzu .V paradajzu Lušt nisem našel nič kaj boukšega okusa od uvoženega .Tak vam je Lušt dober ka sami sebe prepričate tak kak so vörvali na Bükovnici v zdravilne točke .

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.06.2016 ob 23:32 gost

      Irska je zmagala..

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.06.2016 ob 7:26 Pfg gost

      Koliko nepovratnih sredstev je druava vlozila v lust bi moral kg paradajza za nas slovence kostati 50 centov! Ite notrik pa te vidli na kaksni kemiji raste ta paradajz. Isto sranje kak drugi!!! Razlika je samo v ton ka smo davkoplacevalci pomagali z rastjo podjetja, sedaj nam pa podjetje vraca z groznimi cejnami. Pm vejpa paradajz pripelajlo 5 km z razstlinjaka v tus trgovino....kak je te lejkonajdrazji paradiznik!!???

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.06.2016 ob 8:49 gofla. gost

      ma ja, jaki podjetniki.. vsi na nepovratnih sredstvih, ko bo pa moratorij mimo, bodo pa vsi dol pozaprli. zapomnite si to!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.06.2016 ob 8:57 gofla. gost

      pa btw, od malo paradajza insolatke s česnekom ter zelišči še ne bomo prehransko samooskrbna država. kmečka logika je očitno odplavala po vodi, skupaj s hidroponskimi hranili. pa dober tek Slovenija!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.06.2016 ob 19:19 Olosh gost

      Luštof paradajz je najjači paradjz daleč okoli...Pa se vsi lejko na glavo postavite...Raje dan za kilo 2 € kak pa za sranje od paradajza 1€ na kilo...Vsi hejteri pa se pogreznite v zemlo...vij bi šli za podjetnike, ampak ste prezabtii ka bi kaj s sebe naredili...vse ka znate je pisati blesave komentare!!! Pač nori in nevoščeni prekmurci

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.06.2016 ob 19:42 Pfg gost

      Gost nad mano ti si sovraznik narodu! Te jim pa daj za paradajz keri je bil 5 km v baute pripelani 10 eur. Notrik poglednite in te vidli ka kemija dela! Enako sranje drugo pakovanje.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.06.2016 ob 21:14 paprika gost

      kemija in kak pravi kečap - vanzemalci. Zakuj se more mamca v svitešnjun gvanti oblejčti v plastična ogrinjala? Zato, da ne bo smrdela po kemikalijaj. Pa ja ne bo s svojim najlepšim gvanton (kupila ga zato, da vidi paradajz) naredila škode med tem zelenjem. Eli pa je lastnik v strahu, da bi se mogoče ta mamca polulala na njegov paradajz. Pol tega gre v tujino, vnaših trgovinah pa je med luštom uvoženi -tako pravijo tisti, ki so ali pa delajo v tem "vrelem grotlu", mislim na temperaturo znotraj.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      23.06.2016 ob 21:28 gost

      Sama favsija vas je. Že par krat san bijla notri. Ni umetno in ni s kemikalijami obdelani paradajz. Nemrete nekaj gucati na pamet ci ne vejte in ste nej vidili. Zakuj pa najdete na dan odprtih vrat in se prepričate?! Vsaksen je lejko sou notri. Ja in cena je primerna za vsako sorto paradajza. V Tušu je pa ista cena na sorto druge klase. V trgovinah si dajo maržo zato je paradajz dražji. Kak v vseh trgovinah vsi drugi izdelki. Je okusen proti italijanskoj pa spanskoj plastiki.

      0 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.06.2016 ob 16:59 jure gost

        - 21:28 ...... Tan ge je vse tisto glavno je očem in obiskovalcem skrito.Lejko si gezero krat bijla notri ampak ti je za stonj ka bi ti kaj vidla tam notri .Samo ne fantazirajte in ne nakladajte .So ti povedali ka je v tistij brozgaj ka paradajz raste ?Ge si pa in kakšne sorte küpüvala paradajz pret Luštom ?

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      24.06.2016 ob 10:43 youranus gost

      paradajz ko paradajz. dejstvo pa je, da ni slovenski... in to je največji nateg! isto kak eko pa bio pa ostalo integrirano sranje. sicer pa vsak naj s svojim denarjem dela, kar šče.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      24.06.2016 ob 19:48 gost

      Olosh......... Tebi je tak vse dobro še človeči kverdoš bi pójo če bi bil rdeči .Bogi si si rejsan

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      24.06.2016 ob 22:05 gost

      Ojoj ge san kipuvala paradajz? Nindri,ka san od vsake plastike kislino mejla. Hvalabogi je zdaj neman. Jes pri hrani ne gledan na pejneze,pa tudi na higieni nej,pa mijslin ka na tun ne bi smel nihče sparati.

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.06.2016 ob 10:05 gost

      - 22:05 @@@ Mislim ka ti tam delaš za to tak zagovarjaš pa delaš reklamo za paradajz glede kisiline .Ne pijši takše somarije .Jes pa küpüjen v trgovini uvoženi paradajz pa nemam kisiline .Mogoče maš kisilino ker ne gledaš na higijeno mislim žalostno če nekaj kupljenega samo človik meče v sebe to pomeni za glajenost in požrešnost .

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.06.2016 ob 13:34 gost

      Nej ne delan tan,pa niti ne bi tan delala,ka man boljšo službo z boljšimi pogojami, samo nej tak dobro plačo kak v paradajza Rajši povej ka nemas pejnez pa kipuvles plastiko. Ja glede kisline je pa rejsan. Mojo higieno pa pusti na miri, ka je redko sto tak obsedeni s čistočo kak san jes.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2016 ob 16:56 beno gost

        - #### 13:34 ### Alo obsedena z čistočo ka si pa te pred Lüštom küpüvala plastiko ? Eni ne jejo paradajza pa majo kisilino si še nej čüjla ? Te si rejsan nekša čüdna ka je kisilina tüdi brezi ka bi bilo kaj jő .Dosta sam jih vido ka so bile # zgoraj uj spodaj pa fuj #

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      25.06.2016 ob 20:23 gost

      Ne pijse se kisilina ampak kislina. Mi je rejsan žal ka si mi mel babe spodaj fuj. Haha, vsak si najde par,tak ka si tij najbrž tudi fuj,ci si jih že dosta vido.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.06.2016 ob 21:27 beno gost

      - 20:23 ......... Nej si odgovorila ge pa kakšni paradajz si küpüvala prle kak je prišel te umetni Lušt ?Ne ovinkari pa odgovori .Spodaj so večinoma umazane tiste ki so z gezikon samo čijste to je resnica . Sama sebi do poveduješ razgledanost š pa pozabljaš na pisati .No končno pa čistilke ne nücajo nekšnih šol .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.