https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Nasmeh na obrazu Serca: Pomurske mlekarne lani z 1,5 milijona evri dobička

Murska Sobota, 21.06.2016 ob 7:00  

Zaradi preteklih poslovnih odločitev so bili še v začetku lanskega leta blizu stečaja. Zdaj jim kaže precej boljše, stavijo predvsem na svoje paradne konje.


Pomurske mlekarne so poslovno leto 2015 po besedah direktorja Roberta Serca zaključile z odliko. »Še posebej glede na katastrofalno poslovanje predhodnih 10 let, ko je bilo uničenih 30 milijonov evrov,« nam je iz Kitajske sporočil Serec.

Lansko leto so glede na predstečajno stanje v februarju in podan predlog za stečaj v septembru s strani bivše direktorice Bernardke Hlebič poslovali 8 milijonov evrov bolje kot leta 2014. S predelanimi 55 milijoni litri mleka so realizirali 36 milijonov evrov prihodkov in pridelali nekaj več kot 1,5 milijonov evrov dobička. »Letos smo dokaj dobro na poti in iskreno upamo, da bomo vzdržali hudemu pritisku trga,« dodaja prvi mož glavnega pomurskega mlekarja.

Mag. Dejan Židan in Robert Serec (foto: arhiv Pomurec.com)

Metali so jim polena pod noge

Serec, ki je direktorski stolček zasedel lani februarja, pravi, da je težko izpostaviti posamezne ukrepe, ki so vodili do boljšega poslovanja. Opozarja namreč, da so bili deležni metanja polen pod noge, obljub o dokapitalizaciji s figo v žepu, predlogov za stečaj s strani lastnikov itd. Vseeno uspešno pot sanacije pripisuje boljšemu poslovnemu modelu, kadrom in poslovnih odnosih z bankami.

Stavijo na železni repertuar

Glede na izjemno globalno krizo na področju mleka in mlečnih izdelkov, se je po besedah Serca njihov poslovni model pokazal kot dokaj robusten. V prihodnosti stavijo na njihove paradne konje: »Borili se bomo z železnim repertuarjem - s Pomurskim trajnim mlekom z različnimi vrstami masla, premium kakovostjo mlečnega prahu in odličnima ementalcem ter livado.«

Ohranili delovna mesta

Pomurske mlekarne so bile zaradi preteklih poslovnih odločitev še v začetku lanskega leta blizu stečaja. Danes zaposlujejo 138 ljudi, o dodatnih zaposlitvah zaenkrat ne razmišljajo. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.06.2016 ob 8:27 tnt gost

      Ime in priimek tistih, ki so zapravili 30 mio. Do sedaj se jim ni skrivil niti las, edino malo sivi so postali. Serecu in ekipi pa vse čestitke.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.06.2016 ob 13:10 mlejko gost

        predmet dobička je odkupna cena mleka , ne pa ostali razlogi , s ceno se da lepo ustvarjati razliko , to smo se učili že v komunizmi !

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.06.2016 ob 12:09 jogurt gost

      In tudi noben las se nikomur ne bo skrivil, kot je to že navada v Sloveniji. Robert Serec, čestitke za uspešno delo. Pomurske mlekarne imajo velik potencial in še veliko možnosti za razvoj. Spet se je pokazalo, da so pravi lastniki in dober menadžer prava kombinacija za uspeh.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.06.2016 ob 14:20 Banda gost

      Ja lejko se valijo .. za 600litrov mleka so dale 150€ pa od toga 50 kraj za jemanje vzorca.. pa te kmete ostane 100€ ka si naj z ten zaca. Se za elektriko neje.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.06.2016 ob 14:51 tnt gost

      Normalno je da se ustvari razlika. Drugače nega dobička. Ampak oni so nej veletrgovec, da bi prodajali nepredelano mleko. Verjetno so vas to v komunizmi nej naučili. Verjetno bi tak mogli delati da bi še naprej ustvarjali izgubo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.06.2016 ob 17:59 kislo mlejko gost

        imam občutek , da imaš pomešane pojme iz ekonomije (pridelava - predelava - prodaja/poraba)

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.06.2016 ob 14:08 prekmurec gost

      serecu vse čestitke ampak ste pozabili na kmeta ki za liter mleka dobi toliko da si ne more zanj kupiti niti ene vžigalice saj se na račun drugih ni težko bahati in uspešno poslovati ko drugi propadajo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.06.2016 ob 18:39 -- gost

      Nej ka bi se komi zmejšalo od čestitanja Sereci ali pa ka bi se njemi što v rit zavlejkel .Bedaki bedasti mleko bi meli od kmetov za šenki

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.06.2016 ob 20:51 gost

      Nazaj pozovte Potrošnikove bojse Lanščaka pa Horvata pa te vidli kak se dela zguba -lopovi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.06.2016 ob 13:18 Štefan gost

      Dragi moji, če ti nekdo dolgove odpiše, mleka je čedalje manj, vprašanje, zakaj se Serec smeji in Židan, naše kmetijstvo - vsak dela po svoje, kje je startegija???

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.