https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Ljutomeru obeležili 25. letnico samostojnosti in proslavili dan državnosti

Ljutomer, 24.06.2016 ob 15:00  

Včeraj je v Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru potekala svečana proslava v počastitev dneva državnosti – 25. junija, kjer so odkrili spominsko obeležje. Drugi del slovesnosti je potekal v Domu kulture v Ljutomeru.

 

Občina Ljutomer je včeraj pripravila slovesnost ob državnem prazniku in 25. letnici samostojnosti Republike Slovenije. Prvi del slovesnosti je potekal v Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru. Od tej priložnosti je zbrane nagovorila mag. Olga Karba županja Občine Ljutomer in poudarila pomen samostojne države in miru. Prisotne je nagovoril tudi predsednik pomurskega pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Branko Bratkovič. Slednji je obudil spomine na dogodke pred petindvajsetimi leti in poudaril pomen vsakega posameznika, ki so se takrat borili za skupni cilj - samostojno državo.

Po nagovoru so odkrili spominsko obeležje, ki je posvečeno v spomin in zahvalo ljutomerskim podjetjem, ki so v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo v letih 1990 – 1991 v svojih prostorih hranile orožje Teritorialne obrambe Ljutomer.

Po uvodnem delu se je dogajanje preselilo v Dom kulture v Ljutomeru, kjer je potekala osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti.  Tudi tukaj je zbrane nagovorila županja Občine Ljutomer. Slavnostni govornik prireditve pa je bil mag. Franci Pivec, filozof in sociolog, kulturni delavec in poslanec prvega sklica parlamenta ob osamosvojitvi Slovenije. V kulturnem programu so sodelovali še dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer in Komorni zbor Orfej.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2016 ob 16:00 slovenec gost

      Ko gledam te slike pomislim 25 let nazaj, takrat je bila v Ljutomeru večina miličnikov- TO oz. vosjke malo, sedaj pa obratno, vojske puno - iz policije pa v uniforni štirje - ostali v civilu - sramota ...................??

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.06.2016 ob 17:01 grof gost

      Pred 25 leti so in smo se pahnili v bedo in siromaštvo ki je na pohodu .Eni so se obogatili res

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.06.2016 ob 8:24 slovenec gost

      gost - ti pa si pameten - sigurno moš kupleno šolo, ve pa so vse zapravili ka nega dela, idi ti danes v Lubljano na Janšovo proslavo pa se tam izduvaj .....

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.06.2016 ob 14:56 Podčastnik gost

      Zanimiv je zastavonoša ZSČ Ljutomer. Nosi čin višjega štabnega vodnika ( le kje in kdaj ga je dobil) na glavi pa ima častniško kapo (rumen trak). Ne poznam sicer pravil oblačenja v ZSČ, sveeno pa mi je to dokaj čudno. V Slovenski vojski nosimo samo tiste čine, ki smo jih uradno dobili in ustrezno uniformo, ki je predpisana za vojake, podčastnike, višje podčastnike, častnike, višje častnike in generale. Vse ostalo je kršenje etičnega kodeksa. Sicer pa mi nikoli ni bilo jasno, kaj delajo podčastniki v Zvezi častnikov. Logično je, da bi morali imeti svojo stanovsko organizacijo.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.06.2016 ob 17:32 maser gost

      bilo kuda cumprnca svuda

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.06.2016 ob 17:59 gost

      spomenik umrlim podjetje, ki so umrla, ki so umrla za novo domovino v novi domovini, v gnili jugi so dajala kruh 3000 delavcem, z še drugini umrlimi.Hvala, da ste se jih spomnili!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.06.2016 ob 12:21 Volga baba in 12 razbojnikov gost

      Spomenik umrlim socialističnim podjetjem. Še dobro, da so umrla. Saj so jih tisti pri koritu do konca plenili dokler se je dalo. Na slikah vidim nekaj pogrebcev podjetij, ki so na kamnu. Verjetno se jim vsak dan kolca kako lepo je bilo v socializmu ,ko se je plenilo 100 na uro. Pogled v dvorano. Prava beda! Županjini ritolizniki ki so soodgovorni za vse njene poteze ker mrtvo hladno brez razprave pridno dvigajo roke. Nekateri se res zelo poceni prodajo. Za tistih nekaj eur na mesec dvignejo roke ne glede na posledice v družbi. Ritolizci !!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.06.2016 ob 14:39 gost

        A zaj je pa kaj inačik? Privat podjetja bogatijo na račun zasužjevanja delavcov, iz državnij podjetij se s teligami vozi pejneze vö. Po 25. lejtaj me je dobesedno sran v kakšoj državi živimo.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.03.2017 ob 21:46 gorst z * gost

      gost podčastnik...takole bi ti odgovoril na tvoj komentar podan dne 25.06.2016 ob 14;56...ti mi sigurno nisi dodelil čina višjega štabnega vodnika ,če bi imel jaj*a bi me osebno vprašal z kakšnim činom sem zapustil takratno JNA in koliko vojaških vaj za čas YU sem dal skozi...kar se tiče nošenja uniforme ...jo nosim po pravilniku o nošenju uniforme kot podčastnik ,čudno,da nisi vprašal glede okrasne vrvice hehe...moje združenje ima naziv zveza slovenskih častnikov in podčastnikov...tako da te naj ne boli glava kaj je kdo in kako oblečen ker to tebe ni nič stalo niti davkoplačevalcev ti pa si sigurno eden tistih ,ki živijo na račun države in davkoplačevalcev

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.