https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

NOGOMET

Romska športna zveza organizirala posvet o integraciji nogometa v družbi

Pušča, 29.6.2016  

Športna romska zveza Slovenije je organiziral posvet o integraciji športa in nogometa v romsko skupnost.

V okviru celodnevnega dogajanja je Športna romska zveza Slovenije organizirala posvet z naslovom Promocija športa v romski skupnosti in pomen slednjega za romske otroke in mladino, kjer so gostje razpravljali o različnih vplivih športa na okolje in mladino. Prvi govorec je bil predsednik Športne romske zveze Slovenije Jožef Horvat-Didi, ki je dejal, da je vsak tretji ali četrti romski otrok talent za nogomet. Ob tem je opozoril, da brez trdega garanja in dela ne bo uspeha.

Za njim je besedo dobil paraolimpik Gal Jakopič, ki je opozoril, da je tehnologija naredila svoje in otroci, ki so se družili, so jih sedaj ločili tehnološki produkti. Ob tem je dodal, da moramo najti zanimive športne programe. Sam tudi meni, da je potrebno najti konsenz med tehnologijo in športom, ki bo vsem prinesel koristi v integraciji otrok v današnjem času. Vodja slovenske olimpijske akademije Aleš Šalar je povedal, da poteka integracije zelo uspešno, kar priča projekt tudi otroške olimpijade, ki so jo izvedli lani na Pušči. Ob tem je dodal, da olimpijska akademija skrbi za integracijo čim širših družbenih skupin. Sam je dodal, da je najlepši primer med športnimi zvezami v Sloveniji prav Nogometna zveza Slovenije, ki skrbi za največjo integracijo mladih igralcev v Sloveniji.

Vodja Urada za narodnosti mag. Stanko Baluh se je dotaknil vloge staršev, ki so vse preveč zaščitniški do svojih otrok. V preteklosti so otroci bili veliko bolj svobodni, saj ni bilo tehnologije, ki bi jih ločila. Ob tem je dodal, da bi bilo področje športa romske skupnosti pomemben deležnik v novi strategiji, ki se pripravlja za romsko skupnost.

Matjaž Jaklič, vodja tehničnega sektorja pri Nogometni zvezi Slovenije je povedal, da se mladi premalo ukvarjajo s športom. S tem je povezoval tudi aktualne zdravstvene težave današnjih mladostnikov, saj so težave z debelostjo  vedno večje. S tem je poudaril tudi vlogo države, saj bo država imela manj bolnih, več bo sredstev za druge projekte.

Primož Jelen je nastopal v vlogi koordinatorja nogometa za vse na Nogometni zvezi Slovenije. Dodal je, da v projektu nogomet za vse skrbijo za nogometno integracijo različnih ogroženih skupnosti, kot so brezdomci kot tudi romska skupnost, saj so nastopili že na nekaj velikih tekmovanjih, kjer so lahko spoznali posameznike iz drugih drža.

Romski in mestni svetnik v MO MS Darko Rudaš pa je poudaril, da je problem na Pušči predvsem v osnovni infrastrukture, saj nimajo urejenih pogojev, kljub temu, da njihov klub obstaja že 58.let.

Svoje dodal še predsednik Medobčinske zveze Murska Sobota Danilo Kacijan, ki je poudaril, da smo vsi enaki. Dodal je, da je zelo pomembno tudi faza izobraževanja, saj le izobražen nogometni kader lahko pomaga nadebudnim nogometašem, da postanejo prave športne osebnosti.

Udeleženci so se strinjali, da morajo na integraciji, izobraževanju, infrastrukturi v romski skupnosti postoriti še veliko, saj bo sam s trdim delom bodo prišli pozitivni rezultati.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.06.2016 ob 10:45 gost

      Milan Koblencer???? Pa nej me zajebavate!!!!!!!!!!!!!! Kacijan? Nej me zajebavate!!!!!!!!!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.06.2016 ob 11:09 - gost

      Že pa prostorov nemajo na Püjšči znači ka de MOMS potavlal hale in dvorane ka nujno nücajo .Dobili bodo ka do te pa ponovno volili Jevšeka

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.06.2016 ob 11:14 gost

      ka rejsan nemate pametnejšega dela???????

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.06.2016 ob 13:56 Stewen gost

      KDAJ SE NAM (NJIM) BO "POSVETILO" - Čeprav smov kapitalizmu, je še vedno veliko nepotrebnega sestankovanja, posvetovanja...., zato sprašujem, kda se nam (njim) bo "posvetilo"? Bolj jasno: kdaj bo konec mlatenja prazne slame in kdaj bodo ljudje, ki so očitno vajeni "nakladati", dokazali, da so vajeni tudi delati? Kritika ne leti samo na Rome,ampak tudi na Nerome.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.06.2016 ob 21:52 - gost

      Baje njim dajo in opremijo bivšo družbeno ?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.06.2016 ob 9:33 gost

      Kaj bodo hodili tja na zastonj kosila, a niso že dovolj debeli?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.06.2016 ob 9:35 gost

      Romi talenti za nogomet, v Selu so pa izgubili 21:0.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.06.2016 ob 9:38 gost

      A ne bo v kratkem spet kakega romskega kongresa ali tabora, da malo benar tja vržemo, blekati romi si pa na simpozijih lahko bleke napolnijo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.06.2016 ob 9:39 gost

      Seveda vse na naš račun.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.