https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dijaka SPTŠ Murska Sobota sta izdelala električno rolko

Murska Sobota, 05.07.2016 ob 7:05  

Kot smo že poročali, so tudi letos dijaki zaključnih letnikov SPTŠ Murska Sobota izdelali zanimive maturitetne izdelke. Dijaka Marcel Huič in Denis Žižek sta pod mentorstvom Roberta Balažica izdelala električno rolko.

 

Električna rolka je spremenjena rolka, ki jo poganja električni motorček

Ker ima baterijo in dodatno elektroniko, je težja od običajne. Kontrolira se jo z RC daljincem. Voznik zavija levo in desno z nagibanjem teže naprej in nazaj, podobno kot pri navadni rolki oziroma deski za sneg. Obstaja  veliko oblik rolk, ki so prilagojene določenim namenom. Zato imajo tudi različno hitrost. Nekatere dosežejo tudi do 40 km na uro. Zato je obvezna zaščitna čelada, rokavice ter ščitniki za roke in noge. Z napolnjeno baterijo je možna ca. 30 minutna vožnja.

»Veliko sva se ob tem naučila in zabavala«

»Skupaj s prijateljem sva električno rolko izdelovala približno tri mesece. Bilo je zabavno. Naučil sem se veliko: od oblikovanja lesa in različnih drugih sestavnih delov, podvozja, spoznal sem celoten postopek sestavljanja. Najtežje je bilo urediti elektriko, torej kako rolko spraviti v pogon. Stroški pa so bili ca. 1.100 evrov«, pravi Marcel Huič, ki želi jeseni v Mariboru študirati strojništvo. O nadaljevanju dela in morebitnih izboljšavah pa pravi, da »prvo se bom še malo vozil s to rolko in morda v prihodnje naredil še kakšno izboljšavo ali podobno rolko«. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.06.2019 ob 17:40 111334 gost

      Zanima me kako daleč je projekt z rolko in če marcel že razmišlja kako bi jo lahko izbolšal.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.