https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Piran - slikovito jadransko mesto, ki mami z edinstvenim vzdušjem, mirom in starodavnim šarmom

1.7.2016  

V okviru projekta Pomurske novice se potepamo tudi po Sloveniji in za vas raziskujemo lepote, ki jih ponuja naša domovina. Tokrat smo se za vas zapeljali na Primorsko, kjer smo obiskali starodavno slovensko primorsko mesto. Preverite kotičke, ki jih skriva to slikovito mestece, morda pa Piran kmalu privabi tudi vas.


Piran je pristaniško mesto na slovenski obali in središče Občine Piran. Leži na samem rtu Piranskega polotoka, kar mestecu daje še dodatni čar.

Tartinijev trg je največji trg in središče Pirana. Ime je dobil slavnem piranskem rojaku, violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju.

Tartinijev spomenik. Ob 200-letnici rojstva leta 1892 so mu meščani Pirana želeli postaviti spomenik, a dela so se nekoliko zavlekla, tako da so šele leta 1896 postavili na visok podstavek bronasti kip mojstra v nadnaravni velikosti. Spomenik je delo beneškega kiparja Antonia dal Zotta.

Zavetnik mesta je sveti Jurij. Cerkev sv. Jurija je župnijska cerkev župnije Piran. Cerkev kraljuje nad strnjenim mestnim središčem in daje mestu poseben pečat. O nastanku ni točnih podatkov, domneva pa se, da je nastala v 12. stoletju. V sedanji velikosti je bila sezidana v 14. stoletju. Leta 1344 jo je na praznik svetega Jurija posvetilo devet škofov iz bližnje in daljne okolice. Svojo današnjo podobo je dobila po baročni prenovi leta 1637. Zvonik je bil dograjen leta 1608, krstilnica pa leta 1650. V teh letih so utrdili tudi grič, na katerem stoji cerkev. Podporno zidovje so zgradili leta 1641, na morski strani pa so grič utrdili s kamnitimi oboki. Gradnja obokov se je začela leta 1663 in je trajala do leta 1804. Zaradi erozije so bili že močno načeti, zato so jih leta 1998 obnovili. Leta 1737 je cerkev dobila 7 marmornih oltarjev.

Cerkev Marije Zdravja, znana tudi kot cerkev svetega Klementa, kateremu je bila nekoč posvečena, je ena izmed cerkva v Piranu. Stoji na Prešernovem nabrežju. V marsikaterem turističnem vodniku ali na zemljevidu je označena kot sveti Klement. Cerkev je omenjena že v 13. stoletju. Sedanjo podobo je dobila po številnih prenovitvenih delih leta 1773 ter po temeljiti restavraciji leta 1890. Posvečena je bila enemu prvih rimskih papežev, svetemu Klemnu (ali Klementu). Zaradi strahotne kuge, ki je v Istri razsajala v 17. stoletju, so cerkev preimenovali v cerkev svete Marije Zdravja, ki je bila kakor sveti Rok priprošnjica pred kugo.

Piransko obzidje je mestno obzidje, ki je obdajalo Piran. Deli obzidja so ohranjeni še danes.

Rt Madona ali piranska Punta je skrajni zahodni konec polotoka, na katerem leži Piran in v Tržaškem zalivu razmejuje Koprski in Piranski zaliv. Nedaleč od rta Madona leži s 37,25 m najgloblja [točka Tržaškega zaliva, popularno imenovana »podvodni Triglav«. Podvodni svet ob rtu Madona v velikosti 13 ha je zavarovan kot naravni spomenik.

Skale ob stiku morja in Prešernove promenade so pred leti dobile posebne podobe. Obiskovalci se radi ustavljajo ob kipu morske deklice, ki sedi na vrhu ene izmed skal, družbo ji pa na okoliških skalah delajo še druge podobe, kot na primer sonce, riba, školjka, polž, povodni mož in še katera podoba v obliki plitkih reliefov.

Benečanka je ljudski naziv za rdečo hišo, ki stoji na robu Tartinijevega trga v Piranu, na stičišču z Ulico IX. korpusa. Predstavlja najlepši primerek beneškogotske arhitekture v Piranu in je najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu.

Poleg naštetih znamenitosti, pa se v Piranu najde še marsikateri skriti kotiček, ki čaka, da ga odkrijete sami.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.