https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

V Lendavi bodo ustvarjali mladi umetniki na 21.mednarodni likovni koloniji LindArt

Lendava, 6.7.2016  

Danes, 6. 7. 2016, se na lendavskem gradu z žrebanjem parov pričenja že 21. mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov LindArt, ki je zaradi pristopa in okolja, v katerem ustvarjajo umetniki iz različnih držav in kultur, ena najzanimivejših te vrste.

 

Kolonija se namreč vsako leto prične s spoznavnim večerom, na katerem organizator izžreba pare umetnikov, ki nato v desetih dneh ustvarjajo skupno umetniško delo, konča pa se skupinsko razstavo, otvoritev katere bo letos 15. 7. 2016 v Muzeju meščanstva na Glavni ulici 52 v LendaviKolonija je namenjena mladim akademsko izobraženim umetnikom do 35 let. Letos se je udeležujejo Dora Bakekiz Hrvaške, Ambrus Gerő iz Madžarske, Jelena Jovančov iz Črne gore, Branka Lalić in Dalibor Milojković iz Srbije ter Maruša Štibelj iz Slovenije.

Tako se dogaja, da prihaja sredi večnarodnostne in multikulturne Lendave vsako leto do nepričakovanih trkov kultur in umetniških pristopov. O teh zanimivih zgodbah, ki se pišejo med umetniki že več kot 20 let, zna največ povedati akademski slikar Dubravko Baumgartner, umetniški vodja in kustos zavoda Galerija-Muzej Lendava, ki kolonijo organizira. »Ne glede na vse pomisleke, morata izžrebana umetnika ustvarjati skupaj in kljub nekaterim zapletom, se nam v 10 letih, odkar ima kolonija program tandemskega ustvarjanja, še ni zgodilo, da ta koncept v kakšnem primeru ne bi uspel. Je pa res, da se morata oba potruditi, izstopiti iz območja udobja, komunicirati in preseči razlike.«

Doslej se je kolonije udeležilo nekaj več kot 120 mladih ustvarjalcev iz različnih koncev sveta: Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Italije, Romunije, Avstrije, Francije, Izraela, Poljske, Čila, Španije, Nemčije, Irske, Kanade, Brazilije, Latvije, ZDA, Japonske, Singapurja, Moldavije, Tajske, Argentine, Velike Britanije in tako dalje.

LindArt je poseben prav po ustvarjanju v parih. Likovni umetniki namreč običajno ustvarjajo samostojno v svojih ateljejih in niso vajeni timskega dela. Zato se prijavijo na kolonijo LindArt, da se preizkusijo v delu v tandemu, ki terja od njih obilo inovativnega razmišljanja in ustvarjalnosti. Vsak udeleženec, ki je pripravljen sprejeti tak pogumni izziv, je na koncu nagrajen z bogato izkušnjo. Izkušnjo, ki morda v nekaterih primerih pomeni premik v lastnem umetniškem ustvarjanju, novo prijateljstvo (en umetniški par, ki se je na LindArtu spoznal, se je kasneje tudi poročil), nekateri pari pa so celo tako navdušeni in kompatibilni, da tudi kasneje sodelujejo in skupaj razstavljajo.

»Mnoga prijateljstva, ki so se stkala na LindArtu, so se ohranila vse do danes, tu in tam se z umetniki še vedno srečujemo in se radi spominjamo dogodkov s kolonije. Kot gostitelji želimo udeležencem približati tudi našo kulturno zapuščino in gastronomijo. Zato v teh intenzivnih desetih dneh organiziramo razna predavanja, izlete do bližnjih krajev, kjer stojijo razne znamenitosti, ter druženja z lokalnimi umetniki in simpatizerji likovne umetnosti,« je še povedal Dubravko Baumgartner.

Kolonija LindArt je posebna tudi po tem, da imajo prav vsi, ki pridejo na zaključno otvoritev razstave, možnost soodločati o tem, kateremu tandemu je umetniško delo najbolje uspelo, zmagovalca pa dobita prihodnje leto na lendavskem gradu samostojno razstavo. Lanska zmagovalca, slovenski kipar Jure Markota in srbska slikarka Jovana Mitić bosta tako na lendavskem gradu razstavljala letos med 7. oktobrom in 5. novembrom.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.