https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dišeče in bujno cvetoče polje sivke sredi prekmurske ravnice

Bakovci, 12.07.2016 ob 14:00  

Če kolesarite po nasipu ob reki Muri med Bakovci in Dokležovjem, boste pred Lukačevim mlinom naenkrat zavohali nekaj drugačnega, netipičnega za naše (panonske) kraje. Sivko! Kmetijstvo Kovač iz Bakovcev je namreč na nekdanji njive pšenice pred dvema letoma za spremembo posadilo sivko.

 

Zelo priljubljena fotografska kulisa

»To je bila moja želja še iz mladosti. Pogledala sva kako to delajo v Komnu na Krasu in francoski Provansi. Malo sva si na internetu pogledala teorijo in začela. Sprva bolj za hobi. Začela sva pred dvemi leti in pol, nasad pa se je z leti širil. V tem uživava,« pravi Bojan Potočnik. Poleg sivke imajo še na delu njive nasad žajblja, prihodnje leto pa želijo dodati še sladki pelin.

»Sivka te sprošča in ti da energijo za naprej. Rada spoznava nove ljudi. V veselje nama je, da v tem uživajo tudi drugi. Številni se ustavljajo in fotografirajo za poročne fotografije, pa tudi nosečnice. Dnevno se pride par ljudi v našo sivko fotografirat,« dodaja Vida Kovač.

Cvetenje sivke je sedaj na vrhuncu, za zamudnike v manjšem obsegu septembra

V teh dneh je sicer cvetenje sivke na vrhuncu in jo že žanjejo s pomočjo posebne kosilnice, ki sta jo nabavila iz Kitajske. Če boste imeli srečo in sta lastnika tam, lahko opazujete tudi žetev in destilacijo eteričnega olja. Destilarna je sedaj sicer kot pravi Bojan bolj amaterska z malim kotličkom. Prihodnje leto pa želita urediti pravo destilarno.

Prijetno dišeč nasad si lahko ogledate v popoldanskih urah oziroma ob koncih tedna čez cel dan. Na letni terasi s pogledom na nasad si lahko odpočijete in poskusite njihove sivkine palačinke.

Če pa ste cvetenje tokrat zgrešili, pravijo, da bo v sicer manjšem obsegu še enkrat bakovska sivka cvetela septembra.

Olje, likerji in palačinke pod imenom Bakovka

Iz sivke in žajblja izdelujeta olje (eterično olje, cvetna vodica) in likerje. Želita si, da bi polje sivke postalo tudi ena izmed turističnih točk Bakovcev, zato tudi njuni proizvodi nosijo pomenljivo ime Bakovka.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija