https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dizel in 95-oktanski bencin opolnoči občutno cenejša

18.07.2016 ob 12:30  

Opolnoči se bodo spremenile cene 95-oktanskega in dizelskega goriva, ki se določajo v skladu z vladno uredbo.


Neosvinčen 95-oktanski bencin se bo pocenil za 3,7 centa in bo po novem stal 1,186 evra za liter, dizelsko gorivo pa bo cenejše za 1,8 centa in bo od polnoči dalje stalo 1,102 evra.

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva se določata v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro.

Vlada je v začetku meseca za dva meseca podaljšala uredbo, vmes pa naj bi se vlada odločila, ali oz. kako bo nadaljevala s postopno deregulacijo pogonskih goriv, potem ko se je aprila odločila za delno deregulacijo in sprostila ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja. V prihodnje naj bi predvidoma doživeli postopno liberalizacijo cen na avtocestnem križu in ob hitrih cestah. Analiza ministrstev za finance in za gospodarstvo kaže na to, da bi deregulacija cen na avtocestah in hitrih cestah vplivala na spremembo prodajnih cen in količine prodanih naftnih derivatov, kar bi posledično zmanjšalo javnofinančne prihodke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.