https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski tehnološki park podpisal pogodbo za projekt Smart production

29.07.2016 ob 11:00  

Direktor Pomurskega tehnološkega parka Marko Močnik in predstavnik SVRK-ja Dimitrij Pur sta včeraj podpisala pogodbo o sofinanciranju iz sredstev ESRR za projekt Smart production.

Projekt Smart production je bil odobren v okviru 1. roka Javnega razpisa programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija v obdobju 2014-2020. Vodilni partner v projektu je Pomurski tehnološki park. Partnerji projekta pa so: Univerza v Mariboru, Slovenski institut za kakovost in meroslovje, CAMPUS 02 Fachhochschule der Wirtschaft GmbH, Evolaris next level GmbH, Forschung Burgenland GmbH, Fachhochschule Kärnten, gemeinnützige Privatstiftung. Vrednost projekta znaša 1.187.752,94 EUR.

Skupni izziv projekta je usmerjen v povečanje teritorialne konkurenčnosti predelovalne industrije, ki predstavlja glavni generator RR aktivnosti, inovacij, rasti in zaposlovanja, saj se podjetja vse bolj srečujejo s povečanim pritiskom iz cenovno ugodnih gospodarstev na eni strani in z visoko inovativnimi ter razvitimi dobavnimi verigami v konkurenčno razvitejših gospodarstvih.

Splošni cilj projekta je usmerjen v širitev baze inovativno naravnanih proizvodno usmerjenih MSP v programskem območju na področju skupnih tehnoloških specializacij skladnih z usmeritvijo strategije pametne specializacije, predvsem na področju delovanja »pametnih tovarn«, kjer bodo glavni Outputi vezani na vlaganja v tehnološke in ne-tehnološke inovacije vsaj 50 čezmejnih MSP z rezultati 15 projektov vzpostavitve sistema kakovosti, 15 projektov vitke proizvodnje, 5 projektov vzpostavitve sistema učinkovitosti, min 10 novih produktov oz. prenosov tehnologij ter min 5 novih tehnoloških podjetij.

Foto: FB Pomurski tehnološki park

Inovativnost projekta se kaže v skupnem načinu reševanja izzivov, kjer se bo z interdisciplinarnim pristopom (certifikacija proizvodnih procesov, upravljanje človeških virov, uporaba naprednih tehnologij in orodij), med-regionalnim sodelovanjem (V Slovenija, Z Slovenija, Štajerska, Gradiščanska in Koroška) in medsektorskim povezovanjem (mehatronika, IKT, energetika, ipd) povečalo inovacijsko sposobnost in stopnjo konkurenčnosti teh podjetij na globalnem tržišču.

Projekt bo vključeval dva pristopa: prvega »od zgoraj navzdol oz. top down«, ki bo temeljil na nacionalnih ukrepih v okviru katerih se bo povezovalo podjetja in iskalo njihove medregionalne sinergijske učinke, ter na podlagi pristopa »od spodaj navzgor oz. bottom up«, ki bo temeljil na podlagi tržnih priložnosti izbrane medregionalne skupine podjetij.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.