https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Pomurju so se izobraževali čebelarsko-turistični vodniki

30.07.2016 ob 11:00  

Med 27. in 28. julijem se je v Prekmurju mudilo 10 Čebelarsko turističnih vodnikov, na dvodnevnem izobraževanju v regiji.

 

Ideja o čebelarsko – turističnem vodniku se je porodila tajnici KPTVS (Kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije), Dominiki Koritnik Trepel - kot odgovor na eno izmed zahtev sodobnega turizma, ki v moderni dobi ustvarja nove smeri in oblikuje popolnoma nove produkte. V dogovoru s Čebelarsko zvezo Slovenije so tako organizirali prvi tovrstni tečaj. Novonastali profil čebelarsko – turističnega vodnika (ČTV ali apiguide)  je edinstven na svetu.

Ti vodniki bodo v bodoče znali in želeli implementirati svoje pridobljeno znanje v praksi in so pripravljeni sodelovati s ČZS (Čebelarsko zvezo Slovenije) v projektih podobne narave in vsebine. S svojim prispevkom tako pomagajo povečevati ugled Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije in se trudijo,  da bo turizem v Sloveniji v duhu trajnostnega razvoja donosna gospodarska panoga z elementi široke družbene odgovornosti. Postali so dejanski aktivni ambasadorji čebelarskega turizma v Sloveniji. Ker želijo biti čim boljši, se zato dodatno izobražujeo tudi na terenu. Tokrat so izvedli že četrto vajo na prostem.

Tokratno izobraževanje je v celoti pripravila Klaudija Pertoci, turistična vodnica iz Kroga pri Murski Soboti. Pripravila je bogat izobraževalni program, v katerem so svojemu čebelarskemu znanju dodali mnoge vsebine, ki so jim bile do sedaj neznane. Poleg obveznega »čebelarskega dela«, pa je znala vkomponirati tudi nekaj atraktivnih turističnih točk, ki so jih obiskali in jih s tem opozorila na lepote Prekmurja.

Na tokratni četrti dvodnevni terenski vaji so obiskali Čebelarstvo in turistično kmetijo Šalamun, podjetje B & S, izdelava čebelarske opreme v Petišovcih, Kovačev prekmurski čebelnjak na dvorišču Kovačeve domačije v Nedelici, čebelarja Šemen Štefana iz Lipe in njegove api apartmaje pri Melincih, Čebelji gradič v Serdici, Kozicov čebelnjak / »Rojarovo ižo« v Ivanjševcih in Medičarstvo Celec v Ratkovcih.

Čebelarskim vsebinam na svoji poti so dodali še obisk na Babičevem mlinu v Veržeju, Otok ljubezni v Ižakovcih, razgledni stolp Vinarium v Dolgovaških goricah, Ocean orchids v Dobrovniku, Paradajz d.o.o. v Renkovcih, Vulkanijo in grad na Gradu na Goričkem ter Gorički raj v Ratkovcih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.