https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Petišovcih bodo znova proizvajali plin, prodali ga bodo Hrvatom

01.08.2016 ob 12:43  

Geoenergo, koncesionar za pridobivanje nafte in zemeljskega plina na območju Murske depresije, je konec julija s hrvaško naftno družbo Ina sklenil pogodbo o prodaji surovega naravnega neočiščenega plina. V kolikor bodo opravljena vsa potrebna dela za začetek proizvodnje, bi preizkusna proizvodnja lahko stekla meseca decembra.


V Geoenergu pravijo, da bodo plin pridobljen iz vrtin Pg-10 in Pg-11A na polju v Petišovcih po pridobivalnem plinovodu dobavili do meje s Hrvaško. S Hrvati so podpisali pogodbo za dobavo plina za obdobje enega leta z možnostjo začetka po testiranju in recertifikaciji pridobivalnih plinovodov. Hrvati bodo na meji prevzeli plin ina ga po novozgrajenem Ininem pridobivalnem plinovodu dobavila v svojo centralno plinsko postajo Molve, kjer ga bodo pred končno prodajo prečistili.

Kot pojasnjujejo v Geoenergu, kjer skupaj s partnerjem Ascent Resources raziskujejo polje v Petišovcih, morajo pred pričetkom proizvodnje še opraviti določena pripravljalna dela za vzpostavitev ustreznih povezav med vrtinama Pg-10 in Pg-11A ter pridobivalnim plinovodom, nato pa naj bi v začetku leta 2017 že prodajali plin. Obe vrtini sta že bili uspešno izvedeni leta 2011.

Kot še pojasnjujejo v Geoenergu, si bodo s partnerji še naprej prizadevali za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev nove naprave za čiščenje zemeljskega plina v Petišovcih, v kateri bi plin lahko sami prečistili in ga predali v slovensko prenosno omrežje. Nadaljnjo finančno podporo pri razvoju plinskega polja, so jim izrazili tudi v podjetju Ascent Resources, ki je v razvoj polja doslej vložilo že 42 milijona evrov.

Foto: petrol-geoterm.si

Partnerji bodo še naprej delovali v smeri pridobitve vseh potrebnih dovoljenj za postavitev nove naprave za čiščenje plina, saj želijo s tem doseči večjo dodano vrednost pri prodaji plina, ki bi imela pozitivne učinke na gospodarstvo v celotni regiji

Geoenergo in Ascent Slovenia Limited sta zadnjih nekaj let vlagala v projekt nadaljnjega razvoja naftno-plinskega polja v severovzhodni Sloveniji. Projekt je ogrozila odločitev upravnega sodišča, ki je 5. maja odpravilo okoljevarstveno dovoljenje za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina v Petišovcih, ki ga je agencija za okolje izdala junija lani, in zadevo vrnilo v ponovni postopek agenciji, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.